Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri
Etkinliğin açılışına Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Başkanı Mithat Ertuğ katıldı. Savunma sanayi alanda dünyadan ve Türkiye'de faaliyette bulunan birçok firmanın bir araya geldiği etkinlik, programda yer alan ikili iş görüşmeleri ile firmalar arasındaki işbirliği olanağını arttırmayı hedefliyor.
20 ülkeden, 200'ü aşkın firmanın katıldığı etkinlikte Ankara Kalkınma Ajansı da açtığı stantla yurt dışından gelen sektör temsilcileriyle buluştu. Ajans uzmanları tarafından katılımcılara ajans faaliyetleri ve Ankara'nın yatırım ortamı hakkında bilgiler verildi.
SSM Müsteşarı Bayar: "Ankaralı KOBİ'lere güveniyoruz"
Etkinliğin açılışında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Ankara sanayisine, yan sanayisine ve KOBİ'lerine güvendiklerinin altını çizerek 100'e yakın yabancı firmanın gelmesinin bu güveni onların da taşıdığım gösterdiğini kaydetti. Türkiye'nin ihracatında ton başına değerin bin 600 dolar olduğunu ifade eden Bayar, Ankara'nın ihracatının ton başına değerinin ise 23 bin 500 dolar olduğunu, Ankara'nın yarattığı kalite ve değerin ihracat rakamlarına da yansıdığını söyledi. Firmaların yaptıkları çatışmaları dünya standartlarına uygun gerçekleştirdiğini belirten Bayar, savunma ve havacılık sektörünün üretiminin son 10 yılda 4 kat, ihraca tının ise 5 kat, Ar-Ge'ye yapılan yatırımların da 10 kattan fazla arttığım ifade etti. Bayar, Kazan'da havacılık sektörüne yönelik büyük bir OSB'nin kurulma çalışmalarının devam ettiğim hatırlatarak, çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Bayar, OSB'nin gelecek yıl faaliyete geçeceğini bildirdi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara'nın en yenilikçi ve yüksek teknolojili yatırımların merkezi olduğuna dikkati çekerek, "Savunma sanayiinin de burada olmasını hak ediyoruz" dedi. Özdebir, Ankara'nın, kentin içinde bulunan 8 organize sanayi bölgesiyle çevreyle barışık, gelişmeye açık bir yapı sergilediğini kaydetti. Özdebir, Ankara'nın bugünkü olanak ve kabiliyetleriyle savunma sanayiinin burada olmasını hak eden bir il olduğunu kaydederek, kentin bu konudaki potansiyelini de her geçen gün artırdığını dile getirdi.
Ankara'nın Türkiye'nin en rekabetçi ili seçildiğini de anımsatan Özdebir, bu rekabetçiliğin yalnızca ekonomik yapı ve üniversitelerle sağlanmadığını, geleceğe yönelik potansiyelin de bunda etkili olduğunu belirtti.
Olumlu sonuçlar bekleniyor
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da bu organizasyonla geçen yıl Meksika'da tanıştıklarını, daha sonra organizasyonu Ankara'ya taşıdıklarını dile getirdi. Organizasyonun Ankara'ya taşınmasındaki en önemli itici gücün, şehirde bulunan savunma sanayi kümelenmesi olduğunu belirten Aydın, bu organizasyondan olumlu sonuçlar alınabileceğini kaydetti.
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği (OSSA) Başkanı Mithat Ertuğ ise, etkinliğin, karşılıklı görüşmelerde firmalara imkân ve kabiliyetlerini göstererek işbirliği oluşturmayı amaçladığını belirtti. Bu durumun çok faydalı sonuçlar vereceğine dikkati çeken Ertuğ, 2014 yılının Ekim ayında yapılacak diğer etkinliğe de bütün katılımcıları davet etti.
'Türkiye stratejik öneme sahip'
BCI Aerospace firmasının üst yöneticisi (CEO) Stephane Castet ise Türkiye'nin savunma sanayiinin önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ve ülkenin gelecek için stratejik önemi bulunduğunu söyledi. Organizasyon konusunda OSSA'yı ortak olarak seçmelerinde bu durumun önemli rol oynadığını vurgulayan Castet, Türkiye'nin, Avrupa ve Orta Doğu arasında stratejik bir köprü görevini üstlendiğini bildirdi. Castet, organizasyon kapsamında 2000'den fazla bire bir görüşmenin yapılacağını ifade ederek görüşmelerden olumlu sonuçlar beklediğini sözlerine ekledi.