Mülteci Sorununa Ahilik Yaklaşımı
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Ahilik Ekseninde Göçmen ve Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Hizmetlere Erişiminin Sağlanması" proje açılış toplantısı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımlarıyla yapıldı.
Ankara Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Ahilik Ekseninde Göçmen ve Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Hizmetlere Erişiminin Sağlanması" projesi açılış toplantısı göçmenlere yönelik Eğitim Merkezi'nde 25 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Proje açılış ve tanıtım toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan ve Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) başkanı Mahmut Çelikus katıldı.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, açılış töreninde yaptığı konuşmasına son günlerde Diyarbakır, Nusaybin, Yüksekova'da şehit olanlara ve bütün şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek başladı.
Türkiye'de şuanda 2 milyon 700 binden fazla Suriyeli olduğunu belirten Yılmaz, "Bunlar bizim misafirlerimiz. Bir zulümden kaçtılar. Ölüm tehlikesi olan yaşam riski olan bir bölgeden geldiler ve Türkiye Cumhuriyetine milletimize sığındılar. Bu tarihimize altın harflerle geçecek bir hadisedir. Kim ne derse desin biz bütün insanlığa ders olabilecek nitelikte bir misafirperverlik gösterdik. Doğrusu yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu kardeşlerimizle ilgili üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getiremeyenler utansınlar. Bu insani meseleler bütün insanlığın sorumluluğu. Uluslar arası düzeyde tek tek ülkelerin ve bütün uluslar arası kurulların bu konularda daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekir. Bunu yapmayanları eleştirmemiz lazım. Son dönemde Avrupa Birliğinde belli çevrelerde biraz farkındalık oluştuğunu görüyoruz. Bu sevindirici ama yine de yeterli değil. İnşallah önümüzdeki dönemde uluslar arası toplumda üzerine düşeni daha fazla yerine getirir" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, Suriye'de yeniden istikrar sağlandığında, Suriye'yi yeniden inşa edebilmeleri için güçlü bir nesil olarak yeniden yeni bir Suriye inşa edebilmeleri içinde eğitimli bir neslin olmasının son derece önemli olduğunu anlattı.
"Buraya Gelen Bu Kardeşlerimiz Aslında Ekonomimize Katkıda Bulunuyorlar"
Yılmaz, "Bu kardeşlerimiz ekmeğimizi sadece paylaşmayacak. Ekmeğimizi aynı zamanda büyütecekler, büyütüyorlar da. Biz ekonomik olarak yaptığımız analizlerde de bunu görüyoruz. Buraya gelen bu kardeşlerimiz hem bölgesel anlamda hem de ulusal anlamda aslında ekonomimize katkıda bulunuyorlar. Bu projemizde de sadece Suriye'den gelen çocuklarımız kardeşlerimiz yok. Aynı zamanda Türkiye'den Ankara'dan çocuklarımız var. Hep birlikte bu projede yer alıyorlar. Aynı zamanda bu proje kaynaşmalarına birlik beraberliklerine önyargıların aşılmasına da katkıda bulunuyor. O açıdan da çok değerli proje" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, sertifika almaya hak kazananlara sertifikalarını takdim etti.
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) tarafından yürütülen proje ile, Ankara'ya göçle gelen insanların sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yaşama aktif katılımlarının sağlanması ve bireyler arasında fırsat eşitliğinin yaratılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, göçle gelen nitelikli insan kaynağının, Ankara'nın kalkınmasına hizmet etmek üzere istihdama yönlendirilmesi sağlanacak.
Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitimleri Düzenlenecek
Projede amaçlanan hedeflere ulaşmak için bir dizi eğitim programının uygulanması planlanıyor. Bu eğitimler arasında yenilikçilik ve girişimcilik eğitimleri önem kazanıyor. Öte yandan, nitelikli iş gücü istihdama yönlendirilirken, entegrasyon sorunu yaşayan kişilere bu konuda rehabilitasyon desteği ve dil eğitimi sağlanacak. Özellikle, çocukların sosyal ve kültürel etkinliklerle desteklenerek sosyalleşmesi desteklenecek.
100 Suriyeli Çocuk 100 Türk Çocuk ile Kaynaştırılacak
Proje kapsamında okul çağındaki 7-15 yaş 100 Suriyeli çocuk ve 100 Türk çocuk ile kaynaştırma etkinlikleri ile bir araya getirilecek.