Kırsal Kalkınma Projeleri Saha Ziyaretleri
Ankara Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü heyeti için Ankara’nın kırsal ilçelerinde yürütülmüş, başarılı projelere bir saha ziyareti gerçekleştirmiştir. Heyetin ilk ziyareti Ayaş ve Beypazarı ilçelerindeki projelere olmuştur.
Ziyarette, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Yerel ve Kırsal Kalkınma Koordinasyon Dairesi Başkanı Funda KÜLERİ ve beraberindeki uzmanlara, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Emine DOĞRUKÖK, Kırsal Kalkınma Birimi Başkanı Zekai EFEOĞLU ve Ajans uzmanları eşlik etmiştir.
Ziyaret edilen ilk proje olan Ayaş’taki “Tarımsal Arazinin Çift Yönlü Kullanımına Uygun Yenilikçi GES Uygulaması – AgroPV Projesi” kapsamında sürdürülebilir enerji üretiminde yenilikçi bir yöntem olan ve tarımsal faaliyet yürütülen arazinin üzerine tarımsal aktiviteyi engellemeyecek şekilde kurulan Güneş Takipli Güneş Enerjisi Santrallerinin (GES) Ayaş’ta kurulumunun gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Proje ile tarımsal üretim sürecinde önemli bir maliyet olan enerji giderlerindeki artışlarının çiftçilere etkisinin azaltılması amaçlanmıştır. Ziyaret edilen ikinci proje olan, “Ayaş Akkaya Kooperatifi Katma Değerli Ürünler ile Güçleniyor Projesi” ile kooperatifin mevcut makinaların yenilenmesi ve eksiklerin temini ile domates ve biber salçası üretim kapasitesinin toplam iki kat artırılması sağlanmıştır. Geliştirilen üretim kapasitesine paralel olarak, kooperatifin satış ve ihracat kapasitesi de geliştirilmiştir.
Ziyaretin Beypazarı ayağında ilk olarak Beypazarı Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin “Geleceğim İçin Teknoloji Üretiyorum Projesi” incelenmiştir. Proje ile Ar-Ge, kalite kontrol, prototip, baskı, seri üretim ve montaj atölyeleri ile birlikte teknoloji alanında yeni ve yaratıcı fikirlerin kullanım alanlarının oluşturulması sağlanmıştır. Oluşturulan atölyeler sayesinde okulda hem kendi öğrencileri hem de farklı okulların ihtiyaçlarına yönelik elektronik deney setleri başta olmak üzere birçok özgün ürün üretimi gerçekleştirilebilmektedir. İkinci olarak Anadolu “Açık Hava Müzesi Projesi” ziyaret edilmiştir. Proje sayesinde geleneksel mimari ve kültür hakkında derleme çalışmaları yapılmış, müze olarak kullanılmak üzere Türkiye’deki farklı yörelerin mimarisine sahip 2 adet ev inşa edilmiştir. Anadolu Açık Hava Müzesi, Türkiye’nin kültürel çeşitliliğini göstermek, bu geleneksel bilgiyi derinlemesine incelemek ve paylaşmak, gelecek kuşağın bu mirası tanımasına, ilham almasına olanak sağlamak üzere kurulmuştur. Son olarak S. S. Beypazarı Kınalı Eller Lezzet Atölyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yürütülmüş olan “Beypazarı Kırsalında Üretilen Gıda Ürünlerinin Yenilikçi ve Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi” projesi ziyaret edilmiştir. Proje kapsamında özellikle ihracata yönelik vegan ve gluten-free ürünlerden oluşan yeni bir ürün serisi üretilmesini hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda kooperatifin yenilikçi ürün üretme kapasitesinin geliştirilmesi, mevcut ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini ve kooperatif çalışan/ortağı kadınlar için istihdam ve gelir olanaklarının geliştirilmesi proje ile sağlanmıştır.
Saha ziyaretlerinde projelerin oluşum ve yürütme aşamaları, proje öncesi ve sonrasında karşılaşılan zorluklar ve proje kazanımları hakkında başvuru sahiplerinden detaylı bilgiler alınmıştır. Ajans destek süreçlerine yönelik görüşler, projenin devam eden etkilerine yönelik değerlendirmeler ve projelerin ölçeklenebilirlikleri hakkında da başvuru sahipleri değerlendirmeleri dinlenmiştir.
Ajansımızın Ankara’nın kırsal ilçelerinde uyguladığı projelerinin etkilerini değerlendirmek üzere saha ziyaretleri önümüzdeki dönemlerde de farklı ilçelere yönelik olarak gerçekleştirilecektir.