Ankara'da sağlık, savunma ve bilişim sektörleri işbirliğine gidiyor
Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteği ile hayat bulan "Sağlık, Savunma ve Bilişim Platformu" ile mevcut bilgi ve teknolojinin sektörler arasında paylaşılması yoluyla sinerji oluşturulması hedefleniyor. Hacettepe Üniversitesi Teknokent A.Ş. ile çok sayıda kuruluşun ortak ve iştirakçi olarak yer aldığı proje ile Türkiye'de bir ilke imza atılacak.
Ankara Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Ankara Bölgesi Sağlık, Sağlık Bilişim ve Savunma Sektörleri Arası Bilgi Paylaşım ve İşbirliği Platformu Geliştirme Projesi" açılışı 21 Şubat 2012 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda gerçekleştirildi. Açılışa, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Nihat Tosun, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Doğan, Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Selçuk Geçim, OSTİM Başkanı ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç.Dr. Asım Balcı, Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Kaya Yazgan, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Hacettepe Teknokent A.Ş. Genel Müdürü ve Proje Koordinatörü İlyas Yılmazyıldız ile çok sayıda savunma, sağlık ve bilişim sektörü temsilcisi katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Geçim, projeye olan inancını dile getirerek desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkürlerini sundu.
Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Kaya Yazgan da savunma ve sağlık sektörlerinin ortak bir çok özelliği bulunduğunu belirterek, her iki sektörde de benzer teknolojiler kullanıldığına dikkat çekti.
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir savunma sanayiindeki gelişimin, tıbbi cihaz sektörüne uyarlanması durumunda güzel ürünler elde edilebileceğini kaydetti.
Daha sonra kürsüye gelen Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Kalkınma Ajansı olarak projeyi çok önemsediklerini belirterek, "Ankara'nın sahip olduğu en önemli sektörler arasında yer alan üç sektörü yakından ilgilendiren bu proje, sektörler arası işbirliği ve dayanışmayı da içerdiğinden ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Sağlık teknolojileri ve medikal aletler sektörlerinde Ankara, Türkiye için çok önemli bir yere sahiptir. Bu sektörlerde Türkiye'deki firmaların yaklaşık % 38'ine ev sahipliği yapan Ankara, bu alanda Türkiye'nin önde gelen illeri arasında bulunmaktadır. Yine Ankara, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe güçlü bir altyapıya sahiptir. Ankara'daki teknoparklarda mevcut firma sayılarına bakıldığında, yazılım ve bilişim üzerine uzmanlaşan firmaların tüm firmalar içerisindeki oranını % 50'nin üzerindedir. Ve Yine Ankara, savunma sanayinin merkez üssü konumundadır. Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği üyesi toplam 123 savunma sanayi firmasının 67'si Ankara'da bulunmaktadır. Özellikle elektronik ve bilişim gibi bilgi ve sermaye-yoğun firmaların büyük bir çoğunluğu Ankara'dadır." dedi.
Kalkınma Ajansı olarak Ankara'da yerel potansiyelleri harekete geçirecek çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Ankara Kalkınma Ajansı genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, "Göreve başladığımızda start verdiğimiz bölge planı sürecinde tek tek ilçelerimizle ve Ankara'da öne çıkan sektör temsilcileri ile biraraya geldik ve potansiyellerini tesbit ettik. Kamu kurumlarımız, yerel yönetimler, üniversiteler ve STK'larla iyi bir iletişim kurduk. Bu işbirliği ve yakın çalışma anlayışı içerisinde Ankara'yı önde gelen küresel bir başkent olarak görme vizyonuna çok geçmeden ulaşabileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ise son 10 yılda sağlık hizmeti alanında yaşanan gelişmenin, tıbbi cihaz ve ürünler alanında da yakalanması gerektiğini ifade ederek, bu amaçla önemli adımlar atıldığını söyledi. Tosun, bu alanda yerli üretimi teşvik ettiklerini belirtti. Tüm dünyada sağlık alanı ile ilgili gelişmelerin savunma ve saldırı sanayiindeki gelişmeleri takip ettiğini kaydeden Tosun, "Sağlığımız ile ilgili tanısal veya tedavi ile ilgili enstrümanların büyük bir çoğunluğunu yine savunma ve saldırı sanayiinin teknolojik gelişmelerine borçlu olduğumuzu söylemek gerekiyor." diye konuştu.
Birbirini tamamlayıcı sektörler
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise konuşmasında sektörlerin birbirinden öğreneceği çok şey olduğuna dikkat çekerek, ""Sağlık ve savunma, normal bir bakışla çok yan yana gelmeyebilir ama ikisi de sonunda insan hayatını ilgilendiriyor, değişik ortamlarda insan hayatını korumaya çalışıyor." dedi. Bayar; savunma, sağlık ve bilişim sektörlerinin birbirini tamamlayıcı, destek verici, birbirinden öğrenici bir nitelik taşıdığını belirtti.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise konuşmasında, sektörler arasında işbirliğinin önemine değindi. Tuncer, ""Kanser ile ilgili çalışmalarımda, aslında bu iki sektörün ne kadar bir arada olduğunu gördüm. Bir kanser hücresinin fark edilmesi, daha bir kanser kitlesi oluşmadan hücrelerin tek tek seçilebilmesi teknolji ile mümkün oluyor. O hücrelerin metabolik aktivitelerinin diğer çevre hücrelerinden farklı olmasından kaynaklanan bir yapı geliştiriliyor. Aynı yapı, gece görüşte ya da siz orada yokken mesela bir insanın size olan yaklaşımını gösteren sistemle çok bağlantılı. Kanser erken tanısında kullanılan bu sistem, aslında savunma sanayiinde kullanılan aynı metottan kaynaklanıyor." dedi.
Açılışta daha sonra Hacettepe Teknokent A.Ş. Genel Müdürü ve Proje Koordinatörü İlyas Yılmazyıldız tarafından projenin sunumu gerçekleştirildi. Proje ekibini de katılımcılara tanıtan Yılmazyıldız, daha sonra katılımcılardan gelen soru, görüş ve önerileri yanıtladı.
Sağlık, savunma ve bilişimde güç birliği
Proje ile sağlık, savunma ve bilişim sektörleri arasında çalışma ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi, mevcut bilgi ve teknolojinin daha geniş bir alanda kullanımının sağlanması, sağlık sektöründe Ar-Ge kabiliyetleri yüksek üreticilerin yer almasını sağlayacak faaliyetlerin desteklenmesi hedefleniyor. Proje ile ayrıca, sağlık sektöründe yeni ürünlerin geliştirilmesini sağlayacak altyapı oluşumu, savunma sanayiindeki mevcut Ar-Ge ve ürün geliştirme, imalat, test ve kalibrasyon kapasitesinin sağlık alanında ürün geliştirilmesi doğrultusunda değerlendirilmesi, orta ve uzun vadede ortak çalışma ve proje alanlarının belirlenmesi, sağlık sektöründe kullanılan medikal cihazlar ile ilgili istatistiksel verilerin derlenmesi ve savunma ve bilişim sektöründeki kurum ve firmalar ile paylaşımı amaçlanıyor.