Ana içeriğe atla

2011 Ekonomik Öngörüler Paneli

31 Mayıs 2011

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından düzenlenen ''2011 Ekonomik Öngörüler'' başlıklı panel 31 Mayıs tarihinde Ankara Rixos Hotel'de gerçekleştirildi. Panele Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Karakaş, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ve ajans uzmanlarının  yanı sıra Ankara'nın önde gelen sanayici ve iş adamları katıldı.    

Panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu maliyesi açısından Türkiye'nin şu anda pek çok Avrupa ülkesinin ve diğer pek çok gelişmiş ülkenin daha ötesinde performans ortaya koyduğunu söyledi.

Sağlam bankacılık sektörü ve sağlam kamu maliyesinin, Türkiye'nin küresel finansal krizden hem az etkilenmesini hem de krizden en hızlı şekilde çıkmasını sağladığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

''Geçen sene yüzde 8,9'luk büyüme rakamı elde ettik. Türkiye bu yıl nereden baksanız Avrupa'nın en hızlı gelişen, kalkınan ekonomisi olacak. Avrupa ve ABD merkez bankalarının harıl harıl karşılıksız para bastığı bir dönemde biz geçen sene Kasımdan itibaren artık sıkılaştırmaya başlıyoruz dedik. Bankaların munzam karşılıklarını artırdık. Şu anda 40 milyar liranın üzerinde bir mevduat Merkez Bankasına zorunlu şekilde park edilmiş durumda. Geçen sene baktık sadece tüketici kredileri 43 milyar artmış. Güven ortamı var ama halkımız bir yandan daha henüz kazanmadığı 43 milyarı bankadan kredi çekip harcamış. Burada fren yapma ihtiyacı açıkçası doğdu.''

Protokol konuşmalarının ardından yapılan panelde, demokrasi ve hukuk devleti uygulamaları ve ekonomik etkinliklerin devamı açısından Türkiye'nin 2023 vizyonu ve ekonomi ve demokasi konusundaki başlılar ele alındı.