Ankara, Türkiye İnovasyon Haftası'nda devleri ağırlıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, ilki 2011'de düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, bu yıl inovasyon kültürünü Anadolu kentlerine yaymak amacıyla İstanbul dışında üç kentte daha gerçekleşecek. Bu kapsamda etkinliğin Ankara ayağı Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği ile 21-22 Ekim'de Ankara MEB Şura Salonu'nda gerçekleştiriliyor.
Etkinliğin açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İrlanda İş ve İstihdam Bakanı Ged Nash T.D., Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, iş dünyasından profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı. Etkinlikte partner ülke olarak yer alan İrlanda ise İş ve İstihdam Bakanı'nın yanı sıra birçok iş adamı ile organizasyonda yerini aldı.
Zeybekçi: "Türkiye'nin en önemli problemi inovasyon problemidir"
Açılışta konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin cari açık probleminin, enflasyon probleminin önemli olduğunu ancak Türkiye'nin en önemli probleminin inovasyon problemi ve Ar-Ge problemi olduğunu bildirdi. Zeybekçi, "Türkiye'nin en önemli problemi inovasyon problemidir. Türkiye'nin en önemli problemi ar-ge problemidir. Türkiye'nin en az önemli problemi bilgiyi üretmek ve ürettiği bilgiyi üretime dönüştürebilme problemidir. Diğerlerini bir şekilde mutlaka yapıyoruz. Türkiye dış ticaret hacminde ihracatı, ithalatı, hizmet gelirleri toplamı 480 milyar dolara geldi. Türkiye ihracatında bugün itibariyle 160 milyar dolara, hizmet gelirlerinde yaklaşık olarak 50 milyar dolara, turizm gelirlerinde 40 milyar dolar seviyesine ve turist sayısı itibariyle dünyada 6'ıncı büyük ekonomi oldu. Türkiye bütün bunları fason üretici ülke olarak yaptı. Yani bilgi ve üretim teknolojilerini başkalarının bulduğu ürettiği ve karar verdiği dünyada ham madde ve enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıkları ve tüketim ağlarını başkalarının kontrol ettiği ve karar verdiği dünyada Türkiye doğal kaynakları ve insan kaynakları ve coğrafi konumunun, gayretinin ve girişimciliğinin verdiği enerjiyle bu hale geldi, bunu başarabildi. Dünyada bu noktaya geldi" diye konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise açılış konuşmasında, Türkiye'nin cari açığı değil, Türkiye'nin inovasyon açığı olduğunun altını çizdiklerini belirterek, Ankara'nın doğal bir inovasyon ekosistemine sahip olduğunu anlattı.
Büyükekşi, 2 gün sürecek olan İnovasyon Haftası boyunca 10 üniversite, 5 Ar-ge merkezi, 5 teknopark ve 2 bilim merkezinin etkinliklerinin olacağını bildirdi. 29-30 Mayıs tarihinde İzmir'de başlayan etkinliğin Ankara ayağının ardından 6-7 Kasım tarihleri arasında Gaziantep'te devam edeceğini bildiren Büyükekşi, final etkinliğini ise 4-6 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştireceklerini ve inovasyon şampiyonlarını ödüllendireceklerini ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından etkinliğe katkıda bulunan kurum yöneticilerine plaket takdim edildi. Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da plaketini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den aldı.
Ankara Kalkınma Ajansı da 2 gün sürecek olan etkinliğe standlı katılım sağladı. Stantta Ajans uzmanları etkinlik katılımcılarına Ajansın destek mekanizmaları ve son dönem çalışmaları hakkında bilgi verecek. Etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirilecek olan "Akademisyen & Sanayici Buluşması" başlıklı panelde Ajans uzmanlarından Dr. Coşkun Şerefoğlu da "Bölgesel Kalkınmada Üniversite – Sanayi İşbirliğinin Önemi" başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.