Uyuşturucu İle Mücadele Çalıştayı Ankara’da yapıldı
Başbakanlığın, Uyuşturucu İle Mücadele konusundaki 2014/19 Sayılı Genelgeleri gereği, uyuşturucu konusunda farkındalık oluşturulmak amacıyla Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Ticaret Odası'nın işbirliği ile düzenlenen "Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı" yapıldı.
Açılışa; Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Koordinatörü ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, ATO Başkanı Salih Bezci ve çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
ATO Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayın'da 13-14 Ocak tarihleri arasında düzenlenen çalıştayda, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, çeşitli üniversiteler, kolluk kuvvetleri, asayiş ekipleri, belediyeler ve kaymakamlıklar, AMATEM, UBAM vb. çeşitli kurumlardan uzmanlar bilgi ve birikimlerini paylaşarak, uyuşturucu ile mücadelede alınabilecek önlemleri tartıştılar.
Vali Kılıçlar, çalıştayda yaptığı konuşmada; çevre kirliliği, doğal afetler, terör gibi sorunlarla uğraşan dünya devletlerinin mücadele etmek zorunda kaldıkları bir diğer güncel sorunun da uyuşturucu madde kullanımı olduğunu söyledi.
Günümüzde uyuşturucu konusunun, ülke sınırlarını aşan küresel bir sorun haline geldiğini söyleyen Vali Kılıçlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sürekli artan kullanıcı ve bağımlı sayıları, uyuşturucu kaçakçılığındaki yüksek kâr payı, terör örgütlerinin bu kârdan pay alma arayışı ve teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığını hızlandırmış ve sorunu dünya çapında geniş bir bakış açısıyla mücadele etmeyi gerektiren bir konu haline getirmiştir.
Üzülerek ifade ediyorum ki, bu durum ülkemiz için de her geçen gün daha kaygı verici bir hâl almaktadır. Başta büyükşehirler olmak üzere, ülke genelini ve toplumun her kesimini tehdit eden büyük bir sorunla karşı karşıyayız.
2013 Yılı Uyuşturucu Raporuna göre; ülkemizde uyuşturucudan ölen kişi sayısı 162 olarak kayıtlara geçmiş, 2014 yılında ise bu rakam tam dört kat artarak 648'e yükselmiştir.
Uyuşturucuya başlama nedeni olarak en yüksek oranın %49 ile arkadaş etkisi olması ve uyuşturucuya bağlı ölümlerin %54'ünün 25-29 yaş grubu olması, bu mücadelede gençlerimiz üzerinde özellikle durmamız gerektiğini göstermektedir.
Uyuşturucuyla mücadelede iki ana başlık var. Bunlardan ilki önleyici tedbirler, yani talebin azaltılması. Eğitim, gençlerin bilinçlendirilmesi ve tedaviyi bu kapsamda değerlendirebiliriz. İkincisi ise adli ve polisiye tedbirler, yani arzın azaltılması. Türk polisi ve jandarması uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi birikim ve kapasiteye sahip. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan NARKOTİM ekiplerimizce son 1 ayda gerçekleştirilen 173 operasyonda 490 şüpheli şahıs yakalanmış, 71 şüpheli tutuklanmış, 47 adli kontrol tedbiri kararı verilmiştir. Bu operasyonlarda 84 kilo esrar, 555 kilo eroin, 5 bin 200 hap, 166 gram kokain, 1900 gram sentetik uyuşturucu, 12 tabanca ve 4 tüfek ele geçirilmiştir.
Uyuşturucuyla mücadelede başarılı olmak için hem önleyici hem de polisiye tedbirler konusunda bütün kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, eğitimci ve bilim insanlarımızın birlikte çalışması elzemdir." İfadelerini kullandı.
Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Koordinatörü ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Batı Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında uyuşturucunun Türkiye'de küçük bir sorunmuş gibi göründüğünü ancak Türkiye'nin iki açıdan ciddi bir risk altında olduğunu belirterek, "Genç bir nüfusa sahibiz. Nüfusumuzun yarısı 30'un altında, ortalama yaş 29. AB'de ortalama yaş 43 civarında. İkinci risk, Türkiye yasa dışı afyon ekiminin en fazla yapıldığı Afganistan'ın geçiş güzergahı üzerinde, Balkan rotasının geçtiği bir transit ülke konumunda. Bu faktörler Türkiye'yi riskli hale getiriyor" şeklinde konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise çalıştayın, Başkentte uyuşturucuyla mücadelede atılmış önemli adımlardan biri olduğunu, çalıştayda alınacak kararların uygulanmasıyla bundan sonra somut neticeler elde edilebileceğini belirtti.
Uyuşturucuyla mücadelede ailelerin bilinçlenmesinin önemine vurgu yapan Gökçek, madde bağımlılarına yönelik tedavi merkezlerindeki sıkıntıların da üzerinde durulması gereken eksikliklerden olduğuna dikkati çekti.
Gökçek, "Rehabilitasyon son derece pahalı bir konu. Ancak varlıklı aile çocukları buralara gidebiliyor. Yoksul aileler ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Onun için bu rehabilitasyon merkezlerinin sayısını çoğaltmamız lazım" dedi.
Ayrıca Gökçek, uyuşturucuyla mücadele kapsamında ceza sisteminin yenilenmesi gerektiğini belirterek, "İhbarcıya ödül düzenlemesi talep ediyoruz" dedi.
Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Başkanı Nevin Gökçek de vakıf faaliyetleri kapsamında, Başkentte farklı kesimlerden kadınlarla biraraya geldiklerini anlatarak, "Toplumun en büyük sorunu uyuşturucu. Ankara'nın ücra köşelerine kadar gidiyorum. Gittiğim yerlerde sırf uyuşturucu için para bulamadıklarından ailelerin paramparça olduğunu görüyorum" diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, çeşitli oturumların gerçekleştiği çalıştayda, "Bağımlılık yapıcı maddeler, Ankara'da ki uyuşturucu kullanımı ve kurumların bu konuda ki çalışmaları, sağlık alanında neler yapılıyor? ''Madde kullanımı ve sporun önemi" gibi konular tartışıldı.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise çalıştayla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Düzenlenen çalıştayın gençlerimizi uyuşturucu madde bağımlılığından kurtaracak adımlar için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Kentte gençler arasında uyuşturucu madde kullanımının giderek yaygınlaştığına işaret eden Şayık önlemler konusunda daha etkin ve somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Gençlerimizi uyuşturucu illetinden korumak ve kurtarmak için herkes - özellikle aileler- elini taşın altına koymalı ve sorumluluk duygusuyla hareket etmelidir" dedi.
Çalıştay süresince; Büyükşehir Belediyesi, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, Müftülük Yetkilileri, katılımcı üniversiteler ile Adli Tıp ve hukuk alanında konunun uzmanları tarafından sunumlar yapıldı; oluşturulan çalışma grupları tarafından sağlık, önleyici çalışmalar ve mevzuat konusunda çözüm önerileri geliştirildi.