Teknolojinin Kalbi Başkentte Atıyor
Ankara Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından yürütülen, ''Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Potansiyelinin Tespit Edilmesi, Tanıtılması ve Harekete Geçirilmesi Projesi'' (TechAnkara) açılış konferansı Ankara Sheraton Hotel Toplantı Salonu'nda 9 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirildi.
Konferansa, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Barca, Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Mustafa Lale, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Ankara teknoparkları yöneticileri, davetliler ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: "Proje hem Ankara hem de Türkiye için çok önemli"
Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, projenin hem Ankara hem de Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Projenin, Türkiye'nin 2023 yılı hedefleriyle de uyumlu olduğunu dile getiren Yılmaz, Cumhuriyetin 100. yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payını yüzde 3'e yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi. Bu hedeflere giderken yerelin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: ''Yenilik dediğimiz bir kavram var. Bu kavram yerelle çok ilgili.Yenilik, fiilen yerelle gelişir. O yüzden bu yenilik politikalarıyla bölgesel kalkınma ve gelişme politikalarının çok yakın ilgisi var. Geçmişte de bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması için çok politikalar üretildi ama bunların çok da başarılı olduğunu maalesef söyleyemeyiz. Bu tecrübelerden hareketle 'Kalkınma Ajansları' adını verdiğimiz yeni bir model geliştirdik. Şu anda 81 ilimizi kapsar şekilde 26 kalkınma ajansı kurmuş durumdayız. Bu ajansların 2 temel hedefi var. Birincisi, içinde bulundukları bölgelerin rekabet gücünü artırmak, ikincisi ise çalıştıkları bölgelerin kendi içindeki dengesizlikleri tespit edip düzeltmek. Ajanslarımız işte bunları yapmaya çalışıyor. 2008 yılından bu yana Kalkınma Ajanslarına 19 bin civarında proje başvurusu olmuş ve bunların 3 bin 500'ünü desteklemişiz. Bana göre desteklenmeyen projeler de bu ülke için çok önemli bir katkı. Bugüne kadar sunduğumuz finansal destek ve harekete geçen kaynak yaklaşık 1,4 milyar lira. Bunlar, artarak devam edecek.''
Bakan Yılmaz: "Bana göre Ankara, Türkiye'nin çok önemli bir ekonomi merkezi"
Bakan Yılmaz, Ankara Kalkınma Ajansı'nın da çok büyük beklentilerle kurulduğunu ve bugüne kadar gerek Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, gerek Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ve gerekse ajansın uzman kadrosunun bu beklentiyi çok iyi karşıladığını ifade etti.
Ankara'nın imaj olarak bir ''memur kenti'' olarak görüldüğünü, ancak bu tanımın Ankara'yı tam olarak karşılamadığını vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: Gerçekten Ankara, yaşam kalitesi, potansiyeli ve beşeri sermayesi çok yüksek bir şehir. Son olarak şunun altını çizmek isterim. "Kalkınma Bakanlığı olarak, her zaman Ankara'nın yanındayız. Tüm unsurlarıyla Ankara'nın kalkınma sürecinin daha hızlı bir şekilde sürmesini temenni ediyorum.''
