Kızılırmak’tan Bala Topraklarına Hayat Damlıyor
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen 'Kızılırmak'tan Bala Topraklarına Hayat Damlıyor' projesinin kapanış toplantısı 9 Mayıs 2017 tarihinde Bala'da yapıldı. Proje ile Bala'daki tarım alanlarının Kızılırmak suyuyla buluşturulması için gerekli araştırma ve fizibilite yapıldı. Sosyal Ekonomik ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi Derneği tarafından yürütülen proje ile Bala'nın tarıma elverişli topraklarını ilçe sınırları içerisinden geçen Kızılırmak içme suyu taşıma hattını kullanarak daha fazla suyla buluşturarak ürün çeşitliliğini ve verimi artırmak için gerekli araştırmanın yapılması amaçlandı. Bu kapsamda sulanabilecek tarımsal arazilerin tespit edilmesi, konuya ilişkin farkındalığı artırmak üzere ilgili paydaşlarla bilgilendirme toplantıları yapılması, sahada anket yapılması ve proje sonunda elde edilen bilgilerin, yapılan çalışmaların raporlanarak tüm ilgili kurumlarla paylaşılması faaliyetleri gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Bala Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan; Bala'nın tarım arazisi bakımından Ankara'nın ikinci en büyük ilçesi olmasına rağmen tarımda istenilen seviyelere gelinemediğini, bu proje vesilesi ile tarımsal sulamada bir farkındalık olacağını ve çiftçinin gelirinin yükseleceğini ifade etti ve tarımsal verimin az olmasından dolayı sürekli göç verildiğini belirtti. Şivgan, ortaya çıkan fizibilite raporunun sahiplenilmesi için kaymakamlık ve ilçe müdürlükleri olarak gereken önemin verileceğini ve ilgili paydaşlarla iletişim kurulacağını söyledi.
SETAM Derneği yöneticisi Abdullah Doğru ise 3 aylık projede yapılan faaliyetlere değinerek; sulanabilecek tarımsal arazilerin tespit edildiği, ortak ve iştirakçilerle uzmanlar nezaretinde sahada mevcut durum analizinin yapılıp ön analizin gerçekleştirildiği, sulanabilecek tarım arazi sahiplerine farkındalığı ölçülerek sahada anket yapıldığı, ilgili kurum STK kuruluşlarıyla bir araya gelinerek bölgedeki tarım potansiyelini tartışmak üzere, sahada yapılan anketin uzmanlarca değerlendirildiği, ön araştırma ve bilgilendirme çalışmalarının etki ve faydalarının değerlendirildiği bir proje gerçekleştirdiklerini belirtti. Doğru, modern sulama teknikleri ile beraber katma değeri yüksek ürünlerin üretilip satılabileceği ve ilçenin hareketlilik kazanacağı konusunda vurgu yaptı. Ayrıca çiftçinin sulamadan kaynaklı maliyetlerinin azaltılması için araştırmaların yapılıp rapora eklendiğini yazarak, etkili bir metot uygulanarak tarımsal yatırımın cazip hale getirilebileceğini vurguladı.
Bala Belediyesi Meclis Üyesi Abbas Şahin; Belediye olarak böyle bir projenin yapılmasından çok memnuniyet duyduklarını ve iştirakçi olarak projenin hayata geçmesi konusunun takipçisi olacaklarını, fizibilite raporu çıktısı ile birlikte hâlihazırda kurulu olan altyapının Bala'nın sulamasında kullanılabilmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri ile çalışılacağını söyledi.
Toplantıda konuşan Ankara Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Muhammed Seyid Pehlivan, kalkınma ajanslarının asli görevlerinden birinin de kamu kurumu, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimleri bir araya getirerek ortak iş yapma kabiliyetlerinin arttırılması olduğunu ifade ederek projede bu birlikteliğin sağlanmış olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) vurgu yapan Pehlivan, bu sulama projesinin hayata geçmesi ile beraber Güneydoğu illerinde gerçekleşen kırsal kalkınmanın bir benzerinin Bala'da da yaşanabileceğine değinerek projenin hâlihazırda tam verimli kullanılamayan büyük bir tarımsal potansiyeli kullanılabilir hale getirme yönünde önemli bir girişim olduğunu belirtti.