TechAnkara Proje Pazarı 2024 ATO Congresium'da Gerçekleştirildi
Bu yıl on birincisi düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı açılış töreni 8 Ekim 2024 tarihinde ATO Congresium'da gerçekleştirildi.
Açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Duhan Kalkan, proje sahipleri, girişimciler, yatırımcılar ile kamu kurum ve kuruluşlarından gelen üst düzey çok sayıda davetli katıldı.
TechAnkara Proje Pazarı için 275 yenilikçi proje başvurusu alındı ve değerlendirmeler sonucu ilk 100 proje belirlendi. Teknoloji tabanlı yenilikçi projeleri olan girişimcilere Ankara Kalkınma Ajansı tarafından fuar alanı ve stant hizmetleri tahsis edildi. Etkinlikte ilk 100'e giren girişimcilerin özel şirketler, melek yatırımcılar ve yatırım fonları, ölçeklenmiş girişimciler, sosyal girişim destek mekanizmaları, kamu kurumları ile bir araya gelmesi amacıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Etkinlikte ilk 100 proje içinden seçilen 10 projenin girişimcileri, yatırımcılardan ve paydaş şirket yöneticilerinden oluşan değerlendiricilere yatırımcı sunumlarını gerçekleştirdi.
TechAnkara Proje Pazarı açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Girişim sermayelerine şimdiye kadar bakanlık olarak 7,3 milyar liralık bir kaynağı ayırdık ve bunun sayesinde tam 67 milyar liralık bir finansmanı harekete geçirdik. 10 "unicorn" hedefine ulaşılmasının zor olmadığını düşündüklerini belirten Çoştu, " Ar-Ge teşviklerimizden Teknopark uygulamalarımıza, TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerimizden fonların fonu mekanizmalarımıza varıncaya kadar bütünleşik bir yaklaşımla hazırlanmış pek çok uygulama ve düzenleme ile Türkiye’nin teknoloji odaklı ekonomik dönüşümüne hız vermiş durumda olduklarını belirtti.
Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin ise “Kalkınma Ajansı olarak önceliğimiz şehrimizdeki özellikle göreceli olarak geride kalmış sektörleri öne çıkarmaktır. Hedefimiz Ankara’nın bir teknoloji üssü olarak uzay, havacılık ve diğer ileri teknoloji ürünlerindeki rolünü öne çıkararak bunu desteklemektir. Bu organizasyon, yerel girişimciler ve teknoloji şirketleri için önemli bir fırsat sunarak, inovasyon ve işbirliği ortamını güçlendirmeyi amaçlamaktayız. Teknoloji odaklı projelere destek vermenin, kentlerin gelişimi açısından büyük bir önem taşımaktadır” dedi.
Programda konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Duhan Kalkan ise Ajans tarafından yürütülen malli destekler hakkında bilgi vererek, “Bugün teknoloji 11. kez değere dönüşüyor. Ankara Kalkınma Ajansı kurulduğu günden bu yana Ankara’nın beşerî sermaye potansiyelinin farkında ve bilginin resme dönüştüğü başkentte bu varlığı katma değere dönüştürmek için çalışıyor. Ankara Kalkınma Ajansı olarak girişimciliği, dijital dönüşümü, teknolojiyi her alanda önemsiyor, kırsal değerlerimizi katma değere dönüştürmek için oluşturduğumuz ‘Yeni nesil kırsal kalkınma’ stratejimiz doğrultusunda Ankara kırsalını, teknolojik dönüşümü, inovasyonu özümseyip uygulaması için motive ediyoruz. Ankara Kalkınma Ajansı güncel değerlerle şimdiye kadar mali destek programları ile 2 milyar liranın üstünde bir tutarda Ankara’daki ekosisteme katkı sağladığını rahatlıkla ifade ettiğini” söyledi.
Konuşmaların ardından protokol mensupları projelerin sergilendiği fuar alanında bulunan stantları gezdi. Ankara Kalkınma Ajansının kuruluşunun 15. yılına özel olarak hazırlanan ve Ajansın desteklemiş olduğu proje görsellerinden oluşan sergi kısmı da fuaye alanında rağbet gördü.
Jüri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde; Shellix Smart firmasının Mistikist ürünü birinci oldu. Kybele’s Garden (As Biyoteknoloji) firmasının Fermente Alg Hammaddesi Üretimi projesi ikinci olurken, Retinow Sağlık firmasının Retinow AI ve Retinow Fundus Kamera projesi üçüncü oldu. Mesleki Egitim Özel Ödülünü Spectre alırken Teknik Eğitim Özel Ödülüne ise Steller Lab Space Zone projesi layık görüldü. Ekosistemin önemli aktörleri olan Teknopark ve Tekmerler tarafından da 14 girişimciye 1 yıl boyunca ücretsiz ofis ödülü verildi. Finale kalan ve çeşitli ödüllere layık görülen proje sahiplerine ödülleri takdim edilerek fotoğraf çekimi yapıldı.