Çankaya Üniversitesi 8. Ar-Ge Proje Pazarı
Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde düzenlenen etkinlikte panelist olarak; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık yer aldı. "Üniversite-Sanayi İşbirliği: Yeni Gelişmeler, Yeni Yöntemler, Yeni Fırsatlar" başlıklı panelin moderatörlüğünü Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç yaptı. Panelde, Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğine yönelik yürütülen çalışmalar ve yapılması gerekenler ele alındı.
Panelin açılışında konuşan Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, ülke olarak 2023 hedeflerine ulaşmak için yüksek katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Emek yoğun düşük katma değerli ürün üretiminde ülkeler arası rekabetin yoğunluğuna dikkat çeken Güvenç, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ve inovasyona daha fazla önem vermesi gerektiğini ifade etti.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da yaptığı sunumda, TÜBİTAK tarafından sunulan destek programlarından bahsetti ve üniversite-sanayi işbirliğini öngören projelere daha fazla destek verildiğini kaydetti. Altunbaşak, Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinin önündeki engeller ve bunların giderilmesi gerekenler hakkındaki görüşlerini bildirdi.
Daha sonra konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt da Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini geliştirecek iradenin bakanlık tarafından gösterildiğini vurguladı. Türkiye'de 26 kalkınma ajansının faaliyet gösterdiği bölgelerde "Üniversite-Sanayi işbirliği Strateji Belgesi"ni hazırlamak için çalışma yürütüldüğünü belirten Uzkurt, belgenin kısa bir süre içerisinde ilgili paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.
"Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirecek platformlara destek olunmalı"
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise konuşmasında, sunulan devlet desteklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Desteklerde sektörel önceliklendirmeye gidilmesi gerektiğini vurgulayan Şayık; "Seçilecek sektörler için aşamalı destek sistemi ve yetkili bir koordinasyon yapısı oluşturulmalıdır. Devlet destekleri ortak veri tabanı bir an önce geliştirilmeli ve kıt kaynakların etkin kullanımı sağlanmalıdır. Öte yandan, algının değişmesine ihtiyacımız olduğu da bir gerçektir. Bu noktada beşeri sermayemize daha çok yatırım yapmalıyız." şeklinde konuştu. Şayık, Ajans olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirecek platformlara destek olunduğunu sözlerine ekledi.
Panelin son konuşmasını gerçekleştiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, üniversite-sanayi işbirliğinde bürokrasi ve özel sektörün belli bir aşamaya geldiğini söyledi. Ancak alınması gereken mesafe olduğunu bildiren Özdebir, insan kaynağını geliştirecek politikalar üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.
Panel soru cevap bölümü ile tamamlandı. Paneli, Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci takip etti.