AB Fonu ile “Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Programı (IPA) "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı" (İKG-OP) kapsamında desteklenen "Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi" 27 Haziran 2016 tarihinde sözleşmelerin imzalanmasının ardından resmi olarak başladı.
Ankara'da genç istihdamının artırılmasını hedefleyen projenin ana eylemleri, girişimcilik ekosisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için bu ekosistemi besleyen unsurların desteklenmesine odaklanıyor. Böylece, Ankara'nın sahip olduğu yetişmiş insan kaynağı profili katma değer yaratacak girişimcilik alanlarına yönlendirilerek genç istihdamının arıtılması sağlanacak.
Projenin açılış toplantısına Ankara Kalkınma Ajansı'nı temsilen ilgili birim başkanları ve uzmanlardan oluşan bir heyet katıldı.
Toplantı, tarafların tanışması ve proje uygulama sürecinde ana sorumluklar ve temel idari konuların konuşulmasının ardından tamamlandı.
"Ankara'da Girişimcilik Ekosistemi Gelişecek"
Proje kapsamında gerçekleşecek olan birçok faaliyet Ankara'nın girişimcilik ekosisteminin uluslararası ölçekte dinamizm kazanması amacıyla tasarlandı.
Projenin en önemli çıktılarından biri olan girişim destek ofisi ve kuluçka merkezi, Ankara Kalkınma Ajansı bünyesinde kurulacak. Merkez ilk olarak Ankara'nın ve Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini ihtiyaçlar kapsamında analiz ederek özgün eğitim programları, rehberler, internet portalı gibi girişimcilerin kullanımına sunulacak araçlar geliştirecek.
Türkiye'de ilk kez bu derinlikte yapılacak olan analiz sonuçları neticesinde Ankara'da başta teknoloji odaklı olmak üzere girişimciliğin yol haritası çizilecek. Genç istihdamının girişimcilik ile arttırılması kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla da Ankara'daki üniversite öğrencilerine birer haftalık eğitimler organize edilecek.
Projede en öne çıkan amaçlardan biri, Ankara'daki girişimcilik ekosisteminin kültürel ve sosyolojik yapısının da önemsenerek, özgün modeller ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda, girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik mentorler yetiştirilerek bir mentor havuzu oluşturulacak.. Ayrıca, ekosistemin en önemli ihtiyaçlarından biri olan teknoloji ticarileştirme konusunda eğitimler düzenlenerek mentorlük ile birlikte girişimcilere eş zamanlı sunulacak.
Projenin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, projenin Ankara ekonomisi ve Ankara'da yer alan girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşları kapsayacak şekilde ilerlemesini temenni ettiğini bildirdi. Şayık, projenin iş fikri olan ancak bunu henüz ticarileştiremeyen ve yönlendirmeye ihtiyaç duyan genç girişimci adayları için son derece önemli olduğunu vurguladı.