Ana içeriğe atla

2022 TechAnkara Maker Programı Arfbot Oyun Kodlama Yarışması Ödülleri Verildi

30 Kasım 2022

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen TechAnkara Maker Programı kapsamında Dijital Çağ Atölyesi iş birliği ile Ankara’da ikamet eden 8-14 yaş arası tüm çocukların katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen ArfBot Oyun Kodlama Yarışmasının ödül töreni düzenlendi.

Üreten, sistematik düşünen, problem çözebilen, olaylar arasındaki ilişkileri görebilen, yaratıcı düşünebilen bireyler yetiştirmek ülkemizin kalkınması için büyük önem arz etmektedir. Bu yarışma öğrencileri teknoloji tüketiminden kurtararak onları yazılım ve kodlama alanında çalışmalar yapmaya teşvik etmiştir.

Yarışma boyunca 624 çocuk 832 adet oyunla yarışmaya katılım sağlamış ve yeni oyunlar üretmiştir. Kurallara uygun zamanında tamamlanan 317 başvuru alınmış, bu başvuruların %70’i 11-14 yaş kategorisinde, %30’u ise 8-10 yaş kategorisinde olmuştur. 5 Eylül- 4 Kasım tarihleri arasında çocuklara yönelik atölyeler, öğretmenlere ve ebeveynlere yönelik seminerler düzenlenmiştir. 8 adet online atölye, 4 adet öğretmen semineri ve 4 adet ebeveyn semineri düzenlenmiştir. Okullara 2.000’in üzerinde bilgilendirme epostası gönderilmiştir. 3000’in üzerinde veli ile iletişim kurulmuştur. 400’ün üzerinde öğretmene ulaşılmıştır. TechAnkara Proje Pazarı’nda ve Teknofest’te TechAnkara Maker Programı ziyaretçilere tanıtılmıştır. 2000 öğrenciye okullarda yapılan toplantılar sırasında ulaşılarak yüz yüze bilgilendirme yapılmıştır. 7 kişiden oluşan değerlendirme jürisi 19 Kasım’da finale kalan 8-10 yaş kategorisinde 5 oyunu ve 11-14 yaş kategorisinde 5 oyunu değerlendirmiştir.

Ödül töreninde her iki kategoride de birinci olan oyun sahibine yeni nesil dizüstü bilgisayar, ikinci olan oyun sahibine yeni nesil tablet, üçüncü olan oyun sahibine tablet, dördüncü olan oyun sahibine sanal gerçeklik gözlüğü ve beşinci olan oyun sahibine ise arduino başlangıç seti ödül olarak takdim edildi.

8-10 yaş kategorisinde finale kalıp ödül alan öğrenciler:

  1. Mustafa Asım Köksal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Çınar Bal
  2. Ted Ankara Koleji Vakfı Özel Ortaokulu’ndan Arda Dolay
  3. Ankara Özel Tevfik Fikret İlkokulu’ndan Ayşe Derin İlgüz
  4. Özel Zehra Ortaokulu’ndan Zeynep Rana Gönül
  5. Türkiye Noterler Birliği İlkokulu’ndan Egemen Gümüş

11-14 yaş kategorisinde finale kalıp ödül alan öğrenciler:

  1. Açı Ankara Yenimahalle Koleji’nden Berat Yılmaz
  2. Özel Vadi Ortaokulu’ndan Yunus Kağan Köz
  3. Özel Ankara Pınar Ortaokulu’ndan Salih Gök
  4. Özel Çayyolu Bilnet Ortaokulu’ndan Özge Demircioğlu
  5. Şehit Mustafa Erdal Ortaokulu’ndan Alp Eren Çaydere

Törende konuşma yapan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr Cahit Çelik, bir endüstri kolu haline gelen oyun teknolojileri alanında becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini, bu amaçla Ajansımızın Yatırım Destek Ofisi koordinasyonunda oyun teknolojilerinin gelişimi hakkında farkındalık oluşturmaya, çocukları ve gençleri güvenli internet kullanımı konusunda bilinçlendirmeye çalıştığını söyledi.