Ankara Yenilikçilik Merkezi Fizibilitesi Yapıldı
Çalışma ile Ankara'da bir Yenilikçilik Merkezi kurulmasının şartları ve imkânları ortaya konuldu.
Fizibilite çalışması kapanış toplantısı 8 Mayıs 2012 tarihinde Başkent Organize Sanayi Bölgesi (Başkent OSB) Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Ankara Vali Yardımcısı Şentürk Uzun, Başkent Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk ile akademisyenler ve sanayiciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkent OSB Başkanı Şadi Türk, merkez kuruluş fizibilite çalışmasına desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na ve Genel Sekreter Doç. Dr. Asım Balcı'ya teşekkür etti. OSB Başkanı, Türkiye'nin, gelişmiş ülkeler standartlarında üretim yapmak için inovasyon merkezine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Türk, bir an önce inovasyon merkezinin uygulamaya geçirilmesinin önemine değindiği konuşmasında, merkezin kamu bürokrasisinden uzak, hızlı erişime imkân tanıyan bir yapıda olması ve sanayiciye destek olacak çözüm yolları ile sistemler üretmesi gerektiğini söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, fizibilite çalışması için Başkent OSB Yönetimine ve desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür ederek başladığı konuşmasında, 2023 hedeflerine ulaşılması için Türkiye ekonomisini temelden dönüştürmek gerektiğine vurgu yaptı. Kavranoğlu, "Bu çalışma, Türkiye'nin lider ülke olma yolundaki vizyonuna son derece uygun ve yapılması gereken bir çalışma. 2023 hedeflerimizde 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Neden dünyanın ilk birkaç ülkesinden biri olmayalım? Çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. İş yapış şekillerini değiştirmemiz, üniversite-sanayi iletişimini dönüştürmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Teknoloji ataşelikleri açacağız"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, bakanlık olarak bilim ve teknolojide global bakışı yakalamak adına önemli bir çalışma içerisinde olduklarını bildirdi. Dış ülkelerde "teknoloji ataşelikleri" kurulacağını söyleyen Kavranoğlu ilk etapta 10 ülkede ataşelik açılacağını ve o ülkede bulunan saygın Türk bilim insanlarının ataşe olarak atanacağını bildirdi. Kavranoğlu, böylece teknoloji ve bilim alanında doğrudan iletişim kanallarının hayata geçirileceğini ifade etti.
"Ankara Kalkınma Ajansı önemli işlere imza atıyor"
Toplantıya katılan Ankara Milletvekili Emrullah İşler de konuşmasında, 2023 hedeflerinin beş başlığından birinin de güçlü ekonomi olduğunu söyledi. Güçlü ekonominin ise güçlü sanayi ile mümkün olacağını belirten İşler, son yıllarda bir yatırım cazibe merkezi haline gelen Türkiye'nin global değişimlere ayak uydurması gerektiğini ifade etti. "Derisini değiştiremeyen yılan ölür" diyen İşler, fizibilite çalışmasının bu anlamda Başkent sanayisine değerli katkılar sunduğunu söyledi ve desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri'ne teşekkür etti. İşler; "Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara'da önemli işlere imza atıyor" dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yapılan fizibilite çalışmasının önemine değindi. Özdebir şunları kaydetti; "Bugün sanayi üretim verileri açıklandı; 2.4 geldi, piyasa beklentisi 2.2 idi. Tabi bunda baz etkisini mutlaka hesaba katılması lazım, ama yüzde 10'luk, yüzde 12'lik büyümeleri görmüş bir sanayinin hızının birden 2.4'lere inmesi ve bunun trend haline gelip devam etmesi bizler içinde dikkate alınması gereken bir alarm sinyali olarak değerlendirilmesi lazım. Bunda cari açığımızın etkisiyle alınan tedbirlerin, dünyada yaşanan global krizin mutlaka etkisi var. Euro bölgesine yapılan ihracat yüzde 55'lerden yüzde 48'lere gerilemiş durumda. Yani bize daha çok görev düşüyor, daha çok çalışmamız, daha çok rekabetçi ürünler, katma değeri olan ürünler üretmemiz lazım. Bütün bunlar için de inovasyona önem vermemiz lazım".
Ankara Vali Yardımcısı Şentürk Uzun da konuşmasında, çalışmanın Türkiye'de bulunan bütün organize sanayi bölgeleri için önemli bir merkezin kuruluşunun ilk adımı olduğunu belirtti. Kurulacak bir yenileşim merkezinin bilimsel veriler ışığında kurulması ve hayata geçirilmesi için yapılan fizibilite çalışmasının önemli olduğunu kaydeden Uzun; "Şimdi yapılması gereken üstüne vazife düşen tüm kurumların desteği bir an önce yenileşim merkezinin hayata geçirilmesidir" dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da konuşmasında, mütevazi bir bütçe ve kısa bir sürede önemli çıktıların elde edildiğini söyledi. Bir sonraki aşamada merkezin hayata geçirilmesi için çalışma yapılması gerektiğini bildiren Balcı, Ajansın Ankara'da yenilikçi proje ve faaliyetlere destek olmaya devam edeceğini kaydetti. 2011 Yılı Mali Destek Programı'nın başlıklarından birinin "yenilikçi uygulamalar" olduğunu hatırlatan Balcı, Ankara'da Ajans desteği ile bilişim ve sağlık teknolojileri alanında 70 projenin yürütüldüğünü vurguladı.
Yenilikçilik Merkezi'nin fizibilitesi yapıldı
Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile yapılan "Ankara Yenilikçilik Merkezi Kuruluş Fizibilite Çalışması" raporunda, Türkiye'nin koşullarına uygun, sanayicinin beklentilerini karşılayacak bir yenilikçilik merkezi yapılanmasının oluşması gerektiği vurgulandı. Raporda yapının, bürokrasiden ve karmaşık prosedürden uzak, sanayici ile birebir ilişki temelinde, üniversite ile sanayiyi buluşturan, dinamik bir organizasyon yapısına sahip olması gerektiği bildirildi. Raporda ayrıca, sektörde yenilikçilik kültürü oluşturma amaçlı planlamaların yapılması gerektiği de kaydedildi.
Ankara Yenilikçilik Merkezi'nin vizyonu; "Ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmak üzere Ankara'daki sektörlerin yenilikçiliğe dayalı sürdürülebilir rekabet gücü kazanmasını mümkün kılacak lider kurum olmak" belirlenirken, merkezin misyonu için; "Ankara Yenilikçilik Merkezi bölgede faaliyet gösteren tüm kurum/kuruluş ve sektörler için vardır. Genel hedefi; bölgede faaliyet gösteren sektörlerin küresel düzeyde rekabet edebilir hale gelmesi için, tüm paydaşlarla birlikte, yenilikçilik fırsatları oluşturmak ve bu amaçla yenilikçilik potansiyelini harekete geçirmektir" denildi.