Zihinsel Yetersiz Çocuklar için Özel Eğitim Merkezi
ZİÇEV Proje Koordinatörü A. Asuman Erdem, Ankara Kalkınma Ajansı Haber ve Araştırmalar Grubu'ndan S. Aybars Erdemli, Coşkun Şerefoğlu ve Gökhan Yalçın'ın sorularını yanıtladı. Erdem, Vakfın çalışmaları yanı sıra Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "0-3 Yaş Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi" projesi hakkında bilgi verdi.
Ankara Kalkınma Ajansı: Projenin nasıl ortaya çıktığını anlatır mısınız?
Asuman Erdem: 0-3 yaşları arasını kapsayan erken çocukluk dönemi gelişimde önemli ve kritik bir dönemdir. Bu yıllarda, daha sonraki gelişimin üzerine şekilleneceği pek çok beceri kazanılır. Bu nedenle hükümetlerin politika ve ödenek açısından en büyük önceliği tanımaları gereken dönem erken bebeklik/çocukluk dönemidir.
Dünyada 0-3 yaşları arasındaki engelli ya da risk durumunda olan çocuklar için değişik program yaklaşımları benimsenmekte ve hızla yaygınlaştırılmaktadır. Ülkemizde engelli ya da risk durumunda olan çocuklar ile yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmaları arttırmak amacıyla ve mevcut durumu belirlemek için ZİÇEV olarak Ankara Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği programına başvurma ihtiyacı duyulmuş ve proje Ajans tarafından desteklenmiştir.
Ankara Kalkınma Ajansı: Projenin nihai faydacıları kimlerdir?
Asuman Erdem: Projenin nihai yararlanıcıları 0-3 yaş aralığında bulunan zihinsel engelli çocuklar ve bu çocukların aileleri, yerel ve merkezi otoriteler, politika yapıcılar, özel eğitim uzmanları, sağlık personeli ve ilgili bakanlıklardır.
Ankara Kalkınma Ajansı: Eğitim merkezi kurulması fikri nasıl ortaya çıktı?
Asuman Erdem: Mevcut durum analizi yapılıp sorunların çözümüne yönelik olarak bir eğitim merkezi kurulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede, Ankara Kalkınma Ajansı'nın Mali Destek Programına başvuru yapılarak hibe almaya hak kazanılmıştır. Altyapı çalışmaları devam eden proje kapsamında 4 eğitim salonu kurulacak olup, tam kapasite ile çalışıldığı düşünüldüğünde günde 25-30 çocuğa hizmet verilmesi planlanmaktadır.
Ankara Kalkınma Ajansı: Eğitim merkeziniz Gölbaşı ilçesinde. Çalışmalar Gölbaşı ilçesi ile mi sınırlı?
Asuman Erdem: Proje Gölbaşı sınırlarını kapsamakla birlikte, gelecek talep doğrultusunda genişleme imkânı bulunmaktadır. Bunun yan ısıra, ZİÇEV'in diğer 14 şubesinde de projenin uygulanma imkânı olacaktır.
Ankara Kalkınma Ajansı: Özel Eğitmen bulma konusunda sıkıntı yaşadınız mı?
Asuman Erdem: Türkiye'de özel eğitim uzmanı yetiştiren üniversite sayısı az. Bu konuda, arz-talep dengesine ulaşılması yönünde politikalar geliştirilmesi gerekmektedir.
Projenin Sürdürülebilirliği Devlet Teşvikleri İle Mümkündür
ZİÇEV olarak yürütülen projenin finansal sürdürülebilirliği, Devlet tarafından çocuk başına saatlik 60 TL ücret desteği ile sağlanmaktadır. Alınan bu ücretler öğretmen maaşları ve servis ücretleri gibi hizmetler için kullanılmaktadır. Çocukların özel eğitim merkezlerinden faydalanması için ön kriter, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından verilecek raporlardır.
Ankara Kalkınma Ajansı Bu Projenin Başarısı Açısından Önemli
Ajans eğitim projeleri ile herkese eşit imkan sunulması anlamında çok fazla katkı sağlamakta olup ZİÇEV gibi köklü bir kuruluşun bu örnek projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırmasına öncülük etmiştir. Bu anlamda Ankara Kalkınma Ajansı, 0-3 yaş grubunda bir eğitim merkezinin kurulmasına yardımcı olarak Türkiye'de bir ilke imza atmıştır ve Ajans tarafından desteklenen bu proje kendi içerisinde bir kaç projenin çıkmasına imkan sağlamıştır.