Skip to main content

Ankara'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Müzeleşti

May 28, 2013

Ankara Kalkınma Ajansı 2011 yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Altındağ Belediyesi ortaklığı ile Gazi Üniversitesi tarafından yürütülen proje sonucunda oluşturulan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nin açılışı yapıldı. Açılışa Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ve Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz katıldı.

Proje kapsamında Altındağ Belediyesi tarafından kullanım hakkı bedelsiz olarak Gazi Üniversitesi'ne verilen Hamamönü'ndeki bir Ankara evi geleneksel Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'ne dönüştürüldü. Hamamönü gibi tarihsel bir mekânda kurulmuş olan müzede Ankara'nın kültürel mirasına ilişkin uygulamalı müzecilik faaliyetlerinin yapılması ile hem Ankara'nın kültürel mirasının yerli ve yabancı turistlere tanıtılması hem de Ankara'nın turizm potansiyelinin kültürel alanının canlandırılması planlanıyor.

Açılış töreninde katılımcılara müzeyi meddah bir öğrenci tanıttı. Ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapımı, gölge ve kukla oyunları, masal anlatan "masal ana", gelin odasında bebeğine ninni söyleyen gelin, muhabbet meclisinde hikâye anlatan "hikayeci", "mangala" ve "beş taş" oynayan çocuklar, müzede sergilenen kültürel miras örnekleri arasında yer alıyor.

Açılışta konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki "Bugün açılışını yaptığımız büyük bir yatırım tesisi olsaydı bugün bu kadar mutlu olmazdım. Emeği geçen herkese, özellikle Gazi Üniversitemiz ve Kalkınma Ajansı'mıza çok teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine başladı. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde o ülke için savaşlar kazanan, fabrikalar kuran, yollar imar eden insanlardan çok o ülkenin kültürüne hizmet eden insanların heykellerinin, eserlerinin bulunduğunu söyleyen Tiryaki, Türkiye'de daha çok kat edilecek mesafe olduğunu belirtti. Çok yakın zamanda Ankaralı şair ve yazarlar müzesini ve Ankara Kent Müzesi'ni de açacaklarını söyleyen Tiryaki şöyle konuştu:  "Ulucanlar müzeye dönüştürüldü ve bir yıl olmadan 250 bin insanımız gezmiş. Ankara için çok önemli rakamlar bunlar. İnsanlarımıza kültür ve sanat atmosferi sağlamaz, çocuklarımızı bu atmosferde büyütmezsek ülkede sıkıntıyı yok etmemiz mümkün değildir. Dünyada Ankara'dan çok daha küçük olan şehirler milyonlarca turist çekebiliyorsa sadece bu tür müzeler olduğu içindir. Denize atılan bir küçük taşın oluşturduğu dalgalar gibi yayılacak bir iştir bu, birçok insan farkında olmayabilir ama asıl farkında olması gereken şehir yöneticileri, şehrin ileri gelenleridir. Bizler bu ilçenin yöneticileri olarak bu değerin farkındayız ve her zaman destekçisiyiz."

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber de Gazi Üniversitesi olarak sosyal konularda da sorumluluk bilinciyle ellerinden gelen çabayı sarf etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Büyükberber, Gazi Üniversitesi'nin sosyal ve beşeri bilimlerde Türkiye'de birinci, dünyada 12. Sırada olduğunu da belirtti. Büyükberber konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kültürümüz son yıllarda farkına bile varamadan eriyip gidiyor. Ben burada emek veren başta hocalarımız olmak üzere tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, kutluyorum. Çok önemli ve zor bir iş yapıyorlar, çok özveriyle çalışacaklar bu müzede. Ben de öncelikle bu konağı bize tahsis eden Altındağ Belediyesi'ne ve mali desteğinden dolayı Sayın Asım Balcı'nın şahsında Ankara Kalkınma Ajansı'na tekrar teşekkür ediyorum."

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da bu müzenin Ajansın mali desteğiyle açılan 4. müze olduğunu belirtti. 5. müzeyi de yine Altındağ sınırları içinde kent müzesi olarak açacaklarını söyleyen Balcı, "Dolayısıyla 5 müzemizin 4'ü Altındağ sınırları içinde yer alıyor. Ankara'nın tarihini kültürünü en iyi nerede teneffüs edebilirim diye baktığımız zaman Altındağ ön plana çıkıyor. Sayın Başkanımız ekibiyle birlikte çok önemli işlere imza attı" diye konuştu. Bu müze çalışmasında da Gazi Üniversitesi ile çok iyi bir işbirliği ortaya koyulduğunu söyleyen Balcı, "Bizim de bu çalışmada katkımız olmasından dolayı çok mutluyuz, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.