'Hezarfen Medikal Ankara Projesi'nin Kapanış Konferansı Yapıldı
Türk Patent Enstitüsü tarafından Ankara'da medikal cihaz ve alet üretimi konusunda faaliyet gösteren işletmelerin inovasyon ve Ar-Ge yönetimi kapasitelerini geliştirmek, sınai mülkiyet hakları kullanımlarını arttırmak, işletmeleri ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak amacıyla geliştirilen 'Hezarfen Medikal Ankara Projesi'nin kapanış konferansı Türk Patent Enstitüsü'nde (TPE) gerçekleştirildi.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin kapanış konferansına, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birim Başkanı Süleyman İslamoğlu katıldı.
Programda açılış konuşmasını yapan TPE Başkanı Prof. Dr. Asan, Hezarfen Medikal Ankara Projesi'nden medikal alet sektöründe faaliyet gösteren 400'ün üzerinde firma ve kurum temsilcilerinin yararlandığını belirterek, 60'ın üzerinde firmanın uygulamalı eğitimlerden faydalandığını ve 16 firmaya da danışmanlık kapsamında teknik destek sağlandığını söyledi.
Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Koordinatörü Süleyman İslamoğlu, Hezarfen Medikal Ankara Projesi ile Ankara'da medikal cihaz üretimi yapan firmalara da yeni bir bakış açısı sağlayacak yaklaşımın hayata geçirilmesinin planlandığını ifade ederek, "Bildiğimiz bir şey var ki biz kendimizi değiştirmezsek kimse bizi değiştirmeyecektir. Bununla birlikte kamu kurumlarımızın, üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın sahip oldukları birikimi sektörde faaliyet gösteren işletmelere benzer proje ve faaliyetler ile yansıtmaları onlara nelere sahip olmaları gerektiği konusunda yol gösterici olacak, düşüncelerine çizdikleri sınırları fark ederek tıpkı Hezarfen'in yaptığı gibi ulaşılmaz sanılanların aşılmasına imkân sağlayacaktır. Ankara Kalkınma Ajansı, temel amacı olan Ankara'da yaşam kalitesinin arttırılması konusunda ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Ankara'daki tüm paydaşlarına görevi olan her türlü desteği vermiştir ve vermeye devam edecektir" diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sağlık sektörünün ilerleyen yıllarda gıda arz güvenliği ile beraber dünyanın konuştuğu ve dünyanın merkezinde yer alacak bir sektör olduğunu belirterek, "Gelişmiş ülkeler gittikçe yaşlanıyor. Buna paralel olarak da sağlık hizmetlerine olan ihtiyaç artmaktadır. Avrupa'da hızlı bir yaşlanma var. Bütün bunlar önümüzdeki dönemde sağlık sektörüne olan ihtiyacın çeşitlenerek artacağını gösteriyor" şeklinde konuştu. Dünyada artık uzaktan izleme ile bilişim sektörünün sağladığı avantajlarla doktora gitmeden teşhisi koyucu teknolojilerin geliştiğini dile getiren Özdebir, diğer bir yeniliğin de cihazların küçültülmesi olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından projeye katılan medikal sanayi firmalarına plaketleri verildi. Ayrıca projeyi oluşum sürecinden itibaren destekleyen Ankara Sanayi Odası, KOSGEB ve Ankara Kalkınma Ajansı'na da teşekkür plaketleri takdim edildi.
Programın son bölümünde Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi çalışmalarını ve Ankara'daki yatırım ortamını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje ile 10 Nisan 2010 tarihinde yapılan açılış seminerinden bugüne kadar katılımcı firmalara inovasyon ve sınai haklar yönetimi, patent ve patent veri tabanları, Ar-Ge destekleri ve başvuru hazırlama konularında eğitimler düzenlendiği gibi ayrıca konunun uzmanlarınca inovasyon kapasitesinin ölçümlenmesi, kıyaslama, inovasyon proje seçimi, inovasyon yol haritasının kurgulanması gibi konularda da danışmanlık hizmeti verildi.
Eşleştirme etkinliği düzenlendi
Projenin kapanış etkinliği çerçevesinde ayrıca "Medikal Cihaz ve Ekipmanlar Sektöründe Gelecek Trendleri ve Ortaklaşa Rekabet" konulu uluslararası bir konferans ve eşleştirme etkinliği de düzenlendi. Ankara'nın medikal cihazlar ve aletler konusundaki kapasitesini arttırmak ve bu konuda faaliyet gösteren firmaları ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak ve bağlantılarını geliştirmek amacıyla düzenlenen konferansla, Avrupa'daki kümelerin, firmaların rekabet gücünü arttırmak için gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi ve tecrübelerini aktarımı sağlanmış oldu.
Konferans süresince gerçekleştirilen eşleştirme etkinliği ile de proje kapsamındaki eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanan firmalar, yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılarla işbirliği olanaklarını görüşme imkânı buldular.