Genç Şefler ile Ankara’nın Coğrafi İşaretli Lezzetlerinin Peşinde
Ankara Kalkınma Ajansı, Gölbaşı Kaymakamlığı, Gölbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “Genç Şefler ile Ankara’nın Coğrafi İşaretli Lezzetlerinin İzinde” etkinliği büyük ilgi gördü.
Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Ankara’nın coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen organizasyonda; yemek yarışmaları, tematik sunumlar ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi. Etkinliğe; Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Emine Doğrukök ile yetkililer yanı sıra öğrenciler, şefler ve turizm gönüllüleri katıldı. Turizm haftası etkinlikleri kapsamında yapılan organizasyonun açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, turizmin ekonomilerdeki değerine vurgu yaptı. Ökten, Bakanlık olarak ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmek için mesleki eğitimde önemli adımlar atıldığını kaydetti.
“Coğrafi İşaretli Ürünleri Seçin”
Daha sonra kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, konuşmasında coğrafi işaretli ürünlerin öneminden bahsetti. Geleceğin şeflerine seslenen Şimşek, coğrafi işaretli ürünleri tercih etmeleri için çağrıda bulundu. Şimşek şunları kaydetti: “Coğrafi işaretli ürünler, bölgenin tanıtımının yapılmasında güçlü bir araçtır. Coğrafi işaretli ürünler ve turizm birbirini destekleyen ve birlikte büyüyen iki alandır. Coğrafi işaretli ürünler, yerel tohumlar, yöreden elde edilen hammadde ve üretim teknikleri kullanılarak üretildiğinden, biyoçeşitliliğin korunmasına ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar. Yeni nesillerin zengin kültürel mirasımızı keşfetmelerine ve bu mirası daha geniş kitlelere taşımalarına olanak sağlayacak bu tür etkinlikler, yerel kalkınmanın yanı sıra kültürel mirasımızın sürdürülebilirliğini de destekleyecektir. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, yerel ve ulusal ekonomimiz için büyük bir değer taşımaktadır.” dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Emine Doğrukök ise konuşmasında Ajansın çalışmalarından bahsederek, coğrafi işaretli ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması için yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Turizmin bölgesel kalkınmanın önemli araçlarından olduğunu kaydeden Doğrukök, bu alanda Ajansın çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.
Son olarak Ankara Kalkınma Ajansı Kırsal Kalkınma Birim Başkanı Zekai Efeoğlu bir sunum gerçekleştirerek Ankara’da coğrafi işaretli ürünler hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından halk oyunu gösterisi gerçekleştirildi. Alanda stantları gezen katılımcılar, coğrafi işaretli ürünler hakkında bilgi aldı.
Ankara’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri
Coğrafi işaret başlığı altında ürünlerin korunmasının ve tanıtılmasının yüksek ekonomik kazanç yanı sıra kaliteli üretimi teşvik ettiğine dikkat çeken yetkililer, coğrafi işaretli ürün ile markalaşmanın kolaylaştığını ve bu sayede yerli üreticinin korunduğunu belirtiyorlar. Ankara’nın gıda sektöründe 41 tane coğrafi işaretli ürünü bulunuyor; Ayaş Domatesi, Ankara Simidi, Ankara Tava, Ankara Döneri, Beypazarı Kurusu, Çubuk Turşusu, Kalecik Karası Üzümü, Polatlı Soğanı, Kızılcahamam Bazlaması dikkat çekiyor.
Ankara Kalkınma Ajansının coğrafi işaretli ürünlerin yaygınlaşması ve tanıtılması için faaliyetleri önümüzdeki günlerde de devam edecek.