Ankara Kalkınma Ajansı’ndan Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz Çalışması
Ankara Kalkınma Ajansı'nın, Ankara sanayisinin başarılı dünya örneklerinde olduğu gibi yenilikçi ve etkin yöntemlerle temiz üretimde öncü olması adına başlattığı "Sürdürülebilir Büyüyen Ankara için Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz" çalışmasının ilk adımı olan eğitim ve farkındalık programı tamamlandı.
Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz: Faydası Nedir, Ne Getirir?
Sanayi işletmelerine yönelik "temiz üretim" ve "endüstriyel simbiyoz" kavramları ve örnek uygulamalarının tanıtılması ve Ankara Sanayisine uygulanabilirliğinin tartışılması amacıyla Ankara'daki organize sanayi bölgelerinde 19-21 Kasım tarihlerinde, "Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz: Faydası Nedir, Ne Getirir?" adıyla gerçekleştirilen etkinlik konunun uzmanlarını ve uygulayıcı tarafları bir araya getirdi.
19 Kasım'da Başkent, 20 Kasım'da İvedik ve OSTİM ve 21 Kasım'da ASO 1. organize sanayi bölgeleri ev sahipliğinde düzenlenen programlarda, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve endüstriyel simbiyozun dünyadaki en önemli ve ilk örneklerinden olan Kalundborg Simbiyoz Merkezi uzmanları eğitimci olarak yer aldı.
Etkinlik boyunca konunun uzmanları tarafından düşük yatırımlı ve kolay uygulanabilir yöntemlerle işletmelerde kullanılan malzeme, su ve enerji miktarının en aza indirilmesi; bunun yanı sıra atık oluşumunun azaltılması ve oluşan atıkların ekonomik kazanıma dönüştürülmesi konusunda genel olarak metal, kimya ve gıda sektörleri temelinde bilgi verilerek, temiz üretim ve endüstriyel simbiyoz alanlarında başarılı dünya ve Türkiye örnekleri aktarıldı.
Endüstriyel simbiyozda dünyada en başarılı örnek olarak kabul edilen Kalundborg Simbiyoz Merkezi temsilcilerinin sunumu, katılımcılara endüstriyel simbiyoz uygulamasının sağlayacağı çok boyutlu kazanımları inceleme imkânı tanıdı.
Programlar temiz üretim ve endüstriyel simbiyoz alanlarında sanayiciyi bilgilendirmek ve teşvik etmek dışında bu alanlara yönelik talep ve ilgiyi görmek adına bir imkân olarak da değerlendirildi. Programlar sırasında yapılan anket çalışmasıyla temiz üretim ve endüstriyel simbiyoz alanlarında firmaların talep ve ilgisi toplandı.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Ajansın "Sürdürülebilir Büyüyen Ankara için Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz" çalışmasına bu anketlerin değerlendirmesiyle ortaya çıkacak sonuçlar doğrultusunda yön vereceğini söyledi. Ayrıca; Arif Şayık, çalışmanın devamı olarak, firmalara sektörel ve daha teknik düzeyde temiz üretim eğitimleri, pilot temiz üretim fizibilite çalışmaları, başarılı örnek kurumlarla işbirliği oluşturulması, bu alanlara yönelik mali ve teknik destek programlı oluşturma gibi çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin etkinliğinin değerlendirileceği de vurguladı.