Kadın girişimciler, Galeri Engürü'de hayat buluyor
Ankara Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından yürütülen proje ile 30 kadın girişimci eğitim süreçlerini tamamlayarak kendi el emekleri sonucu ortaya çıkan ürünleri sergileme fırsatı yakaladı.
"Galeri Engürü: Ankara Girişimci Evi ve Atölyesi" Hamamönü'nde, 4 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen törenle açıldı. Törene, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, ASO Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birten Gökyay, Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Keleş ile girişimci kadınlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Tören konuşmaları
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, açılışta yaptığı konuşmada, özellikle girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Son 3 yıl içerisinde girişimcilik eğitimlerine hız verdiklerini ifade eden Kaplan, "Yarıya yakını kadın olmak üzere 125 bin kişiye eğitim verdik. Eğitimle girişimci olmaz ama biliyoruz ki eğitimle daha rekabetçi girişimci olunur" diye konuştu. KOSGEB'in girişimcilere verdiği destekler hakkında bilgi veren Kaplan, kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını söyledi. Kaplan, "Destekleme oranlarımıza ilaveten yüzde 10 fazla veriyoruz" dedi.
Balcı: Kadın girişimciliğini önemsiyoruz
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, bu proje ile en az kadın girişimciler kadar gururlu ve mutlu olduklarını belirterek, "Bugün çok güzel bir eser ortaya çıkmış durumda. Katkımız olmasından dolayı ayrıca memnuniyet duyuyoruz'' ifadelerini kullandı.
Balcı, Merhum Hasan Altun'un isminin güzel bir şekilde yaşatılması için de projenin güzel bir fırsat sunduğunu da ifade ederek, "Proje birçok boyutu bünyesinde barındırdığı için bizim için çok anlamlı. Öncelikle, proje içerisinde girişimcilik var. Ama kadın girişimciliğini önplana çıkardığı için çok daha önemli. Dün ÖSYM açıkladı. Kızlarımız sınav sonuçlarında erkeklerden daha başarılı. Bunu iş hayatına da yansıttığımız zaman çok başarılı neticeler alacağımızı düşünüyorum. Eksik kalan yanımızı onlar tamamlayacaklar. Kadın girişimcilik bu bakımdan önemli'' diye konuştu. Balcı "proje ile ayrıca turizm boyutunda da Hamamönü'nde eski bir binanın restore edilmesi suretiyle pozitif bir katkı sağlanmış durumda. Bu da bir başka önemli boyut olarak projenin katkısı" dedi. Balcı konuşmasında son olarak projeye katkı veren ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Keleş, kadın dostu Belediye olarak kadın girişimcilerin Altındağ bölgesinde çalışma yapmasının kendilerini mutlu ettiğini söyleyerek, ''Restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini görüyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz bina 1,5 yıl önce içine girilmez haldeyken, bugün değerli kadı n girişimciler tarafından ülkenin üretimine, Anakara'nın turizmine katkı sağlayacak hizmet alanı oluşturmuştur. Bu projeyi destekleyen herkesi, kurumu, kuruluşu canı gönülden destekliyoruz. İnşallah bu bölgede hep birlikte işbirliği içerisinde güzel şeyler yapılacağını ümit ediyorum'' şeklinde konuştu.
ASO Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu, açılışı yapılan konağa ASO eski Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Altun'un ismini verdikleri ifade ederek, "Kendisiyle 20 yıllık bir çalışmamız oldu. Hepimizin saygısını kazanmış bir büyüğümüzdü. Buraya da çok büyük emeği var. Allah rahmet eylesin" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birten Gökyay, girişimin amaçları arasında Ankara'ya özgü hediyelik eşya üretiminin de olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından "Hasan Altun Konağı Ankara Girişimci Evi ve Atölyesi"nin açılışı yapıldı. Kadınların el emeği ürünlerini gören katılımcılar hayranlıklarını ifade ederek projenin başarılı olduğuna vurgu yaptılar.
Galeri Engürü Projesi
Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Galeri Engürü Projesi, Ankara Sanayi Odası, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu, Altındağ Belediyesi işbirliğinde hayat buldu. Proje kapsamında 30 kadın, girişimcilik eğitimi alarak, KOSGEB desteklerinden yararlanma imkanı buldu. El emeğini katma değere dönüştüren kadınlar, açılışı yapılan Hasan Altun Konağı Ankara Girişimci Evi ve Atölyesi'nde ürünlerini satışa sunuyor.