1. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı
Konferansa katılan Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları gerçekleştirdikleri sunumlarla bölgesel kalkınma ve gelişmenin bugünü ve geleceğini masaya yatırdılar.
1.Uluslararası Bölgesel Kalkınma Ajansı Konferansı Malatya'da gerçekleştirildi. Konferansa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bingöl Valisi Sn. Mustafa Hakan Güvençer, Malatya Valisi Sn. Doç. Dr. Ulvi Saran, Elazığ Valisi Sn. Muammer Erol, Tunceli Valisi Sn. Mustafa Taşkesen,Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Departmanı Başkanı Sn. Joaquim Oliveira Martins, yanı sıra 13 ülkeden çok sayıda temsilci ve bilim adamı ile Türkiye'de faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansının uzmanları katıldı.
Konferansın açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kalkınmanın lokal olarak sağlanması halinde sağlıklı bir gelişme yaşanacağını vurguladı.
Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman ise, bölgesel kalkınma ajansları ile yerinden yönetilen bir gelişme sürecinin hayata geçirildiğini vurguladı. Yaman, şöyle dedi:
"Bölgesel kalkınma konusunda günümüzde daha olumlu bir ortam var. Bu kalkınma modeli çok önemlidir. Öncelikle bu bir hakkaniyet konusudur. Bütün bölgelere aynı kalitede hizmet sunabilmenin gerekliliği ortadadır. Kalkınma konusunda sadece hakkaniyet meselesi değil sürdürülebilir bir kalkınma modeline sahip olmadır. Bu açıdan bölgesel kalkınmaya ikinci bir boyutla bakıyoruz. Rekabet boyutunu da ele alıyoruz. Bütüncül bir politika, dengeli ve yerinden yönetilen, keşfedilmeyen kaynakları harekete geçirme politikasıdır. Bu ajansları eleştirmek için çok acele etmeyelim. Kurumsallaşma aşaması devam ediyor. Desteklemeye devam edin. 26 kalkınma ajansımız 81 ile hizmet veriyor. 850 civarında personel istihdam ediyor. Bunların 700'ü uzman personel olarak çalışıyor."
Açılış konuşmalarının ardından "Bölgesel Kalkınmaya Küresel Bakış" oturumu ile çeşitli uluslararası örgütlerin bölgesel kalkınma konusuna bakış açıları ve "en iyi uygulamalar" yansıtıldı. Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran tarafından yönetilen oturumda Kalkınma Bakanlığı temsilcisi Sn. Murat Kara, OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Departmanı Başkanı Sn. Joaquim Oliveira Martins, İslami Kalkınma Bankası'nın Orta Asya ve Avrupa Departmanı'nın yöneticisi Sn. Hikmat Aliyev, Avrupa Komisyonu'nun bölgesel politikadan sorumlu genel direktörlüğünde görev yapan Sn. Inguna Kramina ve Avrupa'daki turizm ve bölgesel kalkınma politikaları üzerine çalışan Prof. Dr. Henrik Halkier'in sunumları yer aldı. Konferansa katılan Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları da gerçekleştirdikleri sunumlarla küreselleşme sürecinde kalkınma ajanslarının rolünü, bugününü ve geleceğini ele aldılar.
Ankara Kalkınma Ajansı uzmanlarının gerçekleştirdiği sunumlar;
"Küreselleşme Sürecinde Kalkınma Ajanslarının Rolü"
Sabri Er (Ankara Kalkınma Ajansı), İbrahim Erkan (Ankara Kalkınma Ajansı)
"Türkiye'de Yerel Ekonomik Kalkınmanın Gizli Dinamikleri: Üretici Örgütleri"
Bülent Gülçubuk, Ziraat Fakültesi (Ankara Üniversitesi), Sabri Er (Ankara Kalkınma Ajansı)
"Innovative and Sustainable Indicators on Regional Development"
İbrahim Erkan, Ankara Development Agency
"AB Kırsal Kalkınma Programında Leader Yaklaşımı ve Türk Tarım Politikalarında Yaratacağı Etki"
Coşkun Şerefoğlu (Ankara Kalkınma Ajansı), Faik Kantar ( Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi)
"Kalkınma Planlarında Bölgesel Kalkınma Meselesi: İlk Dört Beş Yıllık Kalkınma Planı Örneği"
Mezher Yüksel, Ankara Kalkınma Ajansı