Skip to main content

Ankara Girişim Projesi Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

October 25, 2016

Hilton Otel'de yapılan toplantıya Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Avrupa Birliği Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Müsteşar François Begeot, ODTÜ  Teknokent Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, Gazi Teknopark Genel Müdürü Tuğrul İmer ile TÜBİTAK, üniversiteler ve teknoparklardan temsilciler ile çok sayıda girişimci katıldı.

Konferansta konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi Konferansı'nda, 2010'dan beri yerel değerlerle bezenmiş rekabetçi bir anlayış ile ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi. Şayık, Ankara'yı ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan küresel bir başkente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin hayata geçirilmesine öncülük ettiklerini belirterek, "Yalnızca mali destek programları kapsamında yaklaşık 90 milyon lira hibe sağlanmıştır. Bu rakam eş finansmanlarla birlikte 150 milyon liralık bir hacme ulaşmaktadır." dedi.

"İnovasyon kapasitesi Ankara'yı farklılaştırıyor"

İş dünyasında Ankara'nın önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Şayık, "Hiç şüphe yok ki yetişmiş insan kaynağımız, toplumsal sermayemiz, yenilik ve inovasyon kapasitemiz bizi farklı kılıyor. Potansiyelimiz, Türkiye'nin en gözde üniversitelerine en önemli araştırma merkezlerine, öncü teknoparklarına, organize sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmamızdadır." diye konuştu.

Bu özellikleri katma değere dönüştürmek için girişimcilik ekseninde çalışmalar yaptıklarını, özellikle genç girişimcilere öncelik tanıdıklarını anlatan Şayık, "Bugün açılış toplantısını gerçekleştirdiğimiz bu proje, geleceği şekillendirecek girişimcilerimiz için Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ortaya konulan gayretin, özverinin müşahhas örneğidir. Yalnızca mali destek programları kapsamında yaklaşık 90 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Bu rakam eş finansmanlarla birlikte 150 milyon liralık bir hacme ulaşmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ayrıca ekosistemin analiz, tespit ve kurumsal kapasite artırımına yönelik 300'den fazla projeye doğrudan faaliyet desteği ve teknik destek kapsamında ise 5 milyon liradan fazla kaynak aktardıklarını belirten Şayık, şöyle devam etti:

"Ajansımız tarafından sağlanan mali ve teknik desteklerin yanı sıra ekosisteme katkı sağlamak için farklı araçlar da kullanmaya devam ediyoruz. Bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz TechAnkara Proje Pazarı, endüstrinin talep ve ihtiyaçlarına yenilikçi ve katma değeri yüksek yerli çözümler sunulmasını amaçlayan Ankara Yerli Tedarik ve işbirliği Buluşmaları, dış ticaret ve girişimcilik eğitimleri, girişimci bakış açısını erken yaşlara indirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz Öğrencilere Yönelik Robotik Kodlama eğitimleri bu kapsamdaki başlıca faaliyetlerimizdir."

Girişimcilik Merkezi

"Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi" hakkında bilgi veren Şayık, projenin Ankara'nın girişimcilik ekosistemine uluslararası ölçekte dinamizm kazandırması amacıyla tasarlandığını, bunun en önemli ayaklarından birisinin ajansın hizmet binasında kurulacak "Girişimcilik Merkezi" olduğunu anlattı. Şayık, "Bu merkezin adı, Ankara'nın teknoloji odaklı ekosisteminin markası olan 'TechAnkara' çatısı altında 'TechAnkara Girişimcilik Merkezi' olarak belirlenmiştir. Böylece 'TechAnkara' markasının ilk fiziki mekanı da kurulmuş olacak." dedi.

Şayık, girişimcilik ekosisteminin ihtiyaçları kapsamında mevcut durumun analizi yapılarak, proje kapsamında özgün eğitim programları, rehberler, internet portalları, Web TV gibi araçların bu merkezde girişimcilerin kullanımına sunacaklarını vurguladı.

Projede öne çıkan bir başka başlığın ise Ankara'daki girişimcilik ekosisteminin kültürel ve sosyolojik yapısı dikkate alınarak, özgün modeller ortaya çıkarmak olduğunu belirten Şayık, girişimcilerin ihtiyaçlarını belirlemek için "mentör havuzu" oluşturulacağını ifade etti.

Şayık, ekosistemin önemli ihtiyaçlarından teknolojinin ticarileştirilmesi konusunda da eğitimler düzenleneceğini, mentörlük ile girişimcilere eş zamanlı destek sunulacağını kaydederek, "Bu yolla, iş fikri olan ancak bunu henüz ticarileştiremeyen ve yönlendirmeye ihtiyaç duyan genç girişimci adaylarına rehberlik edilmesi planlanıyoruz. Projenin Ankara ekonomisi ve Ankara'da yer alan girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarını kapsayacak şekilde ilerlemesi hedefleniyoruz." şeklinde konuştu.

