Bakan Yılmaz, ASO Meclis Toplantısına Katıldı
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Meclis toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakanı Yılmaz, yoksullukla mücadelede Türkiye'nin çok mesafe kat ettiğini belirterek, ilerleyen zamanda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mutlak yoksulluğun değil, nispi yoksulluğun ölçüleceğini ifade etti.
"Son 10 yılda önemli başarılar elde edildi"
Kalkınma açısından çevrenin önemine değinen Yılmaz, sürdürülebilir çevrenin ihmal edilmesinin nesiller arası dengeyi bozacağına dikkati çekti. Türkiye'nin son 10 yılda önemli başarılar elde ettiğine vurgu yapan Yılmaz, Türkiye'nin söz konusu dönemde ekonomide ciddi bir sıçrama yaptığını ve ekonomisini büyütürken, gelirini de daha dengeli dağıtabildiğini kaydetti.
Yoksullukla mücadele konusunda da Türkiye'nin çok ciddi mesafe aldığını belirten Yılmaz, dünyada günlük harcaması 1 doların altında olan 1 milyara yakın insan olduğuna işaret etti. Türkiye'de 10 yıl önce 4 doların altında harcama yapanlarının oranın yüzde 30 civarında olduğunu dile getiren Yılmaz, son Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu oranın yüzde 2,8'e kadar gerilediğini söyledi.
Temel hak ve özgürlükler konusunda da Türkiye'nin belli bir noktaya geldiğini ifade eden Yılmaz, "Serbest tartışmanın olmadığı yerde bilgi olmaz, teknoloji olmaz, gelişme olmaz" dedi.
Enerjinin verimli kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, enerjide yapılacak olan tasarrufun cari açığın kapanması için önemli olduğuna işaret etti. Yılmaz, yerli kaynakları geliştirecek politikaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Ekonomik gelişme, sosyal adalet, çevre standartları ile gelişmiş demokrasinin kalkınmanın temel unsurları olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, bunların Türkiye'yi birinci sınıfa taşıyacağını belirtti.
"10. Kalkınma Planı Kalkınma Ajansları desteği ile hazırlanıyor"
Yılmaz iki yıldan bu yana 2014-2018 arasını kapsayan 10. 'uncu Kalkınma Planının hazırladıklarını belirterek, bu planın 2023 perspektifinin ilk 5 yılını oluşturacağını söyledi. Yeni planın insan ve bilim odaklı olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bunun için 66 tane ihtisas komisyonu kurdukları bu komisyonun oluşturacağı raporları süzerek plana yansıtacaklarını aktardı.
Bakan Yılmaz "Plan çalışmaları dâhilinde Kalkınma Ajansları ile her yöremizde 10. Plandan ne beklendiğini sorduk vatandaşlarımıza. Böylece tüm bölgelerin plana katkılarını sağlamış olduk ve şu anda bu verilerin analizini yapıyoruz. İnşallah Türkiye'nin temel reform alanlarının yeniden ortaya koyulduğu bir plan ortaya koyacağız" diye konuştu.
"Ankara Kalkınma Ajansı çok kısa zamanda çok ciddi mesafe aldı, çok kaliteli bir ajans oldu."
Kalkınma Ajanslarının çalışmalarını da çok önemsediklerini belirten Bakan Yılmaz, Kalkınma Ajansları ile birlikte artık tüm yörelerin daha fazla bilgi ve akıl ürettiği bir döneme girildiğini belirtti. Herkesin Ajansları daha çok dağıttığı hibe desteklerle tanıdığını söyleyen Yılmaz şöyle konuştu; "Doğrudur, ajanslarımızın böyle bir görevleri vardır. Ankara Kalkınma Ajansımız da bugüne kadar 31 milyon TL gibi bir katkı sundu çeşitli projelere. Bu çok değerli güzel bir şey, fakat bundan daha değerli olan yaptığı analizler, yaptığı çalışmalar, çeşitli tarafları bir araya getirip sağladığı hedef birliğidir. Ajanslarımız bu yönde çok ciddi bir birikim sağladılar. Şu anda 26 ajansımız 81 yatırım destek ofisimiz ile bütün Anadolu ile ilgili bilgi üretiyoruz."
Tüm bu çalışmaların sonuçlarını 3-5 sene içinde daha iyi görülebileceğini söyleyen Yılmaz; "Bu bir birikim ve kurumsallaşma meselesidir. 1-2 günde bazı sonuçlar elde edilemez fakat orta ve uzun vadede baktığımızda Ajanslarımızın ülkenin kalkınma seferberliğinin altyapısını oluşturan kurumlardır" diye konuştu.
ASO üyelerine Ankara Kalkınma Ajansına gösterdikleri sahiplikten dolayı özellikle teşekkür eden Yılmaz, Ankara Kalkınma Ajansı ile ilgili de şöyle konuştu: "Ankara Kalkınma Ajansımız gerçekten kaliteli bir ajans oldu. Sanayicimizin ve iş dünyamızın sahip çıkmasıyla çok kısa zamanda iyi bir yere geldi. En son kurulan ajans olduğu halde çok kısa zamanda çok ciddi mesafe aldı."
"BM İnsani Gelişmişlik Raporu Türkiye'den ilan edilecek"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Buradan size bir müjdem olacak. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Raporu'nu Türkiye'den ilan etmek istedi. Kalkınma Bakanı olarak bu konunun muhatabı bizdik ve biz de kabul ettik. İnşallah Mart ayında BM İnsani Gelişmişlik Raporu'nu Türkiye'den ilan edecek." diye konuştu.
Özdebir: "Büyümeyi ekonomik ve sosyal yönden desteklemeliyiz"
ASO Başkanı Nurettin Özbebir ise Bakan Yılmaz'a KOBİ'lerin ve Esnaf ve Sanatkârın Güçlendirilmesine' ne ilişkin raporu sundu. Ekonomik göstergelerin karışık sinyaller verdiğini belirten Özdebir, Ocak ayı içerisinde sanayide toparlanmanın zayıf kaldığını söyledi.
Türkiye'nin son 10 yılda büyük ekonomik başarılar elde ettiğini, kişi başına düşen gelirde hızlı artışlar sağlandığını belirten Özdebir, "Ekonomik büyüme elbette ki çok önemlidir ancak tek başına yeterli değildir. Büyümeyi ekonomik ve sosyal gelişme ile de desteklemeliyiz" dedi.
Bölgeler arası gelişmişlik farklarının Türkiye'nin insani gelişme endeksinde daha yüksek sıralara çıkmasını engellediğini belirten Özdebir, hem ekonomik hem de sosyal gelişme için bu farklılığın gidermenin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bölgelerarası gelir dengesizliklerini gidermek için bölgesel rekabetçiliği özendirmek gerektiğini kaydeden Özdebir, "Ancak bunu yaparken de mevcut işletmelere de haksız rekabet yapmamalıyız, Bu nedenle düşük gelirli bölgelere öncelikle eğitim, sağlık gibi hizmet sektörüne yönelik yatırımlar teşvik edilmelidir. Düşük gelirli bölgelerimizde sosyal hayatı canlandıracak yatırımlar, bu bölgelere nitelikli işgücüne çekmeye de katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Ankara'nın sanayi açısından Türkiye'de belli bir yere geldiğini anlatan Yılmaz, "Kalkınma ajansımızla birlikte biz de bu sürece daha fazla müdahil oluyoruz" diye konuştu.