Ana içeriğe atla

Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Çalıştayı Ankara'da Gerçekleştirildi

30 Mayıs 2025

Ankara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda düzenlenen "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Çalıştayı" 29 Mayıs 2025 tarihinde Ankara Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

“Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” başlığıyla düzenlenen çalıştay, gıda sistemlerinin geleceğine yönelik çok yönlü bir tartışma ortamı sundu. Kamu kurumlarından, yerel yönetimlerden, sivil toplumdan, akademiden, özel sektörden isimler iklim değişikliğinin gölgesinde gıda güvenliğini ve yapısal dönüşümleri konuştu.

İlk panele, akademiden kamuya, özel sektörden sivil topluma değin önemli uzman isimler katıldı. Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer (Hacettepe Üniversitesi), Dr. Ceyhan Temürcü (Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği) Fatma Can Sağlık (Sütaş), Hasan Cem Taşkaldıran (Ofis Yem), Dr. Burçak Yüksel (Tarım ve Orman Bakanlığı) ve Sinem Özdemir Durmuşlar (İzmir Kalkınma Ajansı), sürdürülebilir gıda sistemlerine ilişkin deneyimlerini ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı. Panelin moderatörlüğünü ise Dr. Coşkun Şerefoğlu üstlendi.

İklim Değişikliğinin Gıda Sistemlerine Etkisi Konuşuldu

Katılımcılar, iklim değişikliği, tarımsal üretim, tüketim alışkanlıkları, kırsal kalkınma ve uluslararası stratejiler bağlamında sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Panelde ayrıca, yerel kalkınma hedefleri doğrultusunda bölgesel çözümlerin geliştirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Sürdürülebilir gıda politikalarının oluşturulmasında bilimsel, sosyal ve ekonomik boyutların birlikte ele alınması gerektiğine işaret edilen çalıştay, katılımcılar arasında güçlü bir bilgi ve iş birliği ağı oluşturulmasına katkı sağladı.

Öğleden sonra yapılan ilk oturumun moderatörlüğünü Dr. İlknur Dede üstlendi. Panelde; Gıda Güvenliği Enstitüsünden Prof. Dr. Ayhan Filazi, Tarım ve Orman Bakanlığından Sezer Sezgin Er, Sağlık Bakanlığından Fatma Aykul  Hayat Dairesi, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfından İpek Ceren Yeşildağ söz aldı. Gıda güvenliğine dirençli kentler perspektifinden yaklaşan uzman isimler konuşmalarıyla dikkat çekti: Panelde, kentlerin iklim değişikliği karşısındaki kırılganlığı, kriz dönemlerinde gıda arzının sürdürülebilirliği, kamu politikalarının rolü ve toplumsal direnç mekanizmaları ele alındı. Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi, alternative gıdalar ve iklim dostu teknolojilerin gıda güvenliğine katkısı gibi önemli başlıklar da değerlendirildi.

Gıda Sistemlerinde Dönüşüm

Prof.Dr. Nevzat Artık’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Gıda Sistemlerinin Bölgesel Geleceği” başlıklı panelde ise Ankara Ticaret Borsasından Eyüp Şenol Ömeroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesinden Duygu Soytürk, Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Mehmet Ada, Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Hatice Fulya Kaplan ve Mamak Belediyesinden Yağmur Öcal katılım sağladı. Gıda sistemlerinin bölgesel ölçekte nasıl bir dönüşüm sağlayacağı tartışılan konuların ana eksenini oluşturdu. 

Etkinlik, kamu kurumları, akademi, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini aynı platformda bir araya getirerek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlayacak fikirlerin paylaşılmasına olanak sundu.