Vali Yüksel: "Biz iddialı bir şehiriz"
Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel ise "kalkınma ajansları kavramının Türkiye'de çok geç farkedilir hale geldiğini belirterek, "Buna rağmen hiçbir şey için geç değildir. Ne zaman başlarsak başlayalım, bu alanda yapılacak çok iş var" dedi. Vali Yüksel konuşmasında devamla, "Elimizde artık harita var. Bu bizi bilişim vadisine götürecek. Bu salonlarda daha kalabalık toplanıp, Ankara'da bilişim sektörüne damgayı vuracağız. Biz iddialı bir şehiriz. Rekabet pozisyonlarını belirlemeliyiz. Bir şehir, yüzyılın konuşacağı başlıkları tartışmıyorsa, yüzyıllar o şehir için bir şey ifade etmez. Fuarlar, expolar, kongre merkezleri tartışılmıyorsa, bilişimi, turizmi önüne koymuyorsa, o şehrin süper ligde yarışma şansı yoktur" ifadelerini kullandı.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı: "Ankara düşünen, tasarlayan ve üreten bir şehre dönüşmeli"
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ise, hedeflerinin Ankara'yı düşünen, tasarlayan ve üreten bir başkente dönüştürmek olduğunu ifade ederek, "Ankara'da bu hedefe katkı sağlayacak pek çok konu bir arada bulunmaktadır. Dinamik ve eğitimli genç nüfus yapısı, yüksek Ar-Ge birikimi, gelişmiş yenilikçilik kapasitesi, girişimcilik ruhu Ankara'yı düşünen, tasarlayan ve üreten bir başkente dönüştürme yolunda en önemli avantajlarıdır. Özel Ar-Ge merkezleri, teknokentleri ve organize sanayi bölgeleri, Türkiye'de ve Dünya'da önde gelen üniversiteleri ve pek çok alanda kurulmuş araştırma merkezleri Ankara'yı bilim ve teknolojinin başkenti yapma yolunda bir arada hareket etmektedir. Bakanlığımız ve valiliğimizden aldığımız destekle yürüttüğümüz projeler sayesinde Ankara'da bugün kalkınma ajansı olarak birçok konuda çalışmalarımızı hızlandırmış bulunmaktayız. Ankara'da yer alan mobilya sektöründen, bilişim sektörüne, teknokentlerden OSB'lere, savunma ve havacılık kümelenmesinden, sağlıkta inovasyon hareketine, girişimciliğin geliştirilmesinden, dış ticaret potansiyelinin artırılmasına dek birçok konu ve alanda ajansımız faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi. Balcı, "Göreve başladığımız andan itibaren, bölge planı sürecinde tek tek ilçelerimizle bir araya geldik. Potansiyellerini tespit ettik. Zamanımızın önemli bir kısmını sahada geçirmeye gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a çalışmalara gösterdiği destekten ötürü bir teşekkür plaketi sundu.
Programda daha sonra, ABD Kuzey Karolina'da yer alan Research Triangle Park (RTP) CEO'su Bob Geolas'ın konuşmacı olarak yer aldığı konferans yapıldı. Geolas, deneyimlerini katılımcılar ile paylaşırken, Ankara'nın oldukça ilgi çekici bir kent olduğunu ve Ankara'da olmaktan ve programa davet edilmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca; Geolas, RTP'nin ve kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği safhalardan ve RTP'in içinde yer alan oluşumlar ve çalışma şekilleri hakkında bilgiler verdi.
Konferansın son bölümünde Bob Geolas'ın moderatör olarak yer aldığı ve Ankara'da yer alan teknoparkların yöneticilerinin konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi. Panelde iş birliğinin getireceği güç ile Ankara'nın bilişimde marka kent olması yönünde önemli yol alınacağı konusunda fikir birliğine varıldı.
Tech Ankara
TechAnkara projesi ile Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin (TGB) sahip olduğu potansiyelin mevcut durum analizleri ile tespit edilmesi ve bu potansiyelin hazırlanacak bir yol haritasıyla harekete geçirilmesi planlanıyor ve gerçekleştirilebilecek faaliyetler için işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesi hedefleniyor. Proje ile ayrıca, Ankara TGB'leri için bir yönetişim modeli geliştirilmesi ve bunun proje sonrasında da kalıcı olması amaçlanıyor. Projenin amaçları arasında Ankara'nın teknoloji merkezi imajının tanıtılması ve Ankara TGB'lerinin Ankara'nın kalkınması yönünde birlikte hareket etmesi de yer alıyor.
"Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Potansiyelinin Tespit Edilmesi, Tanıtılması ve Harekete Geçirilmesi Projesi" (TechAnkara), Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteği ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) koordinasyonunda yürütülüyor ve Ankara'daki altı Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (ANKUTEK, Bilkent Cyperpark, Gazi Teknopark, Hacettepe Teknokent, METUTECH, ASO Teknopark) proje ortaklığı/iştiraki ile gerçekleştiriliyor.