Örnek bir proje

AB Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Müsteşar François Begeot da son yıllarda dünya genelinde 15 ve 24 yaş aralığındaki genç işsiz sayısının hızla artığını belirterek, Avrupa ve Türkiye'de bu yaş aralığındaki işsizlik oranının yüzde 19 olduğunu söyledi.

Bu durum karşısında bütün dünyanın işbirliği yapması gerektiğine dikkati çeken Begeot, mali destek projelerin yanı sıra genç girişimcilerin çalışma hayatında tutunabilmesi için sürekli eğitim programları ile desteklenmeleri gerektiğini ifade etti. Begeot, "İster çalışan isterse de işsiz olsun insanlar yeteri kadar eğitim alamıyor. Bu bütün dünyanın sorunu. Projemiz bu anlamdaki eksikliği giderecek bir özelliğe sahiptir. Türkiye için uygulanabilir ve örnek alınabilecek bir çalışmadır. Genç girişimcilere umut vermek, onlara fikri anlamda yeni kapılar aralamak oldukça önemlidir." dedi.

Geçmişe kıyasla istihdam modellerinin büyük oranda değiştiğini, uzun vadeli iş sahibi olma imkanının eskisi kadar bulunmadığına işaret eden Begeot, bu soruna çözüm üretebilmek için yeni iş yerleri açmak yerine "yeni iş fikriler" geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Begeot, "Yeni bir takım programlar hazırlamamız gerekiyor. Bunu yapmak için yeni girişimler ortaya koymak gerekiyor. Bundan kastım bir kafe açmak değil, inovasyon ve yenilik getirecek bir girişimden bahsediyorum. Firmaların beyne ve inovasyona ihtiyacı var." diye konuştu.

Bu süreçte çalışma hayatında yer almak isteyen genç girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini anlatan Begeot, şöyle devam etti:

"Bugün hayata geçirdiğimiz bu proje gibi programlar yardımıyla gençler desteklenecektir. İşletmelerini oluşturup ve devam ettirecekleri hakkında bilgi alacaklar. İş dünyası artık bunu gerektiriyor. 'Genç işsizliği' tam olarak çözmek mümkün değil ama bunu önemli oranda azaltabiliriz. Bu soruna küresel bir yanıt bulmamız gerekiyor. Kaliteli mesleki eğitim alan insanların başarısının desteklenmesi, iş dünyası adına da önemli bir adım olur. Bu proje 2,4 milyon avroluk bir destek ile yapılıyor oldukça yoğun ve dolu geçeceğine inanıyorum."

Konuşmalardan sonra, "Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi"nin uygulanmasıyla ilgili sunumlar yapıldı.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve AB Katılım Öncesi Yardım Programı (IPA), İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG-OP) kapsamında desteklenen proje, 27 Haziran 2016'da sözleşmelerin imzalanmasıyla resmi olarak başladı.

Genel Sekreterimiz Sayın Arif Şayık'ın Genç İstihdamın Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi Açılış Konuşması

Ankara Kalkınma Ajansı, "Ankara'yı ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan küresel bir başkente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin geliştirilmesinde öncü olmak" vizyonuyla 2010 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bu vizyon ile stratejilerimizi ve faaliyetlerimizi; yerel değerlerimizi ve sahip olduğumuz rekabetçi alanlarımızı destekleyecek ve onları bir adım ileriye götürecek şekilde kurgulamaktayız.

Rekabetçi olduğumuz bu alanlar; Başkent Ankara için -hiç şüphe yok ki- yetişmiş insan kaynağımız, toplumsal sermayemiz, yenilik ve inovasyon kapasitemizdir. Potansiyelimiz; Türkiye'nin en gözde üniversitelerine, en önemli araştırma merkezlerine, öncü teknoparklarına, yenilikçi organize sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmamızdadır.

Potansiyellerimizin ve kapasitemizin farkındayız.

Tam da bu noktada potansiyellerimizi ticari bir değere, kapasitemizi katma değere dönüştürmek için "girişimcilik" ekseninde çalışıyoruz. Çünkü biliyor ve inanıyoruz ki yarının sadece ekonomisini değil sosyal hayatını da şekillendirecek olan girişimciliktir, özellikle de genç girişimcilerdir.

İşte, bugün açılış toplantısını gerçekleştirdiğimiz bu proje; geleceği şekillendirecek girişimcilerimiz için Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ortaya konulan gayretin, özverinin müşahhas örneğidir.

