Ankara'ya yeni teknokent geliyor
3 Temmuz tarihinde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Cinnah Yerleşkesi'nde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan'ın ev sahipliğinde yapılan tanıtım toplantısına Ankara'daki Teknokentlerin temsilcileri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından yetkilileri katıldı.
Toplantıda konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, "Ankara Teknokent yapılanması için öncü bir konumda bulunuyor. Var olan altı teknokentimiz Türkiye'ye örnek çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, teknokentlerimiz Kalkınma Ajansı'mızın açmış olduğu mali destek programlarından da geniş bir şekilde yararlanıyorlar. Burada, teknokentlerimizin Ankara için çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Belli konulara odaklanmış bir teknokent yapısı, sanırım bundan sonraki süreç için daha anlamlı olacaktır" dedi.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ise, Ankara'da kurulan en genç üniversite olduklarını ifade ederek, üniversite-sanayi işbirliğini öncelikli görev alanlarından birisi olarak kabul ettiklerinin altını çizdi. Doğan, "Doğru adımları atarak başlamak istiyoruz. Daha önceki hatalardan tecrübe almak, onların yaşadığı hataları yaşamamak, Ankara ve Türkiye için önümüzü açacak, belki de yenilikler oluşturacak. Teknokentlere yeni bir boyut getirecek adımları sizlerin de önerileriyle atmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Doğan, uydu haberleşme ve savunma sanayi, sağlık inovasyonu, uluslararası ilişkiler, danışmanlık hizmetleri alanlarında çalışma yapacaklarının altını çizdi. Doğan ayrıca projeye verdiği destek için Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür etti.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Barca da, teknokentlerin performanslarının genel olarak değerlendirildiğinde artırılması gerektiğini belirterek, üniversite kuruluşları ile teknokentler arasında sıkı bir ilişki kurulduğunu söyledi. Barca, teknokentlerin ihtisaslaşmasının nasıl mümkün olabileceğine odaklanılması gerektiğine işaret ederek, teknokentte yer bulamayan inovatif ürünlerin teknokentlerle nasıl ilişkilendirilebileceğinin tartışılması gerektiğini söyledi.
Ardından İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erdal Akdeve, projenin tanıtımını yaptı. Akdeve, projenin amacını Ankara bölgesinde rekabetçi sektör olan bilişim ve haberleşme teknolojilerinin kullanım kapasitelerinin geliştirilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Ankara'nın kalkınma vizyonuna katkı sağlamak ve sanayinin üniversitelerden beklentilerinin somut bir şekilde belirlenerek, uygulanabilir bir model geliştirilmesi olarak açıkladı.
Toplantıya katılan paydaşlar, kurulması öngörülen teknokente ilişkin görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştılar.