Ana içeriğe atla

Ankara Ortak Akıl'da Buluştu

30 Mayıs 2013

Ankara Kalkınma Ajansı Ankara'yı ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan küresel bir başkente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin geliştirilmesinde ve hayata geçirilmesinde öncü olmak vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor.

Ajans bu çerçevede, hazırlık çalışmalarından sorumlu olduğu Ankara Bölge Planı 2014 – 2023 için çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce gerçekleştirilen "Ankara'da Yaşamak", "Ankara'da Çevre" ve "Ankara'da Çalışmak" başlıklı Odak Grup Toplantılarının ardından şimdi de daha geniş paydaş katılımı ile "Ortak Akıl Toplantısı" gerçekleştirildi.

ATO Congresium'da gerçekleştirilen toplantıya Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel, Kalkınma Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Lale, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, İl Yöneticileri, İlçe Belediye Başkanları, Kaymakamlar, Üniversite Rektörleri, sivil toplum ve kamu kurumu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Yüksel: "Dünya ne yapıyorsa biz de onu yapacağız"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yüksel, Ankara'nın farkındalığının artırılması ve şehir dinamiklerinin hayata geçirilmesi konularına dikkati çekti.

Bir şehrin ortak akılda buluşmasının önemine değinen Yüksel, "Yeni bir yüzyıl yaşıyoruz. Bütün kavramların çatısı yıkıldı. Hepsi yeniden tartışılıyor. Dün konuştuğumuz konuyu bugün konuşmuyoruz. Dünyadaki bütün ekonomik, yöresel teoriler değişti" şeklinde konuştu.

Vali Yüksel, Ankara'nın dinamik bir topluma sahip olduğunu dile getirerek, "Dünya ne yapıyorsa biz de onu yapacağız. Yeni şeyler yazmanın anlamı yok. Ortak akılda buluşmalıyız" diyerek toplantının önemine vurgu yaptı.

Balcı: "Ankara 2023 Hedefinin En Önemli Aktörü"

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Balcı, Ankara Bölge Planı'nın uzun bir dönemi kapsadığını belirterek, yeni planın 2014-2023 arası 10 yıllık dönemi kapsadığını bildirdi. Bu plan ile bölgenin 10 yıllık kalkınma hedeflerinin belirleneceğini kaydeden Balcı, gelişme eksenlerinin ortaya koyulacağını ve büyüme stratejilerinin tespit edileceğini söyledi.

Takip edilecek metoda ve planda yer alacak temel konulara ilişkin görüş alışverişlerine, uzmanların değerlendirmeleri ve Bakanlık görüşleri doğrultusunda karar verdiklerini dile getiren Balcı, daha sonra veri, bilgi ve belgelere dayalı olarak zengin bir mevcut durum resmini ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Siyasi başkent olarak Ankara'nın geçen yüz yılda genç Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve teknolojik gelişiminde önemli roller üstlendiğini belirten Genel Sekreter Balcı, Ankara'nın birçok alanda Türkiye'ye öncülük ettiğini ve ülkenin dünyaya açılan kapısı olduğunu vurguladı. Balcı, "Önümüzdeki dönemde de bu rolünü en iyi şekilde oynamaya, üzerine düşen her türlü görevi en iyi şekilde yerine getirmeye devam edecektir. Bu çerçevede 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesinde en önemli aktörlerden biri olacaktır Ankara" dedi.

Lale: "Ankara teknolojinin Türkiye'deki üssüdür"

İçinde yaşadığımız, çocuklarımızı yetiştirdiğimiz, geleceğimizi şekillendirdiğimiz, yaşam alanımız olan Ankara'mızın gelecek hedefleri çerçevesindeki gelişimi, insanlarının refah düzeyinin artırılması, rekabet ve işbirliğine hazır olması için farklı alanlarda  ''marka şehir'' haline getirilmesi hedefi için bir araya gelindiğini söyledi.

Lale, toplumlar için olduğu kadar şehirler içinde önemli olan sürdürülebilir bir kalkınma kültürünün oluşturulması ve bunu başarabilmek içinde bilimin ve bilginin rolünün artırılması gerektiğini vurguladı. Lale sözleri şöyle sürdürdü: "Ankara'mız sadece ülkemizin değil dünyanın en saygın bilim merkezlerinden birisi haline dönüştürülebilecek potansiyele sahiptir. Bugün 20 üniversitesi, üniversitelerin önderlik yaptığı 5'i aktif 6 teknokent'i ve burada bulunan 840 firması ile bilim ve teknolojinin Türkiye'deki üssü haline dönüşmüştür."

Konuşmaların ardından, elektronik oylama yönetimi ile Ankara'ya ve şehrin değerlerine ilişkin anket yapıldı. Anket çalışmasının ardından ise Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Lale "İnovasyon ve Girişimcilik" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

 Ortak Akıl Buluşması

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Ankara Bölge Planı 2014 – 2023 hazırlık çalışmaları kapsamında Ortak Akıl Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda katılımcılara Bölge Planı çerçevesinde ortaya koyulan Ankara ile ilgili konularda kırılganlıkları, fırsatları ve tehditleri içeren başlıklardaki görüşleri soruldu.

Geniş bir katılımla gerçekleştirilen çalıştay sonrasında Ankara Bölge Planı 2014 – 2023'e son halinin verilmesi hedefleniyor.