Ana içeriğe atla

Ankara’nın kültürel mirası kayıt altına alındı

27 Aralık 2012

Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Ankara Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri" projesi tamamlandı. Proje ile Ankara, İstanbul'un ardından kültür envanteri çıkarılan ikinci il oldu.

Projenin tanıtım toplantısı 27 Aralık 2012 tarihinde Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, bürokratlar, akademisyenler, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk olarak proje ekibi akademisyenler izlenen yönteme ve elde edilen sonuçlara ilişkin olarak katılımcılara bilgi verdiler. Ardından protokol konuşmaları yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan konuşmasında, 2013 yılında Cumhuriyetin 90. yıl dönümünü kutlayacaklarını hatırlatarak, "Bugün 2013 öncesi, 2012 yılının son günlerinde Ankara'ya bir armağanımız diye düşünüyorum. Bu proje elimizde ne var' sorusunun cevabını açıklıyor" dedi. Ankara'nın bilinmeyen yönlerini aydınlatma açısından projenin öneminin altını çizen Özaslan, "Bu projede en önemli şey, UNESCO'nun da özellikle üye ülkelere tavsiye ettiği gibi kültürel mirasın envanterinin çıkartılması, yani dijitalleştirilmesi ve insanlığın hizmetine sunulması. Bu açıdan son derece önemli. 81 ile adapte edebilecek bir yazılıma sahip olması açısından da önemli." dedi.

Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da konuşmasında, Ankara Valisi Yüksel'in, Ankara'nın önceliğinin turizm olması gerektiğine dikkat çektiğini hatırlatarak, Ankara'da en önemli turizm etkinliğinin kültür turizmi olduğunu bildirdi. Uçar, Ankara kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri' projesinin çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür etti.

2 bin 421 taşınmaz kültür varlığı bir araya getirildi

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Ankara Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri" projesi ile kültür mirasına ilişkin veriler; kentsel mimari, arkeoloji, halk kültürü ve kültür ekonomisi olmak üzere dört başlık altında toplandı. Kentsel mimari ve arkeoloji başlıklarında 2 bin 421 tescilli taşınmaz kültür varlığının bir araya getirildiği çalışmada, Ankara Koruma Bölge Kurulu ve Yenileme Alanı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün arşivleri dijital ortama aktarıldı. "Ankara Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri"ne; www.envanter.gov.tr/ankara adresinden ulaşılabilir.