Vali Yüksel Çamlıdere'de
Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, Çamlıdere ilçesinde inceleme ve denetlemelerde bulundu ve İl Özel İdare desteğiyle alınan küçükbaş hayvanların dağıtım törenine katıldı. Vali Yüksel'in Çamlıdere temaslarına il ve ilçe yöneticileri yanı sıra Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da katıldı.
Vali Yüksel; çok sayıda İl ve Bölge Müdürleriyle beraber geldiği Çamlıdere ilçesinde Kaymakam Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı H.Caner Can ve ilçe yöneticileri tarafından karşılandı.
İlçe Kaymakamı Aydın Erdoğan'dan brifing alan Vali Yüksel, burada yaptığı konuşmada, "Dünyanın en güzel yeri dahi olsanız, tanınmayan bir yerin hiçbir anlamı yoktur. Önce tanıtacaksınız sonra pazarlayacaksınız. Burada her şey var. Yapılması gereken ekolojik dengenin bozulmadan muhafaza edilmesini sağlamaktır. Ankara'ya bu kadar yakın ve insan dokusu bu kadar güzel bir yöre olan Çamlıdere'nin sosyo-kültürel açıdan çok daha hızlı hareket etmesi gerekiyor. Özellikle Kalkınma Ajansının bir Çamlıdere etüdü yapması lazımdır. Bütün akil adamlar ve kanaat önderleri toplanarak bir Çamlıdere toplantısı yapılarak ilçede hangi dinamiklerin harekete geçirilebileceğini araştırmalıyız." dedi.
Bölgede çok önemli tarım ve hayvancılık potansiyeli olduğuna dikkati çeken Vali Yüksel: "Yöre insanı devletin kendisine önderlik etmesini ve yol göstermesini istiyor. Öncelikle tarım ve hayvancılığı yeni projelerle çeşitlendirelim. Bu bölgenin Ankara'da hatta Türkiye'de oynayacağı sektörel bir oyun alanı var; o da turizm. Sadece dağ evleriyle değil tüm turizm özellikleriyle burası bütün dünya insanıyla buluşabilmelidir. Ankara Üniversitesinin hazırladığı ve Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün de yakından takip ettiği özellikle Çamlıdere jeopark yapılanması Anadolu topraklarında çok nadir yere kısmet olur. Burada tarih var, doğa var. Anadolu'yu konuşacağınız zaman Çamlıdere'yi konuşacaksınız. Tarihin şafağını konuşacağınızda Çamlıdere'yi konuşacaksınız. Eğitim kalitemizi ve kültürel faaliyetlerimizi daha etkin hale getireceğiz. Sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışalım. Ben de Ankara Valisi olarak bütün arkadaşlarımla birlikte Çamlıdere'nin dinamiklerini harekete geçirmek için çalışmaya hazırım.
Kaymakamlık'tan Belediye'ye geçen Vali Yüksel, Çamlıdere caddelerinde çok sayıda iş yerini ziyaret ederek esnaflarla görüştü. Yollarda vatandaşların yakın ilgisi ile de karşılaşan Vali Yüksel çocuklarla ve vatandaşlarla sohbet etti.
Daha sonra Çamlıdere Belediye Başkanlığını ziyaret eden Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, Belediye Başkanı H. Caner Can'dan belediye çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Vali Yüksel, Çamlıdere Belediyesinde yaptığı konuşmada "Çamlıdere'de, ülkesinin şartlarını yüreğinde tutan insanları gördüm. Gayretli, azimli ama doğanın şartlarını zorluğunu da bu yörede bilirim. Akan zaman içinde yöre insanı bu coğrafyada çok önemli şeyler yapmış. Hem mantalitede hem de fiziki şartlarda sosyal, ekonomik, kültürel bütün parametrelerini geliştirdiğini memnuniyetle müşahede ediyorum."dedi.
