Ana içeriğe atla

Tıbbi Cihazlar Finansman Desteği Programı Kapsamında “Akraba Evlilikleri ve Evlilik Öncesi Yeni Nesil Dizileme Tabanlı Nadir Hastalık Tarama Kiti Geliştirilmesi” Projesinde İmzalar Atıldı

19 Ocak 2022

2021 Yılı Tıbbi Cihazlar Finansman Desteği Programı kapsamında Ankara Kalkınma Ajansı ile L.E.S. Mikrogen firması arasında "Akraba Evlilikleri ve Evlilik Öncesi Yeni Nesil Dizileme Tabanlı Nadir Hastalık Tarama Kiti Geliştirilmesi" başlıklı projenin sözleşmesi imzalandı.

L.E.S. Mikrogen, yurt içinde ve yurt dışında sağlık sektöründe genetik tanı hizmetleri veren bir firmadır. Piyasada kullanılan mevcut taşıyıcılık ve tarama kitleri, uluslararası biyoteknoloji firmaları tarafından üretilmektedir. Bu kitler aynı zamanda ülkemizde sıklıkla karşılaşılan genetik hastalıklarla ilişkili genlerin tamamını kapsamamaktadır. Proje kapsamında geliştirilecek yeni nesil dizileme teknolojisine dayalı tarama kiti ile ülkemizde yaygın olarak karşılaşılan genetik hastalıklara sebep olan mutasyonların evlilik öncesinde belirlenmesi sağlanacaktır. Proje desteği ile yerli olarak geliştirilen kitlerin muadillerine göre düşük maliyetli olması ve aynı zamanda daha fazla nadir hastalığı taraması hedeflenmektedir. Ayrıca geliştirilecek yüksek teknolojili kitlerin, ülkemizin tarama testleri için yurt dışına bağımlılığını azaltması, benzer akraba evliliği oranlarına ve genetik hastalık çeşitliliğine sahip çevre ülkelere pazarlanması ile önemli ihracat olanakları ve genetik tanı alanında uluslararası markalaşma imkanı yaratması beklenmektedir.