Üniversite öğrencileri gözüyle Ankara
Araştırmaya katılan değişik üniversitelerden 1000'e yakın öğrenci, Ankara'da eğitim kalitesinin yüksek olduğunu ifade ederken, Ankara'yı güvenli bir şehir olarak tanımlıyor.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi Derneği (ADAM) tarafından yürütülen "Üniversite Kent Entegrasyonu: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" çalışması değerlendirme toplantısı İlci Residence Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ADAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ile çok sayıda üniversite rektörü ve akademisyen katıldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya konuşmasında araştırmanın diğer illerde de yapılması gerektiğini belirtti ve desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür etti.
Çetinsaya: Bu Proje, önemli bir adım
Kentlerin cazibe merkezi oluşturduklarını ve ekonomilerine dışarıdan kaynak sağlama şansına sahip olabildiklerini vurgulayan YÖK Başkanı Çetinsaya, bu potansiyeli gerçekleştirmenin, eğitim de dahil bütün sektörlerle yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Çalışmanın önemine değinen YÖK Başkanı, çalışmanın sonuçlarının yerel yönetimlerin çalışmalarına yön vermesi gerektiğini söyledi. Çetinsaya; "Önemli olan olumsuzlukların ve sorunların ortaya konularak, iyileştirilmesine yönelik çalışmalara yön verilmesidir" dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da yaptığı konuşmada, Ankara'da 20 tane yükseköğretim kuruluşu olduğunu belirterek, üniversite öğrenci sayısının 215 bin olduğunu ve bunun çok önemli bir rakam olduğunu hatırlattı. Balcı, "Ankara'yı biz en çok neyle tanımlayabiliriz diye düşündüğümüz zaman 'öğrenci kenti' olarak düşünmemiz gerektiğinin doğru olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.
Balcı: Şehrin öğrenciler tarafından nasıl algılandığını bilmemiz gerekir
Bugüne kadar üniversite öğrencilerinin kentle ilgili algıları konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığını anlatan Balcı, yapılan bu çalışmayı çok önemsediklerini ve bundan sonraki çalışmalara bir yol gösterici olacağına inandığını söyledi. Balcı, "Kampüslerde yaşayan öğrencilerimizin şehirle ilgili birtakım dinamiklerde, yaşadıkları toplumla ilgili çalışmalara çok daha katkıda bulunabileceklerini düşünüyorum" diye konuştu. Balcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Projede ortaya çıkan sonuçlar bizim için yol gösterici olacak. Bu çalışmanın ben başka illerde de tekrarlanmasının yararlı olacağını düşünüyorum tam olarak mevzuyu kavrayabilmemiz için. Ankara'da durum bu şekilde ama diğer illerde durum nedir, dolayısıyla bu karşılaştırmayı yapabilirsek bunun da çok verimli olacağını düşünüyorum." Bir başka çalışma ile de Ankara'da bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin kente dönük algısının araştırıldığını belirten Balcı, şehir algısı ve karşılaşılan sorunlarla ilgili çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ifade etti. Ankara'da yaklaşık 5 bin civarında tespit edilen yabancı öğrencinin olduğunu anlatan Balcı, "Yabancı öğrenciler şehri nasıl görüyor ve burada ne gibi sorunlarla karşılaşıyor, bunları da yakında raporlama imkânına sahip olacağız. Bu da bizim için yol gösterici bir çalışma olacak" diye konuştu.
Toplantıda daha sonra, çalışmanın ayrıntıları Proje Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Dursun tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Değerlendirme ve soru cevap bölümünde ise, söz alan çeşitli üniversitelerden rektörler, çalışmaya ilişkin beğenilerini ve kendi şehirlerinde de gerçekleştirilmesi yönlü temennilerini ilettiler.
Toplantının sonunda ADAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'ya ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı'ya birer plaket sundu.
"Üniversite Kent Entegrasyonu: Sorunlar ve Çözüm Önerileri"
Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Üniversite Kent Entegrasyonu: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" çalışması ile üniversite öğrencilerinin Ankara algısı analiz edildi. Çeşitli üniversitelerden 1000 öğrenci ile yapılan anket çalışmasına göre öğrencilerin %72,7'si Ankara'da iyi bir eğitim aldığını düşünüyor. Ankete katılanların %67,1'i barınma konusunda sıkıntı yaşamadığını ifade ederken, %61,3'ü gibi yüksek bir oranı Ankara'yı güvenli bir şehir olarak tanımlıyor. Ankara'da okuyan üniversite öğrencilerinin sorunlarının başında ise ulaşım konusu geliyor. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri ise gelecek planlamalarına dair. Ankete katılanların yarısından fazlası okul sonrasında Ankara'da uygun bir iş bulabileceğine inanıyor.