Ajans Desteği ile Kazan’da Sulu Tarım
Kazan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Ankara Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Teklif Çağrısı kapsamında desteklenen "Ahi Mahallesi Tarımsal Sulamada Yenilenebilen Enerji Kaynaklarının Yaygınlaştırılması" projesi kapanış toplantısı 21 Nisan 2016 tarihinde yapıldı.
Toplantıya, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Kazan Kaymakamı Murat Duru kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık şunları söyledi: "Proje ile köyün su problemine alternatif enerji kaynakları ile çözüm geliştirilmiş olması hem çevresel hem de ekonomik boyutuyla değer taşımakta olan yenilenebilir enerjinin tarımsal sulamada kullanımının güzel bir örneğini göstermiştir. Projenin yürütülmesinde özveri ile çalışan tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum."
3 bin Dekar Arazide Sulu Tarıma Geçildi
Proje ile doğal yağışlarla dolmayan ve atıl durumda kalan baraj göletinin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması sonucu suyla doldurulması ve çiftçinin hizmetine sunulması amaçlandı. Proje kapsamında alana yerleştirilen fotovoltaik güneş panelleri ile elektrik üretilirken, üretilen elektrik, sondaj kuyusunda yer alan dalgıç pompanın enerjisi için kullanıldı. Projede görev alan uzmanlar, Ahi Mahallesi'nin su problemine alternatif enerji kaynakları ile çözüm getirilmesinin örnek bir uygulama olduğuna vurgu yaptılar.
Proje Hakkında Notlar
Proje hakkında detaylı bilgi veren Ankara Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi uzmanlarından Ersin Ak, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu bildirdi. Ak şunları kaydetti: "Kazan İlçesi'nin Ahi Mahallesi'nde 2006 yılında yapılan ve bugüne kadar havzasında hiç su bulunmayan sulama göletine, 2200 metre mesafede ve 120 metre derinliğinde açılan sondaj kuyusunda su terfi işlemi yapılmıştır. Türkiye'de bugüne kadar kullanılan en güçlü 2. büyüklükte solar pompa olması nedeniyle de önemlidir. Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren 190 adet güneş paneli yardımı ile elde edilen 50kw enerji ile solar pompa çalıştırılarak yerin -120 metre altındaki suyu +110 metreye yani 230 metre toplam kod farkı ile 2200 metre toplam boru hattı ile gölete su taşıma işi başarı ile gerçekleştirilmiştir. Günde ortalama 500-600 ton su yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak ve 20-25 yıl minimum bakım masrafları ile su terfi işlemi devam etmesi beklenmektedir."