Ahi Şerafeddin (Arslanhane) Camii UNESCO Dünya Mirası Listesinde
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Ahi Şerafeddin (Arslanhane) Camii UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Ankara Ahi Şerefeddin Camii (Arslanhane Camii) Dünya Mirası ilan edildi.
Ulus'ta yer alan ve yapımı 13. yüzyıla dayanan ahşap malzeme ve desteklerden oluşan cami, Ankara'nın Gordion'dan sonra listeye giren ikinci kültür hazinesi oldu.
Ahi Şerafeddin (Arslanhane) Camii
Ahi Şerafeddin veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camiii, Anadolu Selçuklu döneminin içi ahşap direkli camileri arasında yer alıyor.
Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan Ahi Şerafeddin Camii’nin yapılış tarihini veren kitabesi bulunmuyor ancak batı cephedeki giriş kapısının sağındaki duvarda yer alan kitabe, yazı stili açısından 13. yüzyıl başına tarihleniyor ve kitabenin caminin ilk yapılışından kaldığı kabul ediliyor. Minber kitabesinde yer alan 1289-1290 tarihlerinde ise yapının yenilendiği veya onarımının yapıldığı kabul ediliyor.
Cami bir diğer adı olan, "Arslanhane" adını, müştemilâtının duvarında gömülü bulunan Bizans’tan kalma aslan heykellerinden alıyor. Ahşap oyma sanatının en iyi örneklerinden sayılan caminin ceviz minberinin yanı sıra çini mihrapları, Anadolu'da eşi olmayan birer örnek olarak kabul ediliyor. Caminin ceviz ağacından, kündekari tekniğinde yapılmış minberi, bezemelerde kullanılan malzemeler, yapım teknikleri, sembolik açılımları da sanatsal ve estetik değerler taşıyor.
Ulus-Samanpazarı semti, Kale Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii toplu ulaşım güzergâhlarına oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Ankara Kalesinin güney ucunda ve Ulus Tarihi Kent Merkezinde yer alan cami ve yakın çevresine ulaşım toplu taşıma araçlarının yanı sıra yürüyerek de (Ulus merkezden yaklaşık 15 dk.) erişim sağlanabilmektedir.