Ana içeriğe atla

Coğrafi İşaretler Mentörlük Programı Tamamlandı

16 Mayıs 2025

Ankara Valiliği ve Ajansımız iş birliğinde yürütülen Coğrafi İşaretler Mentörlük Programı, çevre ilçelerde düzenlenen eğitimlerle başarıyla tamamlandı. 

Ankara’nın coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak, yerel değerleri korumak ve üreticilere katma değer sağlamak amacıyla yürütülen programın son oturumları; 14 Mayıs tarihinde Polatlı’da, 15 Mayıs’ta Çubuk ve Akyurt ilçelerinden katılımcılar ile Çubuk ilçesinde, 16 Mayıs tarihinde ise Kalecik ve Elmadağ ilçelerinden katılım ile Kalecik ilçesinde gerçekleştirildi. Daha önce gerçekleştirilen programlar ile Şereflikoçhisar, Evren, Beypazarı, Ayaş, Güdül, Nallıhan Kızılcahamam, Çamlıdere ilçelerinden üretici ve girişimcilere, sivil toplum örgütü ve yerel yönetim temsilcileri ile kamu kurumu çalışanlarına ulaşıldı. 

“Çalışmalar Kararlılıkla Devam Edecek”

Kalecik’te gerçekleştirilen programa katılan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Duhan Kalkan, Ankara’nın çok önemli değerlere sahip olduğunu, halihazırda 41 olan coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini söyledi. Kalkan, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtılmasına ve markalaşmasına dönük adımların ivedilikle atılacağını vurguladı. Coğrafi işaretli ürünlerin tüketicilere kalite güvencesi sağladığını, üreticinin emeğini koruduğunu kaydeden Kalkan, bu ürünlerin kırsal kalkınmaya ivme kazandırdığını bildirdi.

Yerel Kalkınmaya Destek

Alanında yetkin akademisyen ve uzman bir ekip tarafından yürütülen programda; coğrafi işaretlerin önemi, yerel kalkınmaya etkisi yanı sıra üretici ve tüketicilere katkısı ile somut olmayan kültürel değerlerin korunmasına desteği anlatıldı. Dünyadan iyi uygulama örneklerini paylaşan uzmanlar yerel sahiplenmenin önemine vurgu yaptı. Türkiye’de ve Avrupa’da tescil süreçlerine ilişkin detayları form üzerinden anlatan uzmanlar, ürün yönetimi, markalaşma ve sosyal medya stratejilerini detaylı olarak paylaştılar.

Kültür Taşıyan İşaretler

Yapılan oturumlarda geleneksel üretim yöntemlerinin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayan coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekildi. Yerel değerlerin korunması, kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yürütülen çalışmaların yaygınlaştırılarak devam etmesi planlanıyor.