3. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı
Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Yenilikçi Ankara Proje Pazarı'na Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Mustafa Lale, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Semiz, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, girişimciler ve yatırımcılar katıldı.
"Ankara güçlü bir beşeri sermaye ve altyapıya sahiptir"
Proje Pazarı açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık Ankara'nın 23 yükseköğrenim kurumu, 5 aktif teknoloji geliştirme bölgesi, 7 aktif organize sanayi bölgesi ve çok sayıda araştırma merkezi ile yüksek bir beşeri sermaye ve güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olduğuna dikkat çekti. 2023 vizyonu içinde yer alan 500 milyar ihracat hedefine ulaşmada katma değeri yüksek ürünlerin önemini hatırlatan Şayık girişimciliğin, yenilikçi projelerin katma değerli ürünleri ortaya koyacak altyapıyı oluşturduğunu, Ankara Kalkınma Ajansı olarak girişimcilik ekosistemine katkı sağlamaya çalışmadaki amacın da aslen bu olduğunu ifade etti.
Ar-Ge çalışmalarının 10 yılda 7 kat arttığını hatırlatan Şayık, Kalkınma Ajansı'nın, girişimcilerin sektör temsilcileriyle buluşması için yaptığı projelerinin önemli olduğunu belirtti. Şayık, etkinlikten beklentileri üç başlık altında toplandığını ifade ederek bunları, "Bilgiye dayalı ekonomik yapıya geçmek, proje sahipleriyle üreticilerin buluşması, sektördeki paydaşlar arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlamak" olarak kaydetti.
Açılış konuşmalarında Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Seyman Proje Pazarı'nın, Ankara'nın yenilikçi, gelişimci ve tüm kalkınma dinamiklerini sergileme amaçlı çalışmalarının bir ürünü olduğunu ifade etti. Seyman "Bu buluşma Ankara'nın çağdaş bilim teknoloji ve endüstrideki etkin rolünün bir ifadesi olacaktır." dedi.
"Kalkınma stratejimizin özü beşeri sermayemizdir"
Etkinlikte konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarında son 10 yılda önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, "Ar-Ge harcamalarımızın milli gelirimize oranı yüzde 0,53 civarındaydı. Geçen süre içinde milli gelir artışının yanı sıra Ar-Ge harcamalarımız yüzde 0,92'ye kadar yükseldi. Yüzde 1 eşiğine yaklaşmış durumdayız. Bu çok sevindirici bir durum ama başka ülkelerle karşılaştırıldığında daha alacak çok mesafemiz var." dedi. Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payının artmasının ekonomik olarak önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Yılmaz, "Özel sektörün ar-ge payını yüzde 65'lere çıkarmak istiyoruz. Önümüzde bir 2023 hedefi var. Bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.
Kalkınma stratejilerine değinen Yılmaz, "Daha nitelikli, daha becerikli, daha donanımlı bir insan gücü, öz güveni daha yüksek, daha iyi yardımlaşan, sosyal sermaye ve güven oluşturan, yenilik yapan, yeni fikirler ortaya koyan, bunları hayata geçirebilen bir toplum. Kalkınma stratejimizin özünü bu beşeri sermaye ve insanımız oluşturuyor" diye konuştu.
284 projeye destek
Yerelde etkileşimin artması gerektiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Kalkınma ajansları görünen yüzüyle projelere mali destek veren kurumlar olarak algılanıyor. Bana göre kalkınma ajanslarının yerelde değişik aktörleri bir araya getirme, ağ oluşturma, ortak hedefler belirleme, stratejiler geliştirme, analizler yapma, bilgiler ortaya koyma, yenilikler için uygun ortam oluşturma boyutunun çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Kalkınma ajanslarımızın asıl katkısı, sağladığı fayda buralarda."
Başkentin aynı zamanda çok önemli ekonomik, sosyal ve kültürel merkez olduğunu belirten Yılmaz, Ankara'yı küresel rekabet ortamında daha da ileriye taşımaları gerektiğini söyledi. Yılmaz, sosyal göstergelerde en üst sırada olan Ankara'nın, bu potansiyelinin daha fazla katma değere dönüştürülmesi gerektiğine işaret etti.
Yılmaz, bugüne kadar Ankara Kalkınma Ajansı'na gelen 1025 projeden 284'üne mali ve teknik destek sağlandığını bildirdi.
Bu tür toplantıların, girişimcilik ve yenilikçilik konularında toplumsal farkındalığı oluşturma açısından önemine değinen Yılmaz, "Toplum önüne başka alanlardan birtakım kahramanlar çıkarmak yerine girişimcilik ve yenilikçilik alanında kahramanlar çıkarmamız gerekiyor. Çocuklarımıza, gençlerimize örnek gösterebileceğimiz yaşamlar ortaya koymamız gerekiyor" dedi.
Başarılı projelere ödül
Açılış konuşmalarının ardından organizasyonda yer alan kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından belirlenen başarılı projeler ödüllendirildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın verdiği ödüllerde, birinciliği Akıllı Tarla Pülverizatörü, ikinciliği Merkezi Denetimli Sandık Güvenliği Projesi, üçüncülüğü ise Hamlem Su Tasarruf Cihazı aldı.
Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra girişimcilerin bulunduğu stantları gezdi. İlk 3'e giren projelerle yakından ilgilenen Yılmaz, firmaların bu projeleri dikkate alması gerektiğini belirtti.
Okullardan 43 proje
Etkinlik kapsamında bu sene ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda gerçekleştirilen 43 yenilikçi proje de sergilendi. Bakan Yılmaz ve beraberindekiler proje sahibi çocuklarla yakından ilgilendi, projeler hakkında bilgi aldı.
Bilişim, elektronik, sağlık teknolojileri, savunma ve havacılık, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri gibi alanlarda 127 projenin sektör temsilcileriyle buluştuğu etkinlik ile proje sahipleri; iş fikirlerini yerli ve yabancı yatırımcılara, TOBB, ASO ve ATO üyesi kurum ve kuruluşlara tanıtma imkânı buldu.