Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu toplandı
Dr. Mustafa Lale başkanlığında yapılan toplantıda Ajans faaliyetlerine ilişkin olarak kurul üyelerinin görüşleri de alındı. Toplantıyı müteakip, 2014-2018 dönemini kapsayacak olan 10. Kalkınma Planı ile Bölgesel Gelişme Stratejisi kapsamında bir istişari çalışma gerçekleştirildi. Toplantıya Kalkınma Kurulu üyeleri yanısıra, Ankara'da bulunan çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi de katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Lale, bilgisayar ve internet teknolojisinin dünyayı adeta bir 'elektronik köye' dönüştürdüğünü söyleyerek, dünyada bugün 1.73 milyar internet erişiminin, 214 milyon web sitesinin olduğunu belirtti. Lale, her 60 saniyede 168 milyon mail gönderildiğini ifade ederek, 694 milyon aramanın yapıldığını kaydetti. Lale, "Bilgiyi katma değere dönüştürebilin ülkeler, şirketler, bireyler, kurum ve kuruluşlar başarıya ulaşıyorlar. Sanayi toplumunda dünyanın en zenginleri sanayiciler, bankacılar ya da petrolcüler idi. Sanayi toplumu yerini bilgi toplumuna devretti ve şimdi dünyanın en zenginleri artık petrolcüler, bankacılar değil bilişimcilerdir" şeklinde konuştu.
Lale, Türkiye'nin çimento, otomotiv, ham çelik üretiminde dünyanın zirvesinde olduğunu söyleyerek, bu sektörlerin diğer sektörlerin gelişmesine olanak sağladığını ifade etti. Lale, "Türkiye son on yıl içinde düşük teknoloji kullanan bir ülkeyken artık otomotiv gibi orta teknolojili ürünlerin ağırlık kazandığı bir yapıya kavuşmuştur. Ancak, gelişmiş ülkelerin gelir düzeyine yaklaşmak istiyorsak, iş burada bitmiyor. Bugün ihracatımızın kompozisyonunda ileri teknolojili ürünlerin payı Ekonomi Bakanlığı'nın 2011 yılı rakamlarına göre yüzde 3,2 civarında. Bu oranı arttırmak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 20-25'ler düzeyine çıkarmak bizi bekleyen en önemli meselelerimizden biridir" ifadelerini kullandı.
Günümüzde küreselleşmenin bir sonucu olarak ülkeler kadar şehirlerin de birbirleriyle yarıştığını aktaran Lale, "Şehirler kaynaklarını daha etkili kullanmak, yaşanabilir mekanlar oluşturmak, cazibe merkezi haline dönüştürmek amacıyla çalışmalar yapıyorlar. Amaç, daha fazla katma değer üretebilmek, şehre gelen ziyaretçi sayısını arttırmak, yatırım isteklerini teşvik etmek ve şehirde oturanların sorunlarını anında çözümleyerek bir farkındalık ortaya koyarak bir değer ifade etmektir" dedi.
Ajans faaliyetleri anlatıldı
Daha sonra, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Ajansın 2012 yılı ilk altı aylık faaliyetleri ile ilgili sunum yaparak, kurul üyelerini bilgilendirdi.
Balcı, "Ajansın vizyonu olarak, Ankara'yı kültürel ve siyasal açıdan küresel bir başkente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinde öncü olunmasını belirledik. Misyonumuzu ise "sürdürülebilir bölgesel kalkınmayı hızlandırmak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla bölgeye yönelik stratejiler geliştirmek, destekler vermek, işbirliği ve koordinasyon sağlamak, izleme ve değerlendirme ile tanıtım ve iletişim faaliyetlerini yürütmek" olarak belirledik dedi.
Balcı son olarak, Ankara Kalkınma Ajansı'nın fikir geliştirme merkezi, bilgi merkezi, danışma merkezi olmasını arzu ettiklerini bildirdi. Daha sonra Kurul üyeleri katılımcılarla görüş ve önerilerini paylaştı.
Toplantının sonraki oturumunda ise, 2014-2018 dönemini kapsayacak olan Onuncu Kalkınma Planı ve Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi hazırlık çalışmaları kapsamında Ankara Bölgesi İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.