Ana içeriğe atla

1. Uluslararası Hava İşletmeciliği Konferansı

7 Aralık 2012

İlk kez Türkiye'de gerçekleştirilen Uluslararası Hava İşletmeciliği Konferansı'na, THK Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, THK Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ali Yülek katıldı.

Konferansta; hava işletmeciliği, devletin rolü, yap-işlet-devret uygulamaları, düzenleyici kurumlar, uluslararası düzenleme taslakları, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, vergilendirme sorunları ve çözüm önerileri, insan kaynaklarının rolü, endüstri mühendisliği uygulamaları, hava taksi, ulaştırma iktisadı, hava trafik yönetimi simülasyon ve modelleme, karar destek sistemleri, işbirlikçi karar verme, operasyonel güvenlik, hava taşıtı yörünge yönetim, havayolu ve havalimanı yönetimi, havacılık endüstrisinde iş modelleri gibi konular ele alındı.

'Uluslararası Hava İşletmeciliği Konferansı'nın amaçlarından bahseden THK Mütevelli Heyet Başkanı Yıldırım, Türkiye'de havacılık sanayi ve sektörünün çok hızlı büyüdüğüne dikkat çekerek, "Ülkemizde her yıl havaalanı miktarında artış var, fakat bu havaalanlarını işletecek kaliteye ve kaliteli personele ihtiyaç var. Bunlar da Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde yetiştiriliyor" dedi.

"Türk Hava Yolları'na 22 pilot yetiştirdik"

Türkiye'nin, bölgenin ve dünyanın yükselen yıldızı olduğunu savunan Yıldırım, "Eğer ki hava işletmeciliğinde iyi olmazsanız, turizminiz, ihracatınız, ithalatınız sekteye uğrar. Bunun için de bu faaliyetlerin aksaksız olarak ve dünya kalitesinde sunulması gerekiyor" diye konuştu.

Her yıl 150 civarında pilot mezun ettiklerini dile getiren Yıldırım, Türk Hava Yolları için bu yıl 22 adet pilot mezun ettiklerine dikkat çekerek, "Çok üst düzeyde ve kaliteli pilotlar yetiştirdiğimize inanıyorum. Yine havaalanı işletmecileri, hava operatörleri, meydan işletmecileri, bakım operatörleri, teknisyenler ve mühendisleri de yetiştirilerek Türk havacılık sanayi ve sektörünün emrine sunulacaktır" ifadesini kullandı.

"Ankara'nın Türkiye'nin Uluslararası Transit Noktasına Dönüşümü" Projesi

Konferans kapsamında, Ankara Kalkınma Ajansı 2012 Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen "Ankara'nın Türkiye'nin Uluslararası Transit Noktasına Dönüşümü" Projesi'nin sunumu da gerçekleştirildi.

Proje sunumu öncesinde katılımcılara hitap eden Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı Uluslararası Hava İşletmeciliği Konferansı'nın Ankara'da gerçekleştiriliyor olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. THK Üniversitesi gibi Ankara Kalkınma Ajansı'nın da çok genç bir kurum olduğunu söyleyen Balcı, bu iki genç kurumun proje birlikteliğinden de güzel bir sonuç alındığını söyledi. "Ankara olarak çok başarılı bir havalimanımız ve çok değerli yöneticileri var" diyen Balcı. "Biz bunu nasıl daha ileriye götürebilirizin arayışı içindeyiz diye" konuştu.

Balcı sözlerini şöyle sürdürdü; "Ankara'ya daha fazla yatırımcı gelmesi, Ankara'lı sanayicilerimizin yurt dışına daha kolay açılabilmesi açısından da Esenboğa Havalimanı'nın daha etkin biçimde kullanılması gerekmektedir. Bu projenin de bahsedilen hedeflere ulaşmada katkı sağlayacak bir proje olduğunu düşünüyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz."

"Ankara'nın Türkiye'nin Uluslararası Transit Noktasına Dönüşümü" Projesi ile Türkiye üzerinden transit uçuşlarla, Türkiye'den doğrudan dış hat uçuşları için Ankara Esenboğa havalimanının kullanılmasının analizi ve Ankara'nın Türkiye'deki uluslararası hava trafiğinin merkezî transit noktası haline gelmesi için öneri geliştirilmesi amaçlanıyor.