"Ankara Gündemi" denildiğinde daha ziyade siyasetin hatırlandığı Başkent Ankara'yı; teknoloji odaklı genç girişimci adaylarını özendiren, cesaretlendiren, katma değer yaratacak girişimlere katkı sağlayarak güçlü bir yatırım ortamını destekleyen bir ekosisteme dönüştürmek adına attığımız adımlardan bir tanesidir.

Elbette bugüne kadar bu doğrultuda birçok faaliyetimiz hayata geçti ve devam etmektedir.

Yalnızca mali destek programları kapsamında yaklaşık 90 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Bu rakam eş finansmanlarla birlikte 150 milyon TL'lik bir hacme ulaşmaktadır.

Ayrıca ekosistemin analiz, tespit ve kurumsal kapasite artırımına yönelik olmak üzere toplam 300'den fazla projeye "doğrudan faaliyet desteği" ve "teknik destek" kapsamında 5 milyon TL'den fazla kaynak aktarmıştır.

Mali ve teknik desteklerimiz içerisinde en önemli payı, girişimcilik ekosistemini oluşturan temel aktörler almaktadır.

Ajansımız tarafından sağlanan mali ve teknik desteklerin yanı sıra ekosisteme katkı sağlamak için farklı araçlar da kullanmaya devam ediyoruz:

Bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz TechAnkara Proje Pazarı; endüstrinin talep ve ihtiyaçlarına yenilikçi ve katma değeri yüksek yerli çözümler sunulmasını amaçlayan Ankara Yerli Tedarik ve İşbirliği Buluşmaları; dış ticaret ve girişimcilik eğitimleri; girişimci bakış açısını erken yaşlara indirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz Öğrencilere Yönelik Robotik Kodlama eğitimleri bu kapsamdaki başlıca faaliyetlerimizdendir.

Gerçekleştirdiğimiz mali ve teknik desteklerin yanı sıra hayata geçirdiğimiz faaliyetlerin tek başına yeterli olmayacağını biliyoruz. Faaliyetlerimizin, özünde Ankara'daki işbirliği ortamına katkı sağlaması Başkent'in kalkınmasına daha fazla katkı sağlayacaktır.

Hedefimiz Başkent'teki tüm paydaşlarımızla birlikte, işbirliğiyle kalkınmaktır.

"Genç İstihdamının Artırılması İçin Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi" projesinde ise bu işbirliğini güçlendirecek ve Ankara'yı gelişmiş bir girişimcilik ekosisteminin ev sahibi yapacak birçok faaliyet gerçekleştirilecektir.

Başta üniversite öğrencilerine verilecek eğitimler olmak üzere, girişimcilere yönelik mentörlük ve danışmanlık programları, teknoloji ticarileştirme programı, girişimcilik yarışmaları gibi bir dizi kapasite artırımı faaliyeti gerçekleştirilecektir.

Projenin en önemli çıktılarından birisi de Ajansımız hizmet binasında kurulacak olan girişimcilik merkezidir. Bu merkezin adı; Ankara'nın teknoloji odaklı ekosisteminin markası olan "TechAnkara" çatısı altında "TechAnkara Girişimcilik Merkezi" olarak belirlenmiştir. Böylece TechAnkara markasının ilk fiziki mekanı da kurulmuştur.

Bu merkezde genç girişimci adaylarına tüm fiziksel ve teknik donanımıyla birlikte ortak çalışma alanları, danışmanlık ve mentörlük hizmetleri sunulacaktır. Genç girişimcilerimiz bu merkezde iş fikirlerini nasıl ticarileştirebileceklerini, doğru pazarlara nasıl ulaşabileceklerini, yurt dışı pazarlara nasıl ulaşabileceklerini aktarabilecek yapıcı bir çevre imkânına erişmiş olacaklardır. Her şeyden öte Ajansımızın kurumsallığı bünyesinde iş fikirlerini şirketleşmeye götürecek önemli bir kültürü de kazanmış olacaklardır.  

Sözlerime son verirken Ankara Kalkınma Ajansı olarak başta Ankara'daki girişimcilik eko-sisteminin geliştirilmesi olmak üzere tüm paydaşlarımızın beşeri, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler geliştirmeye, Ankara'nın rekabetçi bir dünya başkenti vizyonu için çalışmaya devam edeceğimizi bir kere daha vurgulamak isterim.

Bu doğrultuda özellikle paydaşlarımızla geliştirdiğimiz son derece verimli çalışma ve işbirliği zeminin daha da güçlendirilmesi için bu projenin bir fırsat olarak değerlendirilmesi en büyük temennimizdir.

Açılış konferansımıza gösterdiğiniz ilgiden dolayı tekrar teşekkür eder verimli bir konferans olmasını temenni ederim.