Engelsiz Sanat ve Yaşam Merkezi
Proje kapsamında, Keçiören Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapılarak meslek edindirme kursları ve hobi atölyeleri oluşturuldu. Bu kurslarda ve atölyelerde engelli bireyler tarafından yapılan hediyelik eşyalar, düğün şekerleri, filografi çalışmaları sergilendi. Sergi, ziyaretçilerce büyük beğeni topladı. Proje kapanış toplantısına Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, Keçiören SYDV mütevelli heyeti üyeleri, Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Ahmet Arvas, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile Keçiören SYDV'ye kayıtlı ve projenin hedef grubunu oluşturan zihinsel, görme, işitme, konuşma ve kronik engelli bireyler ve aileleri ile çok sayıda Keçiörenli katıldı.
Toplantıda konuşan Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut; "Bir milyona yaklaşan Keçiören nüfusu için aktif bir şekilde çalışan ve başvurular alan Keçiören SYDV birçok projeyi gerçekleştirmekte ve dezavantajlı gruplara yönelik hizmetler sunmaktadır. Kaymakamlık olarak engelli vatandaşlara balık vermeyi değil balık tutmayı öğreterek bir meslek sahibi olmaları sağlanmıştır. Projeye katkılarından dolayı Ankara Kalkınma Ajansı'na ve SYDV'de ilgili olan proje ekibine teşekkür ederim." dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı uzmanı Ahmet Arvas ise Keçiören SYDV ile yürütülen projenin mali ve teknik bilgilerini verdikten sonra projenin Ajansın 2016 Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programında somut çıktıları bakımından başarılı projeler içerisinde yer aldığını ifade etti. Arvas, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut ve proje ekibine teşekkür etti ve projenin engellilere yönelik eğitim, psikolojik destek ve meslek edindirme faaliyetlerini içeren kapsayıcı bir proje olduğunu ifade etti. Arvas, "Engellilerin sosyal yapı içerisinde bir şeyler üretebilmenin ve kendini ifade edebilmenin en güzel fırsatını Engelsiz Yaşam ve Sanat projesinde meslek edindirerek sunulmuştur. projenin sürdürülebilir ve örnek olmasını arzu ediyoruz." dedi.
Proje faaliyetleri hakkında sunum yapan ve detaylı bilgiler veren SYDV çalışanı ve Proje koordinatörü Gamze Karademir ise proje hedeflerinin beklenenin üzerinde gerçekleşerek başarıyla sonlandığını ifade etti. Programda ayrıca katılımcılara, proje faaliyetlerini özetleyen bir sinevizyon gösterisi ile hedef grubu teşkil eden engellilerle yapılan röportajlar sunuldu.
Proje ile gerçekleştirilen çalışmalar
1- Projeden yararlanacak engelli bireylere boş zamanları aktif bir şekilde geçirecekleri, yeteneklerini geliştirecekleri, kişisel gelişimlerine katkı verecek ve sosyal entegrasyonlarını sağlayacak birçok hizmete erişebilirliklerinin sağlanacağı mekan oluşturuldu.
2- Mevcut hedef kitle ile PDR, Sosyal Hizmet Uzmanı gibi profesyonel meslek elemanları tarafından bireyin ilgi, yetenekleri ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde onlarının sosyal gelişimine katkı sağlayacak atölye ve meslek kurslarına yönelmesini sağlayıcı hizmet modeli geliştirildi.
3-Projeden yararlanan engellilerin farkındalığını artırmak ve problemlerine çözüm getirmelerini sağlamak için belirli periyotlarla bireysel görüşme, grup çalışmaları yapılarak bireyin kendini tanıması ve kendini gerçekleştirmesini sağlayan destek hizmeti gerçekleştirildi.
4- Engelli bireylerin bu merkezden yararlanmasıyla ailelerine bağımlılıkları azalacak ve aile üyelerinin de kendilerine zaman ayırabilmeleri sağlandı.
5- Alan taramalarından elde edilen sonuçlarla Keçiören Engelli Analiz Raporu çıktı.