Ana içeriğe atla

Tarım ve Gıda Sektöründe Kurumsal Kapasite Ajans Desteğiyle Artıyor

12 Ağustos 2025

2025 Yılı Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Teknik Destek Programı kapsamında başarılı bulunan projeler için imzalar atıldı. Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Duhan Kalkan, Ankara’da gıda güvenliğinde kurumların kapasitesini artıracak çalışmalara devam edileceğini bildirdi.

Akyurt’ta Mantar Yetiştiriciliği ve Geliştirilmesi Projesi

Akyurt İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu proje ile Akyurt'ta mantar yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi ve sektörel problemlerin çözülmesine yönelik olarak teknik destek verilecek.

Eğitim çalışmalarını da içeren teknik desteğin sağlanması ile Akyurt'ta mantar yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve bölge halkına yeni istihdam olanakları yaratılması bekleniyor.

Yenimahalle’de İz Bırakacak Eğitim 

Yenimahalle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüteceği İz Bırakan Eğitim: İzlenebilirlik, Hijyen ve Ambalajlama Modülü Projesi ile gıda izlenebilirliği ve hijyen uygulamaları olmak üzere gıdanın işlenmesi, pazarlanması, paketlenmesi ve saklanması süreçlerine yönelik kurumsal kapasite artırımı hedefleniyor. 

Teknik destek ile Ankara’nın önemli üretim, gıda işleme ve dağıtım merkezlerinden biri olan ilçede önemli bir ihtiyacın karşılanacağı bildiriliyor.

Gıda Kayıpları ve İsrafı ile Mücadele Edilecek

Mamak ilçesinde görev yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeline yönelik olarak tasarlanan program ile gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve farkındalığın artırılması bekleniyor. Gıda kayıpları ve israfı; sektörel verimliliği azaltan, ekonomik kaynakları zayıflatan ve çevresel yükü artıran yapısal bir sorun olarak öne çıkarken Gıda Kayıpları ve İsrafı ile Mücadelede Teknik Kapasite Geliştirmesi Projesi’nin Mamak’ta fark yaratması amaçlanıyor.

İklim Değişikliğine Dayanıklı Uygulamalar Destekleniyor

Kahramankazan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu “İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarım ve Gıda Sistemlerine Yönelik Teknik Kapasite Geliştirme Projesi” ile eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütülecek. Program kapsamında kuraklık, don, dolu, ani sıcaklık değişimleri gibi iklimsel risklerin tarımsal üretim süreçlerine etkileri ele alınacak, alınabilecek önlemler ve uyum stratejileri hakkında üreticiler ve gıda sanayicileri bilgilendirilecek. Proje ile gıda sektörü temsilcilerinin ve üreticilerin iklim temelli riskler karşısında daha hazırlıklı ve dirençli hale gelmeleri hedefleniyor.

Teknik destek programı kapsamında ayrıca Coğrafi İşaretli Mahsülün Tarımsal Verimliliğini Artırmak ve Bölge Topraklarının Mikrobiyal Çeşitliliğini ve Sağlığını Korumak için Posamas Sürdürülebilir Gıda Teknolojileri ile destek sözleşmesi imzalandı.

Sürdürülebilir Gıda Sistemlerinde Teknik Destek Başvuruları Devam Ediyor

Ankara Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Teknik Destek Programı’na başvurular devam ediyor. Ankara’da gıda sistemlerinin performansını ve dayanıklılığını Ar-Ge, teknoloji ve yenilik yoluyla artırarak üretimden tüketime gıda arz zincirini güçlendirmeyi hedefleyen program yıl sonuna kadar açık kalacak.