Ana içeriğe atla

Yatırımcı Yetiştirme Programı Başladı

9 Mayıs 2025

Ankara Kalkınma Ajansı, başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine katkı sunmak amacıyla “Yatırımcı Yetiştirme Programı”nı başlattı. Program, girişimcilere yatırım yapabilecek potansiyel yatırımcı sayısını artırmayı hedefliyor. Beyaz yakalı profesyonelleri, üst düzey yöneticileri ve deneyimli girişimcileri hedefleyen bu ücretsiz eğitim programı, katılımcıların yatırımcılık süreçlerine dair yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan, açılış konuşmasında, Ankara'nın girişimcilik potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğine dikkat çekerek, "Capital ve sermayeyi İstanbul'a kaptırmamak adına risk alınması ve kaçan fırsatlar maliyetlerinin farkına varılıp girişimci potansiyelini keşfetmek gerektiği" uyarısında bulundu. Ajansın yatırımcı yetiştirme programının açılışında konuşan Kalkan, Ankara'nın yüksek bilgi, üretim ve teknoloji kapasitesine rağmen yatırım çekme konusunda hak ettiği yerde olmadığını vurguladı. Kalkan, ajansın üretim ve sanayi kapasitesini inovasyon, girişimcilik ve stratejik yatırımlarla besleyerek sürdürülebilir kalkınmayı destekleme amacını taşıdığını belirtti. Bu doğrultuda TechAnkara Proje Pazarı gibi platformlarda girişimcileri yatırımcılarla buluşturduklarını hatırlatan Kalkan, mevcut verilerin Ankara'nın potansiyelini yatırıma dönüştürme konusunda ciddi eksiklikler olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. 

Türkiye genelinde 2013-2025 döneminde verilen 1143 melek yatırım lisansının 782'sinin İstanbul'da alındığını, Ankara ve Kayseri'nin toplamının ise sadece 111 olduğunu belirten Kalkan, gerçekleştirilen 98 yatırımın 87'sinin İstanbul'da yapıldığını, Ankara'nın ise sadece 4 yatırımla bu tabloda yer aldığını aktardı. 2025 yılındaki yatırım hacmi artışına rağmen Ankara'nın aldığı payın hala sınırlı olduğuna dikkat çeken Kalkan, aktif 18 yatırımcı ağının 10'unun İstanbul merkezli olduğunu, Ankara'da ise sadece bir tane bulunduğunu ifade etti. Ankara'nın üretim ve inovasyon potansiyelini destekleyecek sermaye yapılarının güçlendirilmesinin temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Duhan Kalkan, "Başarılı girişimlerin büyümesi için sadece iyi fikirler değil, doğru zamanda sunulan akıllı sermaye desteği de gereklidir" dedi. Bu nedenle yatırımcı adaylarını bilinçli ve donanımlı hale getirmeyi hedefleyen yatırımcı yetiştirme programını hayata geçirdiklerini kaydetti.

2025 yılının "Aile Yılı" ve Ankara Kalkınma Ajansı için "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği Yılı" ilan edilmesiyle birlikte, yatırımcı yetiştirme programında kadın katılım oranının en az %60 olarak hedeflenmesinin kendileri için gurur verici olduğunu dile getiren Kalkan, yatırımcılığı sadece teknik bir uzmanlık alanı olarak değil, aynı zamanda geleceği şekillendirme sorumluluğu olarak gördüklerini ifade etti.

Programın ilk oturumu, Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adil Oran’ın “Yatırım Ekosistemi ve Dinamikleri” başlıklı sunumuyla başladı. Eğitim programı ilerleyen günlerde “Risk-Getiri Analizi”, “Değerleme Yöntemleri”, “Finansal Bağımlılık” ve “Exit (Çıkış) Süreci” gibi başlıklarda uzman isimlerin katkılarıyla devam edecek. Katılımcılar, teorik bilginin yanı sıra yatırımcılığa dair uygulamalı içeriklere ve vaka analizlerine de erişim sağlayacak.