Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Saha Ziyareti Gerçekleştirdi
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) heyeti Ankara Kalkınma Ajansı çalışmaları hakkında bilgi edinmek, Ajans tarafından desteklenen projeleri ve iyi uygulama örneklerini yerinde görmek için 2-3 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara’ya saha ziyareti gerçekleştirmiştir. DAKA Beşerî Sermaye ve Girişimcilik Politikaları Birimi, Turizm ve Kırsal Kalkınma Politikaları Birimi, Kurumsal Yönetim ve Koordinasyon Birimi, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri Yatırım Destek Ofislerinden katılım sağlayan yetkililere Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları eşlik etmiştir.
İlk toplantı Ankara Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde gerçekleşmiş ve katılımcılara Ajans birimleri ve çalışmaları ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılmıştır. Ziyaret edilen ilk proje “Yaratıcı Endüstriler Tasarım ve Eğitim Merkezi Kurulması ve Ankara’da Dijital Oyun Sektörü Kapasitesinin Geliştirilmesi (ATOM) Projesi” olmuştur. Proje ile yaratıcı endüstriler, dijital oyun ve bilgisayar animasyonu üzerine çalışmak isteyen genç girişimcilerin teknik ve fiziksel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmıştır. Ziyaret edilen ikinci proje olan “İz Ankara El Sanatları ve Tasarım Merkezi Projesi” ile el sanatları alanında “Ankara” markasının oluşturulması amaçlanmış bu kapsamda ürün portföyü belirlenmiş, markanın satış, pazarlama, tanıtım stratejisi oluşturulmuş, farklı ürünlerin üretilmesinde uzmanlaşmanın sağlanması için tasarım ve mentorluk desteği verilmiştir.
Saha ziyaretleri kapsamında paya dayalı kitle fonlama çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla Türkiye’de paya dayalı kitle fonlamasını hayata geçiren ilk platform olan Fonbulucu şirketi ziyaret edilmiştir. Ayrıca, araştırmacıların ve öğrencilerin, disiplinler arası takımlar oluşturarak, sanayi ile iş birliği halinde yeni ürünler geliştirdiği hızlı prototipleme ve ürün geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü ODTÜ Tasarım Fabrikası yetkilileri ile görüşülmüş ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alınmıştır.
Saha ziyaretinin ikinci gününde; teknoloji şirketlerini, yenilikçi ürün-teknoloji geliştirmek isteyen KOBİ’leri, girişimci, akademisyen, öğrenci, endüstriyel tasarımcı ve sanatçıları kapsayan geniş bir yelpazedeki faydalanıcıları hızlı prototipleme, eğitim, mentorluk ve yüksek teknoloji makine parkurunun kullanımı yoluyla destekleyen OSTİM Teknopark Prota Teknoloji Üretim Atölyesi ziyaret edilmiş ve makine parkuru gezilmiştir.
Ayaş’taki “Tarımsal Arazinin Çift Yönlü Kullanımına Uygun Yenilikçi GES Uygulaması – AgroPV Projesi” de saha ziyaretleri kapsamında ziyaret edilmiştir. Proje ile sürdürülebilir enerji üretiminde yenilikçi bir yöntem olan ve tarımsal faaliyet yürütülen arazinin üzerine tarımsal aktiviteyi engellemeyecek şekilde kurulan Güneş Takipli Güneş Enerjisi Santrallerinin (GES) Ayaş’ta kurulumu sağlanmıştır. Proje ile tarımsal üretim sürecinde önemli bir maliyet olan enerji giderlerindeki artışlarının çiftçilere etkisinin azaltılması amaçlanmıştır.
Ziyaretin Beypazarı ayağında ilk olarak “Anadolu Açık Hava Müzesi Projesi” ziyaret edilmiştir. Proje sayesinde geleneksel mimari ve kültür hakkında derleme çalışmaları yapılmış, müze olarak kullanılmak üzere Türkiye’deki farklı yörelerin mimarisine sahip 2 adet evin inşasına destek sağlanmıştır. Beypazarı’nda ikinci olarak S.S.Beypazarı Kınalı Eller Lezzet Atölyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yürütülmüş olan “Beypazarı Kırsalında Üretilen Gıda Ürünlerinin Yenilikçi ve Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi Projesi” ziyaret edilmiştir. Proje kapsamında özellikle ihracata yönelik vegan ve glütensiz ürünlerden oluşan yeni bir ürün serisinin üretilmesini hedeflemiştir. Bu kapsamda kooperatifin yenilikçi ürün üretme kapasitesinin geliştirilmesine, kadınlar için istihdam ve gelir olanakları yaratılmasına katkı sağlanmıştır. Beypazarı ilçesinde son olarak 2021 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Geleneksel Beypazarı Kurusu Yeni Teknolojilerle Dünya Sahnesinde Projesi” ziyaret edilmiştir. Proje kapsamında Beypazarı kurusunun geleneksel özelliklerini koruyarak üretim kapasitesinin arttırılmasına yönelik makine alımı gerçekleşmiş ve üretimde kısmi otomasyona geçilmiştir.
Saha ziyaretlerinde iyi uygulama örnekleri yerinde görülmüş ve işbirliği olasılıkları değerlendirilmiştir.