Vali Yüksel, "Bir kere dünyanın her yerinde destinasyon bazında meseleleri gündeme getiremezseniz onun ucundaki noktaların Çamlıdere, Beypazarı ve Nallıhan'ın hareket kabiliyeti olamaz. Destinasyon yürüyecek de nasıl yürüyecek? Ankara'dan direkt uçuş yapamıyorsunuz. Bundan daha büyük bir ayıp olabilir mi? Ankara'nın ihracat payı 5.6 milyar dolar. Güneyde bir şehrin turizmden kazandığı para 8.5 milyar dolar. Çadırlarda fuar açma Gerede'nin kaz panayırlarında kaldı. Her vali birbirine havale ediyor durumu. 19 Mayıs Stadına gidiyorsun. Stat yenileyin beni kardeşim ölüyorum, diyor. EXPO'yu konuşacaksınız İzmirliler ayağa kalktı, oturun dedi. Bizim ufkumuza, umudumuza bir başka Anadolu şehrinin oturun deme hakkı olabilir mi? Ben Anadolu topraklarına 40 yılımı verdim. Ben boş hayallerin peşinde koşmam. Ben Alâaddin Yüksel olarak iddia ederim ki biz Ankara'da bunu başaracağız. Kendi şehrini tanımayan bir insanın yabancı bir ülkeye gittiği zaman bunu pazarlama şansı yoktur. Şu evlerin hepsi birer Dolmabahçe Sarayı birer tarihi eser. Turizmle burada herkes para kazanmalıdır. Her sabah Belediye Başkanının masasına Çamlıdere'nin seralarında yetişmiş kesme çiçek olmalıdır. Ankara, Türkiye'ye önder ve öncü olmalıdır."dedi.
Daha sonra Ankara İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Çalışma Yatırım Programında yer alan yüzde 25 çiftçi katkılı damızlık koyun ve koç dağıtım törenine geçildi.
Törende konuşan Ankara Valisi Alâaddin Yüksel; Ankara İl Özel İdaresinin toplum kalkınması için kırsala yaptığı yatırımların her türlü takdire değer olduğunu belirterek "Kırk yıldır Anadolu'nun her yerinde hizmet ettim. Hizmetleri dağların arkasında, ovalarda, bayırlarda insanlarla buluşturmaya gayret ettim. Toplum kalkınması ya da kırsal alan kalkınması denildiğinde yalnızca yol, su, kanalizasyon götürülmesini anlayamayız. Son yıllarda Ankara'nın köylerinde 11 bin km yolun yapılması ve de 400'e yakın köyün içme suyu tesisatının yapılması, köy meydanı düzenlemeleri, köylerde spor saha ve tesislerinin geliştirilmesi de dahil elbette takdir edilmelidir. Kırsala 550 milyon civarında harcama yapılmıştır. İl Genel Meclisi Başkanına ve demokratik kültürün en iyi şekilde yürüdüğü İl Genel Meclisine ve de Üyelerine teşekkür ediyorum."dedi.
Özel İdarenin yaptığı hizmetlere de değinen Vali Yüksel; "9 ay içerisinde Ankara'nın kırsalında İdare iş gücüyle yapılan yol miktarı 800 km'nin üzerindedir. Köylerde birçok ilde daha tartışılmayan kanalizasyon yatırımlarının da çok iyi durumda olduğunu ifade etmek istiyorum. 100'ün üzerinde köyde meydan düzenlemesi ve çocuk parkları yapıldı. Kırsal alanda çağdaş ihtiyaçlar ve medeni hizmetler Ankara İl Özel İdaresinin hedefidir. Şimdi de Ankara'da tarımı ve hayvancılığı ön plana alacağız ve hep dikkatimizin içerisinde bulunduracağız."dedi.
Dünyanın gündemindeki en önemli sorunun açlık olduğunu vurgulayan Vali Yüksel: "Bugün, bu sabah dünyada bir milyar insan ağzına bir lokma ekmek koymadan, bir yudum su içmeden güne başladı. Önümüzdeki yıl ve yıllarda tarım stratejik bir kavram olacak ve belki de açlık meselesi devletlerin en büyük sorunu olarak tanımlanacaktır. Ankara'da yapmamız gereken, 1 milyon 200 bin hektar tarım arazisinin ne kadarını sulayacağız, ne kadarı sulanabilir, nasıl yararlanabiliriz? Bunu tarıma gönül veren herkesle konuşacağız. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız ve özel idare olarak bizi kalkındıracak ve dünyayla yarıştıracak ürünlerin peşine takılacağız. Önümüzdeki yıl ve yıllarda Çamlıdere'yi bu güzel yapısı ve insanıyla dünyayla buluşturacağız. Bizim umutsuzluk ve çaresizlikle işimiz yoktur ve biz çaresizliğe asla teslim olmayacağız."dedi.
Vali Yüksel, beraberinde bulunan Kamu Kuruluşları Bölge ve İl Müdürleri ile birlikte inceleme gezilerini tamamlayarak geç saatlerde Çamlıdere'den ayrıldı.