Ana içeriğe atla

Ankara Kalkınma Ajansı’ndan “Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları”

4 Nisan 2013

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut'un konuşmacı olarak katıldığı programda "Üniversitelerimizde Girişimciliği Nasıl Geliştirebiliriz?" konu başlığı ele alındı.

Programa Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Barca, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Yavuz Cabbar ile üniversiteler, teknokentler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Balcı: Ajansımız Ankara'nın girişimcilik kapasitesini yükseltmek için çalışıyor

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, bundan sonraki süreç içinde girişimcilik ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi ve bu ekosistemin oluşturulması için Ankara Kalkınma Ajansı'nın daha fazla gayret göstereceğinin altını çizdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayınladığı teknokentler sıralamasında ilk 5 teknokentten 3 tanesinin Ankara teknokentleri olduğunu söyleyen Balcı, "Ankara'da 240 bin üniversite öğrencisi var. 1 milyonun üzerinde ilk ve ortaöğretimde öğrencimiz var, 18 bin öğretim üyesi var, dolayısıyla tüm bunlar çok güzel bir ekosistemin parçaları. Ortak iradeyi oluşturarak adımlar attığımız zaman daha iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Mehmet Ceylan: Devlet olarak her zaman girişimciliği destekliyoruz

Konuşmasında İnovasyon ve ar-ge çalışmalarının önemine değinen Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise, Türkiye'nin 2002 yılındaki toplam ar-ge harcamasının 1 milyar 843 milyon lirayken, bu rakam 2011 yılında 6 kat artışla 11 milyar 154 milyon liraya ulaştığını belirtti. Bu rakamın GSYH'ya oranı açısından bakıldığında 2002 yılında bu harcamanın yüzde 0.53 ilen, 2011 yılında yüzde 0.86'ya ulaştığını belirten Mehmet Ceylan, "GSYH'nın o dönem itibariyle 3 katı arttığını düşünecek olursak bu oran önemli bir artışı ifade etmektedir. 2002 yılında kamunun ar-ge harcamaları için ayırdığı pay 114 milyon lirayken, bugün 2013 yılında 1.9 milyar liraya yükselmiş durumdadır. Girişimcilik, ülkenin gelişmesiyle, kalkınmasıyla son derece doğru orantılı kavramdır. Devlet olarak girişimciliği önemsiyoruz ve bütün girişimcilere devlet olarak destek vermeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Erhan Erkut: Sürdürülebilir bir kalkınma için girişimcilik öne çıkmalı

Etkinliğin konuşmacısı olan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, Türkiye'nin yaşlı sayısının az, genç sayısının çok olduğunu, bu nedenle emekli olan insan sayısının az, istihdam piyasasına girmeye çalışanların sayısının fazla olduğunu ifade etti. Erkut, Türkiye'de net olarak yılda 750 bin yeni istihdam oluşturulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de asker, memur kültürü olduğunu, herkesin beklentisinin devletten ömür boyu maaş almak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erhan Erkut, "Türkiye ekonomide, bırakın ilk 10 ekonomi arasına girmeyi, kalkınma hızını bile sürdürülebilir tutmak istiyorsa, bizler elimizden geleni yapmak zorundayız. Sürdürülebilir bir kalkınma için bile Türkiye'de girişimciliğin öne çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut'a bir teşekkür plaketi takdim etti.

Prof. Dr. Erhan Erkut'un sunumunu indirmek için tıklayınız.