11. Uluslararası GLOBELICS Konferansı tamamlandı
10 yılı aşkın bir süredir düzenlenmekte olan ve bugüne kadar Çin, Rusya, Hindistan, Senegal, Arjantin gibi geniş bir coğrafyada gerçekleştirilen GLOBELICS konferansının 11.'sine ülkemiz ev sahipliği yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yapılan etkinliğin açılış konuşmalarını ODTÜ TEKPOL Müdürü Erkan Erdil, GLOBELICS Başkanı Jose Eduardo Cassiolato, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Süleyman İslamoğlu ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak gerçekleştirdi.
GLOBELICS Başkanı Jose Eduardo Cassiolato açılış konuşmasında öncelikle ev sahibi kurumlara ve katılımcılara teşekkür etti. GLOBELICS Konferansı'nın ilk başladığı günden bugüne ara vermeden devam ettiğini belirten Cassiolato, 11. Konferansta da dünyanın birçok ülkesinden değerli katılımcılarla bir arada olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Konferansı çok önemli bir tecrübe paylaşım platformu olarak gördüklerini söyleyen Cassiolato, bu 3 gün içinde de çok değerli sunumları dinleyeceklerinden emin olduğunu sözlerine ekledi.
ODTÜ Rektörü Ahmet Acar da konuşmasında, ODTÜ'nün dünya üniversiteleri arasındaki yerinden bahsetti. ODTÜ'nün Avrupa ve Orta Doğu'dan birçok öğrencisi olduğuna vurgu yapan Acar, bu anlamda üniversitelerine yabancı öğrenci talebinin yüksekliğine dikkat çekti. 2/3 fen bilimleri 1/3 sosyal bilimler eğitimi verdiklerini belirten Acar, Türkiye'de en yoğun teknoloji üreten bölge olan ODTÜ Teknokent'in de kendi kampüslerinde olduğunu söyledi.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan da, üniversite olarak özellikle yüksek lisans ve doktora programlarına yoğunlaştıklarını belirtti. Doğan, çok yeni bir üniversite olarak ODTÜ gibi köklü bir üniversite ile GLOBALICS gibi önemli bir konferans organizasyonunda işbirliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.
Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Süleyman İslamoğlu da Ajans olarak 11. Globelics Konferansını desteklemekten mutluluk duyduklarını söyledi. Ajansın inovasyon ve girişimcilik konularında yoğunlaştığını ifade eden İslamoğlu, bölgedeki inovasyon ve girişimciliğin artması için finansal desteğin yanı sıra, kapasite geliştirme aktiviteleri, çalıştay, seminer ve eğitimler de düzenlediklerini kaydetti. Başkentte 21 üniversite, 6 teknopark, 10 sanayi bölgesi, güçlü sektörel kurumlar ve uluslararası kuruluşların bulunduğuna işaret eden İslamoğlu, bu nedenle etkinliğin Ankara'da düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtti.
TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak da konuşmasında, konferanstaki tartışmaları heyecanla beklediklerini ifade ederek, "Konferansta eğer iyi fikir görürsek uygulamaya hazırız. Bu konferansın başarılı olacağına ve iyi fikirlerin ortaya çıkacağına inanıyorum" dedi. Her yıl 10 üniversiteye 5 milyon dolar destek verdiklerini belirten Altunbaşak, endüstri ve üniversitenin bir araya gelmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Altunbaşak, sadece üniversite ve endüstriye değil bunun finansal boyutuna da destek sağladıklarını ifade etti. Altunbaşak ayrıca, üniversiteler arasında rekabeti ve duyarlılığı arttırmayı istediklerini de sözlerine ekledi.
Konferans açılış konuşmalarının ardından sunumlarla ve yapılan paralel oturumlarla devam etti. 3 gün boyunca inovasyon, girişimcilik ve bölgesel kalkınma dahil 7 özel oturum ve 50 paralel oturumun gerçekleştirildiği konferansta toplam 170 civarı akademik bildiri sunuldu.
Programda Ankara Kalkınma Ajansı da açtığı stant ve dağıttığı materyaller ile yabancı misafirlere Ankara'nın potansiyeline ilişkin bilgiler sundu.