Ankara'nın Kentsel Yoksulluk Haritası çıkarıldı
Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen çalışma Ankara'nın nüfusu 20 binden yüksek 16 ilçesinde yoksulluk haritasını çıkardı. Çalışma Ankara'da yoksulluğun ekonomik ve sosyal nedenlerini de ortaya koydu.
Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile Turgut Özal Üniversitesi ve Kimse Yok mu Derneği tarafından yürütülen 'Ankara Kentsel Yoksulluk Haritası Projesi Yaygınlaştırma Paneli' 25 Haziran 2012 tarihinde Turgut Özal Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Panele Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Şentürk Uzun, Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, üniversitenin sadece akademik konularla değil, toplumun ihtiyaçları ve taleplerine uygun çalışmalar yürütmekle de sorumlu olduğunu vurguladı. Projenin son derece başarılı bir çalışma olduğunu kaydeden Oral, proje ile ilçe bazında yoksulluk verilerinin üretildiğini belirtti. Oral, projede emeği geçenlere ve desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür etti.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da projenin önemli verileri ortaya koyduğunu söyledi. Balcı, projenin örnek bir çalışma olduğunu, proje çıktılarının analiz edilerek ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılacağını belirtti ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Daha sonra konuşan Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, projenin örnek bir proje olarak benzer projelere ilham kaynağı olacağını bildirdi. Son yıllarda Türkiye'nin önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Ceylan, artan milli gelirin bölgesel ve toplum kesimleri arasında dağılımının önemli olduğunu söyledi. Son 10 yılda en zengin kesimden daha alt gruplara doğru kayma olduğunu belirten Ceylan: "Günlük 1 doların altında gelir olması anlamında mutlak yoksulluk ülkemizde kalmadı. Günlük 2.5 doların altında geliri olan hemen hemen kimse de kalmadı. Bu anlamda yoksullukla mücadele de önemli gelişmeler sağlanmıştır. Tüm vatandaşlarımızın sağlık güvencesine sahip olması ve işsizlikle mücadelede de önemli mesafeler alınmıştır." dedi.
Kalkınma konusunda yeni bir anlayışın tüm Türkiye'de 26 Kalkınma Ajansı eliyle faaliyete geçtiğini belirten Ceylan, 800'e yakın nitelikli uzman ile kalkınmaya hizmet edildiğini söyledi. Ceylan, kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmanın en önemli aktörü haline geldiğini bildirdi. Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan son olarak çalışmalarından ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'nı kutladı.
İl bazında çıkarılan ilk yoksulluk haritası
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Ankara'nın Kentsel Yoksulluk Haritası Projesi", Ankara'nın nüfusu 20 binden büyük 16 ilçesinde uygulandı. Proje ile Ankara kentsel alanının yoksulluk haritası çıkarılarak ilçe bazlı yerel yoksulluk verileri üretildi. Araştırmaya göre, Ankara kentsel alanında yoksulluk oranı %7.3 olarak belirlendi. Verilere göre, göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu ilçeler Akyurt, Elmadağ, Kazan olarak sıralanırken, en düşük olduğu ilk üç ilçe, Çankaya, Yenimahalle ve Sincan oldu. Hane halkı gıda harcamalarında en yüksek harcama Çankaya'da gerçekleşirken, en düşük Elmadağ ilçesi oldu. Araştırmada yoksulluğun üç nedeni eğitimsizlik, işsizlik, tembellik olarak ortaya çıktı.
Ayrıca, araştırmaya göre ilçelerin aylık ortalama hane halkı tasarruf oranının en yüksek olduğu ilçe Sincan olurken en düşük olduğu iki ilçe Kazan ve Çankaya olarak sıralandı.
Araştırmaya ilişkin detaylar ve rapor önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.