“Pancar İle İlgili Tarımsal Üretime Dayalı Ürün Geliştirme” Projesinin Tanıtım Toplantısı
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Polatlı Ticaret Odası, Başkent Üniversitesi, Polatlı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kadın Eğitim ve İstihdam derneği ile Ankara Pancar Ekiciliği Kooperatifi tarafından yürütülen 'Pancar ile İlgili Tarımsal Üretime Dayalı Ürün Geliştirme Projesi' tanıtım toplantısı, Polatlı Belediyesi Şehit Cüneyt Sertel Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.
Açılış ve tanıtım toplantısına; projenin paydaşları, Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından uzmanlar ve Polatlı ilçe protokolünden yüksek katılım gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program, Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya'nın konuşmasıyla devam etti. Başkan Sakarya, "Anadolu Bacıları Kadın Kooperatifi bu projenin içinde ilerlerken oluşan bir fikirdi. Çalışanlarımızın desteğiyle bu kooperatifi kurmaya karar verdik. Buraya geldikleri için sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine, oda başkanlarımıza ve bağlı kurumlarımızdan bütün yetkililerimize teşekkür ediyorum." dedi.
Tanıtım toplantısı Proje Koordinatörü Arzu Fırlarer'in yaptığı sunumla devam etti. Arzu Fırlarer ise; Proje hakkında şu bilgilere yer verdi: "Bu proje, Ankara Kalkınma Ajansı'nın sürdürülebilir mali destek programına yapılan bir başvuru sonrasında ortaya çıktı. Bu projenin başında bizim üç tane temel amacımız vardı. Pekmez atölyesi kurmak, bu pekmez atölyesinde öncelikle Polatlı'nın en önemli tarımsal ürünü olan pancardan yola çıktığımız pancar pekmezini üretmek ve ardından da bu üretimi tabi ki kadınlarımızın yapması. O kadınlar da bize bir kooperatifle bu işi devam ettireceklerinin sözünü verecekler dedik. Polatlı'da yaşayan kadınların girişimciliklerini destekleyelim ve işte 13 tane girişimci kadın bugün burada bizimle birlikte. Pancar pekmezimi ürettik ardından kooperatifimizi kurduk. Ne mutlu bize ki, sadece kendi aramızda bunu konuşmadık. Pek çok yerel ve ulusal medya da bizim sesimizi duydu. Anadolu Bacıları ve Panpek pek çok yerde ses buldu. Gittikçe de büyüyeceğine eminim. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın varsa, daha fazla kadın, daha fazla başarı demek. Birde bizim eşlerimiz var. Bize çok destek oldular, katkıları için çok teşekkür ediyorum. Mürsel Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum, bu ürünün tanıtımı konusunda pek çok katkıları var. Bizim için nasıl satış yapacağımızı düşünüyorlar. Biz mutlu bir aileyiz. Bu çalışma içerisinde yaşadığımız mutluluk gözlerimizden de belli oluyor. Biz bundan sonra neler yapacağız? Yayın organlarıyla kendimizi ve pancar pekmezini, Panpek'i anlatmaya devam edeceğiz. Şimdi Bir çalışma daha başlattık. Pancar pekmezi coğrafi işaret tescili olmayan bir üründü. Bunu Polatlı olarak coğrafi işaretlemesi yapmak için çalışmayı başlattık." dedi.
Anadolu Bacıları'ndan Tam Destek
Anadolu Bacıları Kooperatifi'nden kadınlar düşüncelerini anlattı. "Bu proje ile 13 kadın bir araya geldik, inandık ve başardık. Birçok eğitimlerden geçtik. Güçlenme, özgüven, kooperatifçilik ve teknik eğitimlerimizi üniversite hocalarımızdan ve bakanlık uzmanlarından aldık. Daha önce hayalini kurduğumuz işlere bu proje sayesinde gerçekleştirdik ve iş kadını olduk. Eşlerimiz hep yanımızdaydı. Desteklerinden dolayı Ankara Kalkınma Ajansı, Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya ve diğer kurumlarımıza çok teşekkür ederiz. Biz gerçekten çok emek verdik. Yeri geldi beraber ağladık, yeri geldi güldük, pekmezimizi, reçellerimizi yaptık, daha da devam edeceğiz. Kadının gücü birdir yılmak yok dedik. Kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Anadolu Bacılarına da çok teşekkür ediyoruz. %100 organik ürünleri yapabilmek ümidiyle yolumuza devam ediyoruz." cümleleri ile düşüncelerini aktardılar.