Girişimci ve Yatırımcılar Techankara Proje Pazarı'nda Buluştu
Etkinliğin açılışı, Ankara Vali Yardımcısı Kemal Karadağ, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ve çok sayıda sanayici, işadamı ve girişimcinin katılımı ile ATO Kongre Merkezinde gerçekleşti.
Ankara Kalkınma Ajansının Ankara'daki beş teknoloji geliştirme bölgesi, dört organize sanayi bölgesi, TTGV, TÜBİTAK, Borsa İstanbul, ATO ve ASO ile ortaklaşa gerçekleştirdiği 5. TechAnkara Proje Pazarında 100 yenilikçi proje sahibi girişimci, yatırımcılar ve işadamlarıyla buluştu.
"İnovasyonda İşbirliği''
Ankara'daki insan kaynağı kapasitesinin, üniversitelerin, teknoloji geliştirme bölgelerinin, OSB'lerin, TTGV, TÜBİTAK gibi kurumların gücünü tek marka etrafında birleştirerek Ankara'nın yüksek katma değerli ihracatını artırmaya yönelik önemli bir adım olan proje pazarının açılışında konuşan, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl;
''Ankara'nın teknolojik imajını güçlendirecek, teknoloji ve inovasyon alanındaki aktörler arasındaki işbirliğini arttıracak faaliyetlerin işlerlik kazanması için her geçen gün yeni projelerin hayata geçirilmesi ile bu projelerin çıktılarının daha yüksek katma değere dönüşmesi; Ankara'yı bilim, teknoloji ve inovasyon ekosisteminde rekabetçi bir çekim noktası haline getirmeye başlamıştı.
Savunma sanayi, bilişim, sağlık teknolojileri, ulaşım sistemleri, çevre teknolojileri, nano teknoloji, yenilenebilir enerji gibi alanlarda önemli buluşlar yapılmakta ve yeni ürünler geliştirilmekte olan ülkemizde; ekosistem, kurumsal bir kimliğe bürünmek, algı yönetimini daha iyi yapabilmek, bölgesel pazarlama ve yatırımcı ilişkilerini daha profesyonel yapabilmek adına Ankara'nın, teknoloji ve inovasyon merkezi olma vizyonunu ortaya koyan TechAnkara, başkentimiz için önemli bir markadır." ifadelerini kullandı.
Asıl Sorun İnovasyonun Ticarileştirilmesi
TechAnkara Proje Pazarı açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık;
''Her yıl yeni kazanımlarla içeriği zenginleştirilen proje pazarı, Ajansın yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini geliştirme faaliyetlerinin geniş kitlelere ulaşabilmesini hedeflemektedir.
Artan küresel rekabet sonucunda ülkemizin rekabetçiliğinin güçlendirilmesi için yenilikçilik özelliği olan mal ve hizmet üretimi önem kazanmıştır. Artık emek yoğun işlerde ve düşük teknolojik ürünlerde firmalar kar elde edememektedir. Oysaki bir ülkenin zenginliği ürettiği mal ve hizmetin değerinin artması ile olanaklıdır. Dünyada 16. Büyük ekonomiye sahip olan ülkemiz, 2023 yılında 10. Büyük ekonomi olmayı hedeflemektedir. Türkiye mevcut ürünlerini daha fazla pazarlayarak bu hedefine ulaşamaz.
Bugün dış ticarette daha sofistike ve teknoloji yoğun ürünlerin payı artarken emek yoğun ürünlerin payı azalmaktadır. Rekabet gücünü Ar-ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım gibi alanlarda aramak lazım. Daha fazla üretmeye değil daha fazla katma değeri olan ileri teknoloji yoğun ürünlere yönelmemiz gerekiyor.
Son zamanlarda katıldığımız inovasyon toplantılarında "Türkiye'nin cari açık sorunu yok inovasyon sorunu var" tespitini sık sık duymuşsunuzdur. Bu, bilgiye dayalı, rekabet koşullarının egemen olduğu ekonomi dünyasında çok değerli bir tespittir. Fakat birazdan açılışını yapacağımız proje pazarını görünce asıl sorunun inovasyon sorunu değil inovasyonun ticarileştirilmesi sorunu olduğu kolayca anlaşılacaktır.'' İfadelerini kullandı.
Sunumun ardından Ankara Vali Yardımcısı Kemal Karadağ, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ile diğer katılımcılar tarafından açılışı yapılan proje pazarı gezildi.
TechAnkara Proje Pazarı 2015 İlk 10
TechAnkara Proje Pazarı 2015'te projeler, 19 değerlendirme komitesi üyesi tarafından yenilkçilik, pazar potansiyeli, ticarileşme potansiyeli ve çevresel-sosyal katkı alanlarında puanlanmıştır. Sonuç olarak ilk 10 proje aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
- "Acısız Nokta Atış Yapan Akıllı Lazer Epilasyon Cihazı" projes ile Mavilab Lazer
- "Grafen ve Grafen Katkılı Yeni Ürünlerin Ticarileştirilmesi" projesi ile Nanografi
- "Holografik Ekran İçinde 3 Boyutlu Eğitim" projesi ile GFDS
- "Kişiye Özel Protezler" projesi ile BTech
- "Minimum Maliyet Maksimum Verim Eksenli Ortam Isıtıcıları" projesi ile Çağan Cem GEZİCİ
- "Otonom Hareket Destekli Lojistik Taşıma Robotu" projesi ile Milvus Teknoloji
- "Sanal Gerçekliğe Dayalı 3 Boyutlu PACS" projesi ile Sisoft
- "Savunma Sanayine Yönelik Mekanik Parçaların Vakum Alçı Kalıba Döküm Yöntemi ile Üretimi" projesi ile MMS Savunma
- "Virtual Balance (Sanal Denge)" projesi ile Limatek
- "Yüksek Çözünürlüklü Lazer SLA 3D Yazıcı" projesi ile Roboton
Etkinlik günü yatırımcı sunumu yapan ilk 10 proje ayrıca puanlanarak ilk 3 belirlenmiştir:
- "Grafen ve Grafen Katkılı Yeni Ürünlerin Ticarileştirilmesi" projesi ile Nanografi
- "Kişiye Özel Protezler" projesi ile BTech
- "Sanal Gerçekliğe Dayalı 3 Boyutlu PACS" projesi ile Sisoft
Sosyal Girişimcilik Özel Ödülü
Değerlendirme komitesi ayrıca "Engelsiz Dijital Dünya: Dijital İçeriklerin Görme, İşitme, Dil ve Konuşma Engelli Bireyler İçin Erişilebilir Hale Getirilmesi ve Dijital Platforormlara Entegrasyonunun Yapılması" projesi ile Panteon firması "Sosyal Girişimcilik Özel Ödülü"ne layık görülmüştür.
TechAnkara Proje Pazarı 2015 Projeler Kitabı
TechAnkara Proje Pazarı 2015'te yer alan projeler ve özetlerinin yer aldığı Projeler Kitabı'na aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz: