Ankara İli Tarımsal Sulama Çalıştayı
Ankara İli Tarımsal Sulama Çalıştayı Polatlı'da yapıldı.
Ankara İli Tarımsal Sulama Çalıştayı Polatlı'da yapıldı. Çalıştaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı ile ilgililer katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, suyun yaşamın vazgeçilmez ve yerine başka bir şeyin gelemeyeceği doğal bir kaynak olduğunu ifade ederek, "Susuz bir hayat düşünülemez. Medeniyetler suyun hayat verdiği ovalarda, topraklarda yeşermiş ve su medeniyetlere hayat vermiştir. Ancak suyu ve toprağı yanlış kullanan toplumlar da tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. Sulama ile ürün çeşitliliği ve verim artışı sağlandığı gibi, uygun sulama yapılmadığı takdirde çoraklaşma ile mevcut arazilerin üretim dışı kalması da kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
Son yıllarda görülen küresel ısınmanın da su kaynaklarına doğrudan etkisinin olduğunu dile getiren Bakan Fakıbaba, bunun sonucunda en fazla tarım sektörünün etkilendiğini söyledi.
"Zira su kaynaklarının 4'te 3'ü dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tarımsal sulama alanında kullanılmaktadır" diyen Fakıbaba, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bazı yıllar tekrar eden kuraklık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan su sıkıntısı, ülkemizin pek çok bölgesinde tarımsal üretimi sınırlayan en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle gerek bakanlığımız ve gerekse Orman ve Su İşleri Bakanlığı sulama yatırımlarına büyük önem vermektedir. Burada hedefimiz etkin bir sulama ve verimlilik için toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturmak olacaktır. Su kıtlığının diğer bir nedeni de tarımda yanlış sulama teknikleridir. Ülkemizde sulanan alanların yüzde 60'ı gibi bir önemli bir alanda kayıplara neden olan vahşi sulama metotlarıdır. Peygamber efendimizin bir hadisini hatırlatmak isterim, 'Akan bir nehrin kenarında olsanız bile suyu israf etmeyiniz' demiştir. Bu nedende suyun kullanımı konu bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasındadır. Bu kapsamda damlama ve yağmurlama gibi suyu tasarruf eden basınçlı sistemlerin kullanılmasının yaygınlaştırılması bakanlığımız tarafından desteklenmektedir. Bu yöntemi kullanan her çiftçimize yüzde 50'lere varan hibeleri mevcuttur. Havza bazı üretim projesiyle de fazla su tüketen ürünler suyun kıt ve yetersiz olduğu bölgelerde desteklenme kapsamı dışı bırakılmıştır. GAP örneğinden bahsedecek olursak ortalama 20 milyon dönümdür, düşmanlarımızın güneydoğuya saldırmasının nedeni de bu 20 milyon sulanabilir arazinin olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Türkiye tarımda ve hayvancılıkta ilerleyemediği takdirde, ilerlemiş bir ülke olamaz' dedi. Bu bağlamda toprağı suyla buluşturmak zorundayız. Aksi takdirde Türkiye'nin gelişmesi mümkün değildir."
Programda konuşma gerçekleştiren Ankara Valisi Ercan Topaca da, "Tarımda sulama altyapısını güçlendirmeyi, girdi maliyetlerini düşürmeyi, sulama kooperatiflerinin sorunlarının çözmeyi, iyi uygulamaları yaygınlaştırmayı ve çiftçilerin ulusal refaha daha fazla katkı yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Çalıştayda yer alan bir diğer isim, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise kırsal desteğe belediyenin bütçe kaynaklarıyla devam edeceklerini belirterek, bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği Çalıştayın sonuçları Ankara Kalkınma Ajansı tarafından raporlanacak ve kamuoyu ile paylaşılacak.