Galeri Engürü ile kadın girişimciler desteklenecek
Ankara Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Ankara'nın kadın girişimci potansiyelini harekete geçirecek olan "Ankara Girişim Evi ve Atölyesi Projesi – Galeri Engürü" açılış toplantısı 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara Sanayi Odası Zafer Çağlayan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Açılışa, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Daştan ile bürokratlar ve çok sayıda Ankaralı kadın girişimci katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ASO Yönetim Kurulu Başkanı Özdebir, Türkiye'de kadınların sosyal ve siyasi alandaki ağırlığının artırılması gerektiğini belirterek, kadınların işgücüne katılım oranının artması için eğitim düzeylerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Yapılan çeşitli araştırmalara göre Türkiye'de karar alma mekanizmalarındaki kadın oranının yüzde 6, ABD'de de ise yüzde 46 olduğuna dikkat çeken Özdebir, "Demek ki bizim bu konuda kat edecek daha çok yolumuz var" diye konuştu. Özdebir, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilmesi için nüfusun yarısını oluşturan kadın girişimcilerin sayısını ve işgücüne katılım oranını artırması gerektiğini belirterek, bu anlamda kadınların girişimci olarak ekonomiye dahil edilmesinin öneminin altını çizdi.
Toplantıya katılan Ankara Milletvekili Emrullah İşler de katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, Ankara milletvekili olarak Ankara'ya yapılan hizmetlerden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık 180 projenin desteklendiğini hatırlatan İşler, bu destekleri son derece önemsediklerini bildirdi.
"Model bir projedir"
Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman ise kalkınma ajanslarının ülke genelinde 26 bölgede faaliyet gösterdiğine işaret ederek, kalkınma ajanslarının en önemli destek konularından birinin insanın bizzat kendisinin desteklenmesi olduğunu söyledi. Yaman sözlerini şöyle sürdürdü: "Ajansımız desteği ile bu proje en önemli üretim faktörü olan insan kaynağını, girişimcilik kültürünü ayağa kaldırmaya çalışıyor. Ve rekabet gücünü en çok destekleyecek olan kadın girişimcilik boyutuna vurgu yapıyor. Proje bu açıdan Türkiye genelinde kadın girişimciliği adına, kalkınma ajanslarının destekleri adına model uygulamalardan bir tanesi olacaktır. Mütevazı sayılarla başlıyoruz ama buradan çıkacak önemli işletmeler, girişimciler hem Ankara'ya bir ivme katacaklar, Ankara'nın gizli kalmış değerlerini ortaya çıkaracak ve bunları birer marka haline getirecekler. Hem de bir işletme olarak büyüyüp serpilecekler diye düşünüyorum."
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da, projeden heyecan duyduğunu belirterek, ajansın kurulduğu günden bu yana geçen 1,5 yılda desteklediği proje sayısının 180'i destek tutarının da 27 milyon lirayı bulduğunu ve ajans olarak proje desteklerini artırarak sürdüreceklerine dikkat çekti. Balcı; "Kalkınma ajansı olarak bundan sonraki süreçte benzer proje desteklerimiz devam edecek. Bundan sonraki sürece Ankaralıların hazırlıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Girişimciliğe çok önem veriyoruz. Geçtiğimiz dönem içerisinde proje hazırlama eğitimleri, girişimcilik eğitimleri, dış ticaret eğitimleri gibi çok önemli eğitimler verdik. Bundan sonra da bu tip ihtiyaç duyulan, bölgemizde eksikliği hissedilen eğitimleri vererek bölgemizin kalkınması konusunda adımlar atmayı planlıyoruz." dedi.
TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Daştan ise projenin amacının Ankara'nın kültür boyutunu ön plana çıkartarak, turizm alanında özellikle kadın girişimcilik potansiyelinin geliştirilmesine katkı sağlamak olduğunun altını çizdi.
Galeri Engürü ile kadın girişimciler desteklenecek
Ankara Sanayi Odası tarafından yürütülen, toplam bütçesi 377 bin 895 TL olan ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın 283 bin 421 TL destek sağladığı proje kapsamında, Ankara'da turizm alanında özellikle kadın girişimcilik potansiyelinin geliştirilmesine katkı sağlanacak. Proje ile ayrıca hediyelik eşya sektöründe kullanılmak üzere Ankara'nın tarihini ve kültürünü temsil edecek tasarımlar oluşturulacak.