Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen, "Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu" 27 Mart 2018 tarihinde Holiday Inn Otelde gerçekleştirildi.
Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara'nın yatırım imkanları ve potansiyellerini ulusal ve uluslararası faaliyetlerle tanıtmak, yatırım ve yatırımcı çekmek amacıyla Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu düzenlendi.
Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu'na T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Korkutata, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden çok sayıda ilgili de katıldı.
Programın açılış konuşmasında Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, "Bundan iki yıl önce Doğu Türkistan Uygur bölgesinden bize bir ziyaretçi geldi. Türkiye'de tamamlayıcı tıpla ilgili yatırım yapmak istediğini söyledi. Biz de bunu dikkate aldık ve işlemlere başladık. Daha sonra Vali Bey konuya ilgi göstererek bizi görevlendirdi ve Uygur bölgesine ziyarete gittik. Ziyaretimiz esnasında şaşılacak bir ortam gördük. 20 katlı bir binada araştırma ve deney laboratuvarlarıyla 150'ye yakın bitki ilacının tescillenerek çıkartıldığı muhteşem bir tamamlayıcı tıp merkeziyle karşılaştık. Ayrıca Tıp Merkezinin, Üniversite bünyesinde bir hastanesi de mevcut ve kronik hastalık dediğimiz onlarca hastalığı iyileştirdiklerini gözlerimizle gördük" ifadelerini kullandı.
Şayık, Uygur bölgesinden sonra Macaristan'a gittiklerini kaydederek, "Orada termal tesisleri, kaplıcaları ziyaret ettik ve kaplıcalara girdiğimizde içlerindeki en yaşlının kendim olduğunu görünce şaşırdım. Buradan hareketle; yaklaşık bin yıllık geleneğimiz olan tamamlayıcı tıp ve termal suların son yüz yıldır biraz ihmal edildiğini söyleyebiliriz. Ne yazık ki Ülkemizde termal sular sadece yaşlı vatandaşlara ait mekanlar olarak yerleşmiş yanlış bir mantalite hakim. Tamamlayıcı tıp da merdiven altında ehli olmayan kişilerin ellerinde istismar edildi ve edilmektedir. Biz böyle mükemmel iki değerin ticarileşmesi açısından Ankara'nın bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Ankara'ya hem ticari manada hem de geleneklerine sahip çıkma anlamında büyük bir önemi olduğuna inandığımız için Ankara Kalkınma Ajansı olarak bu yola baş koyduk" şeklinde konuştu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Korkutata, "Türkiye son zamanlarda Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp alanında atağa geçti ama kayıp zamanlar var, bu kayıp zamanları telafi etmenin yollarına bakmamız lazım. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen program ile bu anlamda bizlere çıkış yolu göstereceğini umuyoruz ve buradan çıkacak öneriler ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları konusunda bizlere yol göstereceğine inanıyoruz. Sağlık Bakanlığı da bu işin içerisinde, destekçisi ve uygulamaların geliştirilmesi için çalışıyor ve Termal Sular, Tamamlayıcı Tıp konusunda çalışmalar yapıyor" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından program paneller ile devam etti.
İlk oturumda, Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp konulu panel ikinci oturumda, Termal Turizm ve Ankara'da Sağlık Turizmi İçin Atılacak Adımlar konulu panel ve son oturumda Termal İşletmeler ve Tecrübe Paylaşımları konulu panel gerçekleştirildi.