"Ankara'da Elektrikli Araçlar Projesi" toplantısı yapıldı
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Türkiye Çevre Vakfı'nın yürüttüğü 'Yenilikçilik ve Çevre Açısından Ankara'da Elektrikli Araçlar' konulu toplantıda bir araya gelen akademisyen ve sektör temsilcileri elektrikli araçların üretilmesi ve geliştirilmesi konusunda Ankara'nın uygun koşullara sahip olduğuna vurgu yaptılar.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Türkiye Çevre Vakfı'nın düzenlediği 'Yenilikçilik ve Çevre Açısından Ankara'da Elektrikli Araçlar Projesi' kapsamında çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve firma yetkilisinin katıldığı toplantıda elektrikli araçların üretimi ve kullanımına ilişkin bilgi paylaşımı ve yapılması gerekenler konuşuldu.
Toplantının açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, mali desteklerinin yanı sıra doğrudan destek faaliyetlerinin de devam ettiğini söyleyerek, bölgede sürdürülebilir kalkınmanın hızlandırılması yönündeki çalışmaların bundan sonra da süreceğini kaydetti. Balcı, "Ankara Kalkınma Ajansı olarak paydaşlarımızla birlikte vizyon oluşturduk ve dünya ile rekabet eden, düşünce ve yenilik merkezi Ankara olarak vizyon belirlendi. Elektrikli araç üretimi ve dönüşümü konusunda Türkiye'de öne çıkan 5 firma, 2 tane sivil toplum kuruluşu ve 69 tane akademik bölüm bulunmaktadır. Bunlar arasında Ankara'da 3 tane firma, 2 STK ve 15 tane akademik bölüm bulunuyor" ifadelerini kullandı. "Buradan yola çıkarak Ankara'nın Türkiye'yi rekabet sıralamalarında yukarıya taşıyacak bu ve benzeri konu ve başlıkları gündemine alması ve uygulamaya geçirmesi çok önemli" dedi.
Türkiye Çevre Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Koray Haktanır, Çevre Vakfı'nın çevresel değişimleri ve toplumsal gereksinimlerini izlediğini kaydetti. Yaşanılan dünyada çevre sorularının küresel boyut kazandığını söyleyen Haktanır, çevre konusunda uluslararası çalışmaların yapıldığına ve ülkelerin bu çalışmalarda uyum gösterdiğine dikkat çekti. Haktanır, 2012 Temmuz ayında Mauna Loa ölçümlerinin bir önceki yüzyıla göre arttığını ifade ederek, havadaki karbondioksit miktarının 394 partikül/milyon olduğunu söyledi. Haktanır, "Küresel gayri safi milli hasılanın yüzde 5'ine denk bir kayba neden olduğunu asgari düzeyde biliyoruz" şeklinde konuştu.
Toplantıda daha sonra elektrikli araç projeleri olan öğrenci topluluklarının çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirildi. Tartışma bölümünde ise katılımcılar görüş bildirerek, elektrikli araçların kullanımı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yerli üretim konusunda üniversite sanayi işbirliğinin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.