Ana içeriğe atla

Ayaş TarımGES Açılış Etkinliği

12 Ekim 2023

Ankara Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Tarımsal Arazinin Çift Yönlü Kullanımına Uygun Yenilikçi GES Uygulaması – AgroPV Projesi” tamamlanması sonrası oluşturulan alan bir törenle katılımcılara tanıtıldı. Törende, Türkiye’de güneş takip sistemli bir güneş enerjisi santralinin, açık alandaki bir tarım arazisi üzerine kurulması konusundaki en kapsamlı proje olan Ayaş TarımGES’in açılışı gerçekleştirildi.

Ayaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (GÜNAM) ortaklığı ile yürütülen projede, sürdürülebilir enerji üretiminde yenilikçi bir yöntem olan ve tarımsal faaliyet yürütülen arazinin üzerine tarımsal aktiviteyi engellemeyecek şekilde Güneş Takipli Güneş Enerjisi Santrallerinin (GES) kurulumu gerçekleştirilmiştir.

12.10.2023 tarihinde Ayaş ilçesinde proje uygulama alanında düzenlenen tören, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali DÖNMEZ, TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Dr. Metin TÜRKER, ODTÜ-GÜNAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit  TURAN ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Emine DOĞRUKÖK’ün katılımları ile gerçekleşti.

Törende, proje uygulama alanına geçmeden önce projeyi anlatan ve projenin önemine vurgu yapılan açılış konuşmaları yapıldı. Bu kapsamda, ODTÜ GÜNAM yetkilileri proje süresince yürütülen çalışmaları özetleyen, tarım arazi üzerine uygulanan GES sonrası elde edilen tarımsal üretim ve enerji üretim analizlerini paylaştıkları sunumlarını gerçekleştirdiler. Kısa sürede elde edilen veriler ışığında pilot uygulamanın yapıldığı tarım alanın çift amaçlı kullanımı sayesinde toplamda verimli bir uygulamaya imkan sağlandığı verilerle gösterildi. Ayrıca TarımGES’in arazideki su tutuşa katkısına vurgu yapılarak tarımsal kuraklığa karşı önemli bir çözüm sağlayıcı olabileceği değerlendirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali DÖNMEZ konuşmasında GES sistemlerinin ve özellikle bu sistemlerin farklı alanlara entegrasyonuna yönelik yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemini vurgulayarak, proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve yenilikçi yöntemlerin desteklenmesi gerekliliği üzerinde durdu. Kalkınma Ajanslarının tüm ülkede üniversite-sanayi-kamu iş birliğinin güzel örneklerini ortaya çıkaran projelere destek verdiğinin altını çizdi. Tarımda teknoloji kullanımın artık bir gereklilik olduğunu da vurgulayan Sayın DÖNMEZ, gençlerin teknoloji odaklı tarımsal faaliyetlerin artmasıyla tarıma yöneleceklerine özellikle vurgu yaptı.

Ajans Genel Sekreteri Vekili Emine DOĞRUKÖK konuşmasında, Ajansın Yeni Nesil Kırsal Kalkınma yaklaşımını anlatarak, Ankara’nın merkezinde üretilen bilgi ve teknolojinin çevre ilçelere ve bölgelere yayılmasına olanak sağlayan faaliyetleri desteklediklerini belirtti. Ayaş TARIMGES projesinin Ajansın hedeflediği yeni nesil kırsal kalkınma modelinin güzel bir uygulaması olduğunu ifade eden DOĞRUKÖK, projede emeği geçen başta Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ODTÜ GÜNAM olmak üzere tüm katkı sağlayan taraflara teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarından sonra projenin uygulama alanına ziyaret gerçekleştirildi. Katılımcılar büyük bir ilgiyle TarımGES projesinin teknik detaylarını yerinde inceleyebildiler. Tören, sahada temsili bir GES panel açılışının gerçekleştirilmesiyle son buldu.